PÅ STRAUMEN. Rundt 200 skoleelever fra Sørfold og Nord-Salten var samlet til marin innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap Nordland og Kigok (Kunnskapssenteret i Gildeskål/Opplæringskontoret for fiskerifag i Midtre Nordland).
PÅ STRAUMEN. Rundt 200 skoleelever fra Sørfold og Nord-Salten var samlet til marin innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap Nordland og Kigok (Kunnskapssenteret i Gildeskål/Opplæringskontoret for fiskerifag i Midtre Nordland).

Synspunkt:

En vinn-vinn-situasjon

Nylig ble det arrangert innovasjonscamp med marint tema på Straumen. Ungt entreprenørskap og Kigok, som er et opplæringskontor innenfor fiske, fangst ...

Publisert Sist oppdatert

- Skoleelevene tenker gjerne utenfor boksen

Nylig ble det arrangert innovasjonscamp med marint tema på Straumen. Ungt entreprenørskap og Kigok, som er et opplæringskontor innenfor fiske, fangst og sjømat, samarbeidet med lokale firmaer.

Både Mowi, Løvold og Salmobreed Salten hadde utarbeidet relevante oppdrag som gikk på luseproblematikk, gjenbruk og å utnytte resten av stamfisken etter at rogna er tatt ut.

Til sammen rundt 200 skoleelever fra Sørfold, Hamarøy, Steigen og Tysfjord kom for å delta.

Hensikten med slike innovasjonscamper er å jobbe med entreprenørskap og nytenking samtidig som elevene lærer om det lokale næringslivet.

Det er også en fin måte å knytte skolene nærmere de lokale bedriftene på.

Da jeg var til stede på arrangementet, jobbet ungdommene ivrig med oppdragene de hadde fått. De kastet fram mange spreke ideer, og jobbet videre med et utvalg.

Noen ga uttrykk for at de hadde foretrukket en vanlig skoledag, blant annet fordi de måtte reise langt med buss for å komme til Straumen, men de fleste var positive til en annerledes timeplan.

Én av elevene sa dessuten at de syntes det var fint å få erfaring med idémyldring og å holde presentasjon foran folk man ikke kjenner fra før.

Slike innovasjonscamper er en vinn-vinn-situasjon. Lokalt næringsliv får vist fram hvem de er og knyttet kontakter med skolene, slik at de kanskje rekrutterer flere til bransjen sin.

Samtidig får elevene trening i å løse litt andre oppgaver enn det de gjør til vanlig.

Som om ikke det var nok - det kan komme opp mange gode ideer på slike idémyldringer.

Ifølge Hedda Vikan Seljeseth som er rådgiver i Ungt entreprenørskap Nordland, tenker skoleelevene gjerne utenfor boksen, mens de voksne har lettere for å se begrensninger og hindringer.

- Det kan være der løsningen ligger, sier hun.

Da elevene skulle komme med forslag om hvordan man for eksempel kunne redusere problemet med lakselus, kom det blant annet opp en idé om en robot som plukket lusene av fisken. Dette var forslaget som "vant" det oppdraget.

Her har elevene tenkt annerledes. Og de har ikke måttet forholde seg til hva det vil koste. Hvis man skal ta hensyn til finansiering, kan ideene fort bli begrenset.

Stig Joar Krogli fra Salmobreed Salten ga uttrykk for at han syntes dagen hadde vært både artig og nyttig.

- Jeg hadde aldri sett for meg alle de ideene som elevene har kommet fram til, sa han, og beskrev de to forslagene som endte i super-

finale som nyskapende.

- Begge to kan bli bedrifter, var budskapet.

I stedet for å la resten av stamfisken gå til avfall, hadde elevene alskens ideer om å bruke fiskekjøtt, bein og skinn til blant annet dyrefôr, tannpirkere og klær.

Ungt entreprenørskap er en ideell organisasjon som i samarbeid med andre jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Jeg er imponert over elevenes kreativitet. Det formelig kokte i rådhussalen da de satt og arbeidet.

Dette bør skolene fortsette å delta på. De får dekket både mat og skyss, så det trenger de ikke å tenke på.

Dette avhenger også av at de bedriftene som blir kontaktet sier ja til å stille opp. Det kan være både en mulighet for å rekruttere framtidig arbeidskraft og å få med seg noen kreative ideer tilbake til arbeidsplassen.

Kanskje noen av elevene som deltok på innovasjonscampen kommer til å jobbe i bransjen? Så får vi se da, om det dukker opp en lakselusspisende robot i framtida.

Powered by Labrador CMS