VANSKELIG. Sissel Osnes (t.v) og Sølvi Torset fra Fagforbundet og Jan Frode Setså i Utdanningsforbundet, mener at politikerne må forholde seg til den vedtatte omstillingen som skal gjennomføres i Fauske kommune, og ikke komme med det de kaller urealistiske og ikke gjennomtenkte forslag midt i året.
Helge Simonsen
- Et tøft budskap for de ansatte
Vil kvitte seg med 50 årsverk i kommunen
Økonomien i Fauske kommune viser et merforbruk på drift som går mot et underskudd på 36 millioner kroner i 2020. Posisjonen i kommunen ga i formannskapet beskjed til administrasjonen om at det i løpet av året skal fjernes minst 50 årsverk innen kommunal drift.- Totalt urealistisk og et svært lite gjennomtenkt vedtak, sier de tillitsvalgte i kommunen
FAUSKE: Den økonomiske situasjonen i Fauske kommune har vært presset lenge, og det har blitt diskutert mange forskjellige løsninger på hva som skal gjøres for å få kontroll på driftsutgiftene.
Etter at fjorårets regnskap ble presentert i formannskapet tirsdag, har Fauske kommune et etterslep på drift de siste tre årene på over 70 millioner kroner. I utgangspunktet en utfordring som det er satt i gang en omfattende omstillingsprosess for å bøte på.
Vondt blir verre
Inneværende år hadde man håpt å se en effekt av tiltakene som er satt inn så langt, og det var mange som måtte hoderystende konkludere at det ikke er tilfellet.
For det brergnede driftsresultatet etter første tertial, viser at Fauske styrer mot et underskudd på 36 millioner kroner. Det er et tall som bekymrer både politikere og de tillitsvalgte.
- Jeg må si det, jeg blir kald inne i meg når jeg hører disse tallene fra administrasjonen. Det er fordi dette kommer til å gå ut over de ansatte som jobber for kommunens innbyggere hver eneste dag, sier Sissel Osnes i Fagforbundet.
- Hvis det er sånn at kommunen må kutte ned til det bare skal drives lovpålagte tjenester, så er det svært bekymringsfullt, sier hun videre.
Gir marsjordre
I formannskapet gikk posisjonen i kommunen inn for å gi klare beskjeder til administrasjonen om tiltak som må gjøres i løpet av året. I tillegg til å ta økonomimeldingen til orientering, foreslo Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet følgende vedtak.
- Det forutsettes at budsjettet på alle enheter holdes innenfor tildelt ramme. Rådmannen skal følge den økonomiske utviklingen tett på alle enheter, og iverksette nødvendige tiltak for enheter som avviker fra budsjettet. Store lønnskostnader og vikarbruk er en av årsakene til overforbruk. Prosessen med ytterligere omstillingstiltak/effektivisering må intensiveres. Vikarbruk skal begrenses til å bare brukes når dette er strengt nødvendig. Ved ledighet i stillinger skal rådmannen vurdere å inndra stillingen eller holde den vakant. Innen utgangen av 2020 skal rådmannen gjennomføre en reduksjon av minimum 50 årsverk. Dette skal skje i nær dialog med tillitsvalgte, ansette og politikk.
Går for sakte
Særlig det siste punktet med en definering av årsverk er noe som vekker harme hos de tillitsvalgte.
- Det holder på ingen måte mål å komme med et slikt tilfeldig utsagn midt i året. Det er ingen utredning, ingen plan bak det, og det virker som de kommer med et forslag som er basert på tilfeldigheter, sier Jan Frode Setså i Utdanningsforbundet.
Sammen med Sissel Osnes og Sølvi Torset i Fagforbundet mener han at politikerne må forholde seg til den vedtatte omstillingen som skal gjennomføres i Fauske kom-
mune, og ikke komme med det de kaller urealistiske og ikke gjennomtenkte forslag midt i året.
- Et feil signal
De tre tillitsvalgte i kommunen er klar i talen på at de og deres medlemmer skjønner at det må tas grep for å komme i mål med kommuneøkonomien.
- Det handler ikke om å kjempe for hver eneste stilling med nebb og klør, Alle her forstår hva disse nedtrekkene innebærer, og de har vi fulgt lojalt hele veien. Det er derfor vi mener at det å skulle hive ut et helt tilfeldig tall om 50 årsverk ikke er realistisk. Det nytter ikke å vedta noe sånt uten å ha en plan, sier de tre.
Snur ikke lett
De påpeker at det som virker som et initiativ som skal ta inn noe av underskuddet, ikke vil være mulig å gjennomføre før man er langt inne budsjettjobben til 2021.
- Realistisk sett vil man ikke kunne gjøre noe som helst av dette før over sommeren, og det er å være optimistisk. Det er lange oppsigelsestider, noen av dem helt opp til seks måneder. Det er heller ikke sånn at det er mulig å gjøre noe med så store kutt uten at det legges en konkret og gjennomtenkt plan, sier Sissel Osnes.
Alle tre gruer seg til å måtte selge inn dette vedtaket hos sine med-
lemmer.
- Det kommer til å bli tøft, nettopp fordi vi opplever at så mange jobber så hardt med å få dette under kontroll. Det er noe som er verdt å ta med seg for de som gjør disse vedtakene, sier de tillitsvalgte.