INNGRAVERT. Denne gullringen ble funnet ved Saltdal prestegård for cirka to år siden. Inni den det er gravert I.D.E.H.D, noe som kan bidra til å finne ut hvem som er eieren.
INNGRAVERT. Denne gullringen ble funnet ved Saltdal prestegård for cirka to år siden. Inni den det er gravert I.D.E.H.D, noe som kan bidra til å finne ut hvem som er eieren.TEORI. Magne Franing fikk gullringen fra eieren, og nå er den oppbevart hos museumet i Tromsø. Arkivfoto

Fant hun prestefruens gullring?

Magne Franing fra Rognan ser ikke bort fra at en gullring som ble funnet for to år siden i Saltdal kan være fra 1600-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Han har sendt en artikkel om funnet som vi gjengir her.

Ubehag

I vår fikk min sønn og jeg nyss om at det var funnet en gullring ved Saltdal prestegård for cirka to år siden. Vi ønsket å finne noe mer ut av det da funnet hadde medført ubehag for finneren, danske Martina Ingebrigtsen.

Funnet ble gjort med metalldetektor etter at hun blant annet hadde rådført seg med presten og kommunen. Det viste seg imidlertid at ringen var funnet i et automatisk fredet kulturminne, og der er det ikke tillatt å bruke metalldetektor.

Innlevert

Ringen og noen mynter ble innlevert fylkeskonservatoren i Bodø. Den er nå oppbevart ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø. Museumet i Tromsø har datert den til middelalderen, mulig etterreformatorisk tid. Det samme har Norsk Folkemuseum gjort.

Etter forespørring var funnet ukjent for kulturetaten i Saltdal og Nordlands museum sin ansatt her.

Bokstaver

Fra finneren fikk vi bilder av ringen, og inni i den det er gravert I.D.E.H.D.

Hva står disse bokstavene for? Vi har hatt flere kontakter med samlingsforvalter Tanja Larsen, hun er samlingsforvalter kulturvitenskap ved Universitetsmuseet i Tromsø. Hun har hatt bildet av ringen til vurdering ved Stavanger museum, Norsk folkemuseum og som igjen har hatt bildet av ringen til en kunnskapsrik gullsmed i USA. Dette for mulig tidfesting.

1600-tallet

I Saltdal gård og slekt bind 4, side 242 finner en kanskje svaret?

Ole Larsen Wangberg(ca. 1610-1667) var prest i Saltdal. Han var gift med Elen Blix(ca. 1635-98). Elen var datter til Hans Lauritzen Blix (1596-1666) og Ingeborg Svendsdatter (1603-1688)

Han var en meget myndig prest og bildet av dette paret henger i gamle Bodin kirke.

To muligheter

Kan bokstavene bety «Ingeborgs datter Elen Hansdatter» ?
Jeg har diskutert dette med Alan Hutchinson . Han formidler at EHD kan gjerne være Elen Hansdatter – hun er den eneste som passer i slektene på prestegården. Men ID kan stå for «Ich Dien» – jeg tjener , på tysk. Da blir det «Jeg tjener(gudstjener) Ellen Hansdatter».

Slektforsker Guri Clark lufter også en annen mulighet. Ringen kan ha tilhørt Hans Lauritzen Blix og dermed bokstavene «I.D.», jeg tjener eller jeg guds tjener. Elen har siden fått ringen hos sin far og «E.H.D» blitt inngravert. Det er større avstand mellom «I.D.» og «E.H.D.» enn mellom enkelbokstavene.

Formue

Hans Blix var prest/prost i Bodø 1622-1666. Formuen hans var meget stor, han drev et større fiske, eide 14 sjøhus og sjøboder, og hadde flere jekter og drev en livlig handelsvirksomhet. Han var utdannet i København.

Kona var muligens datter til en som ble borgermester i Trondheim. Hans lå også i feide med lensherren Pre von Ahnen om grensen mellom eiendommene der de bodde.

Powered by Labrador CMS