MANGE ÅR. Over 70 år etter innsatsen kunne Odd Magne Lekang endelig motta en medalje for sin innsats.
MANGE ÅR. Over 70 år etter innsatsen kunne Odd Magne Lekang endelig motta en medalje for sin innsats.FORTALTE. Jørn Myrheim fortalte at tysklandsbrigadens veteranmedalje ble stiftet i 1991 og er godkjent både av Kongen og det norske forsvar.

Endelig fikk Odd Magnar Lekang (89) sin veteranmedalje

74 år etter krigen mottok Odd Magne Lekang (89) fra Misvær Tysklandsbrigadens veteranmedalje for sin innsats under krigen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det skjedde på kirkebakken ved Saltdal kirke på 8. mai, onsdag denne uka.

8. mai i Saltdal

Tysklandsbrigadens veteranmedalje ble stiftet i 1991 og er godkjent både av kongen og det norske forsvar. Markeringen på Rognan fant sted ved bautaen over de som mistet livet ved krig og okkupasjon i Saltdal under andre verdenskrig.

- Dagens markering av freden 8. mai 1945, er også en heder til alle norske soldater som har deltatt i mer enn 40 internasjonale operasjoner siden andre verdenskrig. Derfor er dagens markering både en frihetsmarkering, men også en veteranmarkering, sa områdeleder for Saltfjellet HV område, kaptein Jørn Myrheim i sin tale.

50.000 i brigaden

Etter krigen ble tilsammen 50.000 nordmenn satt opp i tysklandsbrigader hvor soldatene, blant annet gjennomgikk en seks måneders hard øvelse i Tyskland sammen med engelske soldater.

Dette varte til i 1947, og i 1951 ble dette en brigade under Natokommando. Tysklandsbrigadens oppgave var å holde ro og orden og forhindre at Tyskland gikk til krig igjen.

Mer enn 100.000

Veteran i utenlandstjenesten, Hans Petersen fortalte at 100.000 nordmenn har vært involvert i krig, og at det er krig mange steder i verden i dag.

- Vi må aldri glemme de lidelser våre forfedre gjennomgikk. Det er derfor vi hedrer de som har forsvart vårt land. 8 mai er en dag til ettertanke, og en dag til å takke for den friheten vi har, sa han i sin tale.

Deretter spilte Rognan hornorkester «Dixieland Strant», en feiende marsj.

Sabotasjeaksjoner

Mot slutten av krigen var det 70.000 tyske soldater i Norge, og i 1945 var det 18.000 mennesker i Saltdal. På Saltfjellet lå det motstandsfolk i en hytte og planla sabotasjeaksjoner. Odd Magnar Lekang er den del av gruppa.

- Vår oppgave var blant annet å vise tyskerne at det fortsatt var motstand i nord dersom de ikke ville kapitulere, sa Odd Lekang i sitt kåseri.

Gruppa hjalp flere nordmenn til å flykte til Sverige. De sprengte også en finsk båt på havna på Rognan. En operasjon som nær hadde gått riktig galt, fordi ladningen gikk av to timer før den skulle.

Lokalhistoriker

Odd Magnar Lekang er ikke bare veteran. Han er også lokalhistoriker. Han fortalte blant annet at det var en tysk forlegning ved Skar ovenfor Misvær. Denne ble opprettet i 1944 fordi tyskerne ville ha tilgang til Skarsvatnet som landingsplass for fly.

- Om kvelden 7. mai 1945 pløyde bonde Hans Pedersen åkeren da han ser et alliert fly på himmelen. Da gikk bonden bort til en tysker med følgende beskjed:

- Nå er krigen over. Nå kan du reise hjem.

- Historien forteller at tyskeren satte seg på plogen og gråt, fortalte Odd Lekang.

Powered by Labrador CMS