HÅND I HÅND? Ronny Borge og Høyre viser til at Ap og Høyre har samarbeidet godt om saker i tidligere perioder, men skjønner at Ap kan få et troverdighetsproblem overfor velgerne sine ved å gå i hånd i hånd med Høyre.
Sylvia Bredal
VALG 2019
- Er ikke låst noen vei
(FAUSKE) Ronny Borge forstår at det kan være vanskelig for Arbeiderpartiet å inngå et samarbeid med Høyre.
Ronny Borge ser med interesse på forslaget fra Sp om at Høyre kan gå sammen med Ap posisjon.
- Det har vi kvittert på at vi er villige til å møtes og snakke om. Vi har fysisk hatt flere møter med Sp, men via omveier og i valgkampen har vi hørt at Ap ønsker et sentrum-venstre-samarbeid. Vi har ikke ikke vært i møte med Ap, og det er deres ønske.
Har samarbeidet
Borge drar fram at Ap og Høyre har samarbeidet før, og at han har etterlyst en konkret tilbakemelding på hvorfor et slikt samarbeid er uaktuelt.
- Vi oppfattet samarbeidet som godt og konstruktivt før valget i 2015. Vi i Høyre har aldri forklart vårt dårlige valg med at dette var Ap sin skyld. Vi gjorde en dårlig valgkamp og en del tiltak blant annet direkte på skolestruktur som vi fikk bank for da.
Forstår
Samtidig forstår Høyres toppmann at Ap har lovet velgerne å ikke gå mot Høyre, og at et samarbeid derfor er vanskelig. Samtidig er det medlemsmøtet i AP som skal få bestemme hva de skal gjøre med forslaget fra Sp.
- Vi har forståelse for og akspeterer at det er sånn. Men når resultatet viser at vi blir like mange så er også det et signal fra velgerne. Ap har stått på stedet hvil fra forrige valg, de var fem og blir fem. Ap fikk ikke noen av de 7 mandatene som Felleslista mistet.
- Ser du på landet forøvrig har Høyre fått juling mange steder, og i nærområdet, svakt i Sørfold (som likevel fikk varaordføreren) , Bodø og Saltdal. Mens vi gjør et godt valg, og er størst i sentrum og Finneid, fortsetter Borge.
Trenger solid posisjon
Borge understreker at Fauske trenger en solid og robust posisjon, og det vil de få med Aps fem mandater, Høyres fem og Sps fem og eventuelt Krfs ene mandat. Det vil bety 16 av 27 mandater.
- Vi har kun diskutert en posisjon med Sp og det er ordføreren. Om de ønsker den så vil vi ikke sette motkrav. De er større enn oss og vi syns det er naturlig.
Om privatisering
- Ser du noen mulighet for at dere kan gjøre noe som gjør et samarbeid mer sannsynlig, Hilde Dybwad nevner privatisering som en konkret sak der dere er uenig?
- Skal vi bli spiselig for noen, så må vi være såpass ansvarlig at vi møtes for å diskutere ting. Slik det er nå får vi bare beskjed enten i avisen eller andre steder, at det er uaktuelt å snakke med Høyre. Når vi snakker om privatisering, har vi diskutert det med Sp, og Høyre ønsker ikke å skvise ut offentlige tjenester til fordel for private. Også med Ap foran roret har vi fått private barnehager i kommunen.
Fremmet sammen
Borge nevner konkret at Ap og Høyre fremmet sammen avtalen som åpnet for at boligbyggelaget om bygging av 30-40 omsorgsboliger før valget 2015.
- Det er en type privat aktør som kommer inn og bygger og drifter, men kommunen har tilvisningsrett for å sikre seg et visst antall boliger. Vi tenker at det offentlige og private sammen kan gi det beste tilbudet, men cluet er at kommunen uansett skal ha hendene på rattet. Det er ikke snakk om å ha et privat sykehjem som kommunen ikke styrer.
Nært hverandre
Borge minner også på om at Høyre var mindre enn Ap i samarbeidet og at de ikke kunne tvinge dem til noe.
- Omgjørelsen av Sagtaun til omsorgsbolig kom allerde i perioden 2007-2011, der var vi enig. Jeg tror nok at Ap og Høyre i praksis er nærmere hverandre enn de gir uttrykk for.
Om Sp velger å gå til Høyre så blir det et flertall med Krf og Frp på lag. De har hatt felles møter som ifølge Borge har vært gode og konstruktive, hvor de også har diskutert program og saker.
- I forrige møte satt gikk vi gjennom programmet, og fant ut at ingenting var et problem. Frp har en del i programmet som ikke er forenelig med vår politikk, for eksempel utsalg av SKS og andre verdier. Vi har tro på at det kan løses. Uansett hvem som skal bestemme må vi ha en god plattform, og en plan for hva vi gjør når det kommer saker vi er uenig om. Det er et knapt flertall, men flertall.
Opposisjon
Et annet alternativ AP ser på er å gå i et mindretallssamarbeid. Da blir det en kamp fra sak til sak og ingen heldig situasjon, mener Borge
- Det blir ingen forutsetning for å styre, og jeg håper ikke Fauske blir utsatt for det.
- Om Sp og Ap finner sammen uten oss, er vi godt fortrolig med å sitte som største parti i opposisjon.Vi må ikke være i posisjon, vi kan være konstruktiv i opposjon .