TRIST. Elever på Rognan ungdomsskole ser mørkt på at de likevel ikke får gå TIP på Saltdal videregående skole. Linja har fått for få søkere til å starte opp ny klasse.. Fra venstre: Johannes Rasmussen Johansen, Eli Synnøve Asphjell, Nicolai Gjersvik Johansen og Jonathan Ludviksen. Foto: Tarjei Abelsen
TRIST. Elever på Rognan ungdomsskole ser mørkt på at de likevel ikke får gå TIP på Saltdal videregående skole. Linja har fått for få søkere til å starte opp ny klasse.. Fra venstre: Johannes Rasmussen Johansen, Eli Synnøve Asphjell, Nicolai Gjersvik Johansen og Jonathan Ludviksen.

- En tragedie for elever i Saltdal

(ROGNAN) Seks elever som var kommet inn på Teknikk og industriell produksjon (TIP) fikk kontrabeskjed denne uka. Linja blir ikke noe av i år.

Publisert Sist oppdatert

- For meg betyr det at jeg må ta et nytt valg nå i eksamenstida, jeg er stresset nå. Jeg må nå enten pendle til Fauske eller velge et annet fag, sier Eli Synnøve Asphjell (16) som går på Rognan ungdomsskole.

- Jeg fikk ikke fokusert så mye på eksamen jeg skulle ha dagen etter.

Etter fullført norskeksamen tirsdag tikket det inn en melding på telefonen hennes. Det blir ikke TIP i Saltdal i år. For at klassen skal bli noe av kreves det minst åtte elever.

Sorg og sinne

- Det var leit og frustrerende å få den beskjeden. Jeg hadde ikke satt opp et andrevalg og dermed står jeg uten skoleplass nå. Om jeg kommer inn på Fauske må jeg bruke mye mer energi og tid på å komme meg på skolen, sier Johannes Rasmussen Dahl(15).

Han får støtte av sin mor Nina Rasmussen Olsen, som forteller om reaksjonene om meldingen de fikk tirsdag.

- Det er egentlig helt forferdelig grusomt. Det var faktisk både sinne og sorg i hjemmet over at det skulle bli sånn, sier Rasmussen Olsen.

- Håper de ser verdien

Men verken elever eller foreldre ønsker å godta at én av de fire linjer nå kan bli borte. Nå jobber foreldrene med å framme en formell klage på vedtaket.

- Dette er en tragedie for Saltdal om det blir stående. Vi har bedrifter som er avhengig av lærlinger og fagfolk, sier Ann Guro Hansen, moren til Eli.

Hun syns det er trist om en klasse som er kjent for å være flink til å tilrettelegge for elevene med flinke lærere, skal bli borte med et pennestrøk. At linjen blir borte kan bety nedbygging av en viktig institusjon i den lille kommunen.

- Vi håper fylkeskommunen kan se verdien i å beholde den. Det betyr mye for ungdommene å kunne ta utdanning her hjemme. Det er tidlig å flytte bort på hybel, og ikke så lett å motivere seg til å gå noe man ikke ønsker, sier Hansen.

Må si fra seg jobb

For Jonathan Ludviksen betyr en eventuell pendling til Fauske, at han må si fra seg jobben sin.

- Jeg begynner kort tid etter skoleslutt og rekker ikke å komme meg på jobb. Det betyr at jeg ikke får spart opp penger til å flytte ut eller andre ting, sier Ludviksen.

For mange i Øvre Saltdal og Beiarn blir det potensielt en lang skolevei.

- Jeg syns det er ubetenksomt av dem. Elever som bor der må svært tidlig opp for å komme seg på skolen og får lange dager, sier Johannes Rasmussen Dahl.

Medelev Nicolai Gjersvik Johansen (15) tror mange blir tvunget til å tenke på flytting.

- Vi må vurdere å flytte og det er ikke alle som er klar for det eller har penger til det, sier Johansen.

12 uten TIP-plass

Ann Guro Hansen sier det tidligere har vist seg at elever på studiespesialisering har hoppet over på TIP-linjen i løpet av skoleåret, og det mener hun også taler for at de burde kunne ha klassen.

- Vi vet ikke hvor mange det blir i år, og her er det kun tatt hensyn til førstevalget til elevene, sier Hansen.

Og mens det er for få elever i Saltdal, er det seks for mange elever som har søkt TIP på Fauske. Dermed er det 12 elever som står i fare for å må gå noe annet.

- Jeg syns de burde få tilbud om å gå her og komme hit og nyte godt av den gode kompetansen som finnes. Små klasser er en verdi i seg selv med tanke på oppfølging, trivsel og hvor mange som fullfører, sier Hansen.

Samfunnsøkonomisk

Hun mener det kan bli dramatisk for kommunen om linja legges permanent ned.

- Det vil gå utover trivsel, bosetting og fakompetansen i bygda, sier Hansen.

Det vil være bedre for alle om man kunne ta slike hensyn, mener hun.

- Det er viktig og samfunnsøkonomisk å ha utdanningen nært de bedriftene vi har her. Det gir forankring til plassen og kan eksempelvis gi mindre gjennomtrekk for selskaper som Nexans og PK Strøm, sier Hansen.

Ikke nedlagt

Utdanningssjef i Nordland fylkeskommune, Nina Ellingsen Høiskar, bekrefter at det totalt er 12 TIP-søkere i Indre Salten som ikke får plass.

- Det er som du skrive seks ungdomsrettssøkere som har søkt TIP på Saltdal og det er 21 ungdomsrettssøkere til TIP på Fauske. Det vil si at det til sammen er 12 ungdomsrettssøkere som ikke får plass på sitt førsteprioritetsønsket.

- De vil imidlertid få tilbud på sitt adre eller tredjevalg, noe som gir bedre klasseoppfylling på andre klasser, blant annet på elektro på Fauske, skriver Høiskar i et svar til Saltenposten.

Hun har fått spørsmål om det er aktuelt å gjøre om på vedtaket om å ikke starte opp linja, men det er det ikke.

- Inntaket er godt i gang og alle er sikret en plass på ett av sine tre valgte studieprogram, slik loven krever. Det vil ikke bli endringer på tilbudene i vår.

Men Høiskar sier at det ikke betyr at TIP forsvinner for godt fra Saltdal.

- At vi ikke oppretter TIP i Saltdal i vår, innebærer ingen nedlegging. Det er en administrativ beslutning om igangsettelse eller ikke iforhold til søkertall som gjøres hver vår. Selve struktursaken kommer i desember. Her vil også ny yrkesfagstruktur bli besluttet.

Viktig for rekruttering

Pål Kenneth Strøm i PK Strøm AS er en av næringsaktørene som tar inn lærlinger og fagfolk som har bakgrunn fra TIP på Rognan.

Han liker ikke nyheten om at det ikke blir klasse i år.

- Det er dumt fordi det er viktig for å kunne rekruttere lokale ungdommer, uten den linja kan det bli vanskelig å få tak i folk slik vi har opplevd for noen år tilbake, sier Strøm.

De siste årene har de hatt grei tilgang på folk, men han er ikke i tvil om at tilbudet bør opprettholdes.

- Vi ønsker at de skal være på Rognan. Vi har hatt lærlinger som har gått der og jobbet for oss på verkstedet, sier Strøm.

Powered by Labrador CMS