FÅR NEI. Elous vind og andre selskaper kan trolig bare gi opp å håpet om å få bygge vindmølleparker i Sørfold og andre kommuner, etter at flertallet på Storinget vil la kommuene selv få bestemme om de vil ha vindkraft-anlegg. Foto: Elous vind
FÅR NEI. Elous vind og andre selskaper kan trolig bare gi opp å håpet om å få bygge vindmølleparker i Sørfold og andre kommuner, etter at flertallet på Storinget vil la kommuene selv få bestemme om de vil ha vindkraft-anlegg.

Får selv bestemme over vindkraft

Sørfold kommune får nå selv bestemme om de vil godta omstridte vindkraft-prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag bestemte Høyre, Venstre, KrF og FrP på Stortinget seg for å gi kommunene makt over vindkraft

De fire partiene ber regjeringen foreslå å innlemme planlegging og bygging av nye vindkraftanlegg, i plan- og bygningsloven.

Tidsamme

Dette betyr at kommunene selv vil få bestemme om de vil stille arealer til disposisjon for vindkraftanlegg.

Eolus vind er et selskap som har sett på muligheten for å bygge ut vindkraft i Sørfold. I begynnelsen av september besøkte de kommunen for å presentere seg. Etter besøket har svært mange markert sin motstand mot vindkraft i Salten.

- Tidlig fase

I tillegg til at Facebook-gruppen "NEI til vindturbiner i Salten" ble opprettet, har de politiske partiene i Sørfold i tur og orden gått ut med at de er imot en eventuell etablering.

Den nye holdningen til regjerings-partiene betyr dermed at Eolus vind og andre selskaper bare kan gi opp planene sine.

Kompensasjon

De fire partiene øsker også at tidsrammen for bygging av vindkraft skal strammes inn. Et vindkraftanlegg på land skal være i drift senest fem år etter innvilget søknad.

Partiene er dessuten enige om å sikre lokal kompensasjon til vertskommunene for vindkraftanlegg. Det blir lagt frem et eget forslag om lokal kompensasjon i revidert nasjonalbudsjett 2021.

Regjeringspartiene og Frp går nå ut og søker et bredt flertall i Stortinget for forslagene, med mål om mindre konflikt og mer forutsigbarhet i en sak som vekker store følelser mange steder i landet.

Partienes syn

- For Venstre har det viktigste vært å gi sterkere vern av natur og styrke lokaldemokratiet i vindkraftsaker. Jeg er veldig glad for at vi nå har fått en enighet om begge deler, sier Ketil Kjenseth (V), som er leder av energi- og miljøkomiteen

- Fremskrittspartiet har fått fullt gjennomslag for samtlige av vindkraftkravene vi stilte til regjeringen før sommeren, og det er jeg veldig glad for. For Frp har det hele veien vært avgjørende å styrke lokaldemokratiet i vindkraftsaker. Nå sikrer vi at kommunene og lokalsamfunnene får siste ord og bidrar med det til å dempe konfliktnivået vi har sett de siste årene, sier Terje Halleland (Frp)

- For KrF har det vært viktig å stramme inn regelverket. Nå blir det større lokal medvirkning og vi slår fast at det skal komme en lokal kompensasjon. Det har kommet mange innspill til dette og de har vi lytta til, seier Tore Storehaug (Krf)

Powered by Labrador CMS