PRATE MED FOLK. Olav Eldøen utenfor hjemmet sitt i Høyarfallmoen. Eldøen synes det er viktig å prate med folk og lytte til deres ideer og synspunkter, og er opptatt av å jobbe for de svakeste i samfunnet.
Sylvia Bredal
Politikerpraten:
Et durabelig comeback i politikken
(SALTDAL) Olav Eldøen (71) og partiet Rødt vil fargeSaltdal-politikken etter valget.
Olav Eldøen er klar for å gjøre en lokalpolitisk innsats igjen i etter å ha vært borte fra politikken en del år.
- Jeg satt i tre sammenhengende perioder for Rød Valgallianse i fra 1983-1995. Mannen fra Kolbotn har ikke et snev av nordlandsdialekt når han prater, selv om han har bodd i Saltdal siden 1975. Hans popularitet forklarer han med at mange kjenner ham, doktoren, fra 12 år som fastlege i Saltdal og 25 år som barnepsykiteri indre Salten, samt at partiet er i vinden, nasjonalt sett.
Meningsmålingen Saltenposten presenterte onsdag 21. august viste at partiet ligger an til å komme inn med to mandater.
Etter flere timer på stand i Rognan sentrum under Rognandagan er det godt å trekke seg tilbake i hagen utenfor huset i Røsslyngveien på Høyjarfallmoen. Foruten om noen skjærer som krangler, er det skogens ro og store trær som omkring oss. Han kaller seg en slags pensjonist, men den tidligere overlegen i barnepsykatri har både studert praktisk kunnskap ved Universitetet i Nordland, foredratt og sittet i en rådgivingsgruppe for helsedepartementet etter han sluttet på BUP på Fauske. Masteren med tema
« det er tull å bli henvist for å bli avvist", var han ferdig med i juni i fjor.
Dessuten er han leder av venneforeningen til Adde og Zetterqvist kunstgalleri som er ti år i år. I hjemmet henger flere flotte bilder av kunstnerparet. Og så har han meldt seg inn i Røde kors.
Eldøen er opptatt av uroen som er i tiden, om økte forskjeller blant folk og at det går utover noen - de svakeste. Vi kommer inn på barnefattigdom, utenforskaphet, at antallet unge uføre øker, og at flere kvinner enn menn blir ufør.
- Alt for mange unger får ikke de samme opplevelsene som andre, kan ikke være med på de samme aktivitetene eller feriereisene, har ikke de samme klærne, bursdagsfeiringer og så videre. Dette kan føre til angst, ensomhet og triste tanker om å være annerledes og mindre verdt. Han nevner at Røde kors har en større pågang for ferietilbudet til barn enn det de kan ta i mot, også i Saltdal.
Klima og miljø er også viktig for partiet, og partiet vil at det også skal handles på lokalt plan gjennom å opprette et panel med interesserte som kan samle kunnskap og komme med ideer om hva vi må gjøre av tiltak for å bedre klimaet. De vil ha oppdrett i lukkede anlegg på land, rydde i Saltdal, arbeide for fjorden og sier et klart nei til masseuttak på Drageid. Eldøen prater varmt om det de har fått til på Ribo og Vev-Al-Plast, og han mener at Saltdal har bør bygge videre på denne kunnskapen, og kanskje få til et kompetansesenter.
- Og hvem er det som jobber de tyngste omsorgsyrkene, spør han retorisk. Rødt vil ha forsøk med seks timers arbeidsdag i Saltdal i den tyngste omsorgs- og renoldsjobbene. Og han er opptatt av å ta vare på de
folkene som bor her i Saltdal.
Selv om Rødt har ligger i dvale lokalt en del år, så har de fulgt med på det som har foregått politisk. Eldøen er opptatt av at politikerne må lytte til folk og høre på deres meninger.
Tone er også kommet hjem fra Rognan-
dagan og stand-arbeid, og kommer ut med kaffe til oss, men forsvinner ganske så fort inn igjen. Tone og Olav har tre døtre og fire barnebarn i alderen tre til 15 år. Døtrene er bosatt i Bodø,Trondheim og Oslo. At paret ble boende Saltdal forklarer Eldøen med at de begge har hatt jobber de har trivdes med, og at ungene trivdes i et godt oppvekstmiljø. Helger og ferier har familien tilbrakt mye på hytta ved Vatnvatn. En av de første som ble satt opp ved Innervatnet av Tones far. I tillegg har Olav og søsknene et feriehus i Mysen i Eidsberg kommune etter sine foreldre. Der møttes storfamilien senest i sommer.
- Det er sjeldent i kommunestyret ting oppstår, og det er veldig lett å drukne i sakspapirer!
Han er også bekymret for SSBs prognose om stor befolkningsnedgang framover i Saltdal, og mener at her må det en snuoperasjon til, og ikke mins nye tanker. Vi kommer også inn på hvor lett eller vanskelig det er for folk å få hjelp når vi trenger det, og partiet
liker ikke den økende sentraliseringen og
byråkratiseringen som pågår.
Det polititiske engasjementet til Eldøen har nok smittet over fra hans far.
- Min far var venstremann og representant i kommunestyret i Oppegård kommune i mange år. Han var veldig engasjert. Det var i ei tid der ukebladet NÅ delte ut nellik eller kaktus til noen som hadde markert seg i det politiske landskapet. Far fikk både nellik og kaktus, forteller han.
Hvordan holder du deg i form?
- Jeg skulle gjerne gått litt mer. Og så er vi en gjeng som har sirkeltrening på
ungdomskolen på onsdager, og den må vi komme i gang igjen med.
- Var du forresten selv med på Alta-aksjonen?
- Nei, men Per Adde kom hjemom med full bil på vei dit og krevde at jeg bidro, så jeg betalte bensinpenger for turen.