NYTT FJØS. Saltenposten besøkte gården som drives av Tony Knædal og faren Per Arne våren 2019. Fjøset er et av landsdelens største og mest moderne sauefjøs.
NYTT FJØS. Saltenposten besøkte gården som drives av Tony Knædal og faren Per Arne våren 2019. Fjøset er et av landsdelens største og mest moderne sauefjøs.MISTET MANGE. Tony Knædal var den som søkte om å få erstattet flest sauer tatt av rovdyr i fjor i Indre Salten. Han driver gård på Drageid i Saltdal sammen med familien. Begge foto: Linn Braseth-Gulliksen

Fikk erstatning for rundt halvparten

Far og sønn mistet 187 sau og lam på beite i 2019

- Vi har mistet mange, men tapstallene har gått ned de siste årene, sier Tony Knædal, som driver et stort sauebruk på Drageid sammen med faren.

Publisert Sist oppdatert

I onsdagsavisen omtalte Saltenposten erstatningsoppgjøret for sau drept av fredet rovvilt i 2019. Tony Knædal og faren Per Arne Knædal søkte om å få erstattet til sammen 187 sauer og lam. Tony mistet 100 dyr, og av dem fikk han erstatning for 51 stykker.

- Det er nesten bare snakk om lam. Jeg hadde 561 lam da beitesesongen startet, forteller Tony Knædal.

Beiteområdet ligger i Skjevlfjellet ved Drageid og Røkland.

Les mer om erstatningsoppgjøret for sauebøndene i Indre Salten.

Tapsprosenten synker

Tony Knædal startet opp i 2011 med 50 sauer som han overtok fra faren. I dag har de hvert sitt foretak, og Tony har 345 vinterfôra sau i det splitter nye, store fjøset.

Selv om han mistet nesten ett av fem lam i fjor, ser han ikke mørkt på situasjonen.

- Tapsprosenten har gått ned de siste årene. Jeg hadde faktisk større tapsprosent da jeg hadde ei mindre besetning, sier Tony Knædal.

Les også: Økt rovvilttap i flere kommuner

Jerv og gaupe

Etter det den unge bonden har sett selv eller fått greie på, var de fleste dyrene i 2019 tatt av jerv, mens det var gaupe som tok flest dyr i de to årene før der.

- Det er det vi ser på hva som er funnet av kadaver. Gaupa spiser mer av dyret, mens jerven er mer som en lystmorder, forklarer han.

Knædal har sin teori om hvorfor tapsprosenten har sunket.

- Jeg tror tapstallene har gått ned fordi det har blitt tatt ut noe gaupe og jerv i området her de siste årene, sier Knædal.

MISTET MANGE. Tony Knædal var den som søkte om å få erstattet flest sauer tatt av rovdyr i fjor i Indre Salten. Han driver gård på Drageid i Saltdal sammen med familien. Begge foto: Linn Braseth-Gulliksen
MISTET MANGE. Tony Knædal var den som søkte om å få erstattet flest sauer tatt av rovdyr i fjor i Indre Salten. Han driver gård på Drageid i Saltdal sammen med familien. Begge foto: Linn Braseth-Gulliksen

Er optimist

Tony Knædal håper at utviklingen fortsetter i riktig retning.

- Man er alltids optimist, så jeg håper tapsprosenten holder seg eller går enda mer ned. Litt tap må vi regne med uansett, sier han.

Han fikk utbetalt nesten 150.000 kroner i erstatning for de dyrene han mistet sist beitesesong.

- Jeg vil heller sende dem til slakt enn å få erstatning for dem, avslutter han.

Lavere på lang sikt

Sauebøndene i Indre Salten søkte om erstatning for til sammen 1.238 sauer og lam for beitesesongen 2019.

Ifølge Fylkesmannen i Nordland økte antallet dyr det ble søkt erstatning om i fylket for andre år på rad, men sammenliknet med de siste 20 årene er det snakk om relativt lave tap.

Rundt 17 prosent av alle besetningene i fylket søkte om rovvilterstatning i fjor.

Powered by Labrador CMS