Saltenposten A/S

Saltenposten

Synspunkt:

En politisk martyr?

Om han taper det rekordhøye spillet sitt, vil det være hans egne som korsfester Knut Arild Hareide.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2018 kl 12:52

Det skjedde i de dager, at Knut Arild Hareide innkalte til innskriving i manntall i Kristelig Folkeparti.

Og alle gikk for å la seg innskrive, hver til sin by.

Fra evangelium til nåtid, det er lett å dra paralleller til skriften når det kommer til Krf's eskapader de siste ukene.
Det er svært langt imellom hver gang man opplever et slikt potensielt maktskifte som det partileder Hariede har lagt opp til.

At det man har markedsført seg på i lang tid, blir så til de grader snudd på hodet.

Mange har reagert med vantro på det steget Hareide har tatt til venstre. Men har de egentlig så stor grunn til det?
«Det strider mot vår kristne kulturarv», tordnes det i kommentarfelt og i media fra de konservative i Krf.

Men nøyaktig hva er det som går imot det? Er det nestekjærligheten og støtten til de svakeste som de røde er så flinke å sko seg på?
Argumentasjonen går på at et samarbeid må inkludere Sosialistisk Venstreparti om det skal bli flertall. At de kristne vil bli holdt som gisler av et parti som visstnok ønsker dem utradert.

Og som vil kjempe for kvinners rett til selvbestemt abort og sosiale løsninger som ikke er helt like.
Det er like underholdende hver gang de kristeligkonservative setter kaffen i halsen når det blir snakk om å se til venstre.

De som liksom skal bry seg om fellesskapet og de svake, som skal ta vare på alle i samfunnet, rike som fattige.

Nå er det kanskje ikke så enkelt i dag, men det slår meg som en smule bakstreversk at det å velge sine deler av det kristne budskapet er det som først og fremst gjelder.
Da er vel det å se til det mørkeblå Høyre helt naturlig, hvis man lever etter en bibeltolkning til dem som til stadighet møter opp hos Visjon Norge.

Det er vel ikke først og fremst kjærligheten til sin neste Sylvi Listhaug er kjent for.

Og midt i alt dette, står altså en partileder som har lagt ut på en reise han ikke kan snu på.
Hareide, mannen som har vært brodden på vitser om tafatte mannfolk i 15 år nå, viser seg å ha større mot enn de fleste i norsk politikk.

For enten får han gjennomslag for sin mildt sagt radikale idé, ellers er han politisk død.

Korsfestet av sine egne, ironisk nok.

Det er selvsagt kalkulert til det siste. Han har nok noe annet å finne på om det skulle gå galt å vri Kristelig Folkeparti mot venstre.
Men jeg tror på han når han legger fram grunnlaget for sitt valg. At Krf i realiteten ikke har noe valg.

Sist gang de så mot et alternativ som involverte Senterpartiet og Venstre, var det med en oppslutning tre ganger så stor som nå.
Så spørsmålet om hva som har gått galt for Krf, ligger sentralt i denne avgjørelsen.

Hareide føler nok på at de har solgt seg ut gjennom å samarbeide med Fremskrittspartiet. Og det kan virke som om velgerne også føler på det.
Til tross for at det i skrivende stund ser ut som at Hareide ikke får det flertallet han trenger, er det mange som har signalisert at de for første gang kan tenke seg å stemme på Krf.

Men hvis Knut Arild Hareide lykkes i sin totale snuoperasjon, vil det være et av de største jordskjelvene innenfor det norske parlamentariske systemet på mange år.
Det vil velte en hel regjering, og sette Framskrittsparitet på gjerdet nok en gang. De vil ha en alvorlig opprydding å gjøre selv, for også de har mistet svært mange av sine kjernevelgere.

Så gjenstår det å se om Hareides høye spill vil bli - som det står om Maria i Lukas' evangelium - fruktsommelig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...