IKKE GRUBLE FOR MYE. Åshild Uhre synes vi må framsnakke Fauske mer for å få folk til å flytte hit. – Det kommer ikke folk hvis vi svartmaler og klager. Hun mener vi også setter for store krav til oss selv og våre omgivelser, så store at de aldri kan nås.
Sylvia Bredal
Portrettet:
En nybakt ja-pensjonist
Som nybakt pensjonist skal Åshild Uhre i alle fall bruke tid på vedlikehold av hjemgården sin.
Du hadde din siste arbeidsdag i kommunen denne uka?
- Jeg har jobbet i Fauske kommune siden 1991 og på Familiesenteret siden 2002. Jobben har betydd mye for meg og ved en avslutning blir det jo litt å tenke tilbake på. Jeg kommer til å savne alle de flotte kollegene mine og møtene med barn, unge og familier. Men savn er positivt for det betyr at det har vært bra å være der.
Hvorfor ble du sykepleier?
- Som mange andre har jeg skiftet yrke underveis. Jeg jobbet i bank før jeg flyttet til Oslo og gikk på sykepleierskolen –noe jeg aldri har anget på, selv om jeg tenkte på å bli bonde og begynne å studere på Ås.
Og så ble det psykiatri?
- Jeg tok videreutdanning i 2001 – da var det nasjonal satsing på psykisk helse- et fagområde jeg opplevde ikke ble snakket om. Psykisk helsetjeneste i Fauske besto da av en stilling på 80% - nå er det kanskje 15 årsverk.
Er det blitt mindre tabu nå å slite psykisk nå enn da du begynte?
- Absolutt – mye har skjedd på disse 20 årene! Kanskje er fokuset nå for stort, det trengs en normalisering, livet svinger og det er normalt å ha det vanskelig i perioder.
Hva er du stoltest/ trekke fram av å ha fått til i jobben?
- Fauske har vært en foregangskommune på mange områder og også innenfor forebyggende arbeid. Irene Larsen var sentral i utviklingen av Familiesenteret og sørget for at vi kom med i et forsøk sammen med fem andre kommuner i landet. Hun sørget for at psykisk helse ble en del av det forebyggende arbeidet. Jeg tror jeg var en av de første i landet som ble ansatt i en slik stilling.
For egen del: Alle kursene i mestring av belastning/depresjon med fokus på tanketrening – noe som burde vært like obligatorisk som fysisk trening. Jeg var en periode styremedlem i Galvano/Tia og er stolt over å ha bidratt til at det ble oppstart av bruktbutikk på Fauske. Arbeid er utrolig viktig for den psykiske helsen.
Du har møtt mange som sliter, hvordan har du selv holdt motet oppe?
Jeg har sett hvordan mennesker kan hente ny styrke i livets mørkeste stunder – vi er sterkere enn vi tror! Det har vært en sterk motivasjon for meg. Selv har jeg gått mye i skog og mark og fram og tilbake til jobben hver dag– det ligger mye tanker langs veiene etter meg.
Har du et godt råd til de unge?
- Mitt motto er, ikke tenk for mye og ikke kjenn for mye etter – hold deg opptatt. Sett deg nærliggende mål, en dag, en uke, en måned fram i tid – og prøv å vær din egen beste venn. Våre ungdommer er et resultat av foreldregenerasjonen og det samfunnet vi lever i.
Hva opptar deg for tiden?
- Jeg har en mann som jobber intenst for Nord-Norgebanen, spennende å se hva som skjer framover.
Hva gjør du på fritiden?
- Er ofte i Steigen der jeg har et gårdsbruk som innebærer mye fysisk arbeid. Med lettstartet motorsag og mat kan jeg bli borte lenge. Liker de bratte fjellene og utsikten over kjente landområder og ellers turer i skog og mark – helst der ingen andre går.
Du har vært politisk aktiv i Venstre ?
- Jeg er fortsatt samfunnsengasjert og har en oppfordring til vår unge ordfører om å arrangere «Hjem til jul- møte» med alle de flotte ungdommene som er under utdanning landet rundt – hva skal til for å flytte hjem? Vi trenger dem!
Hva er din beste og dårligste egenskap?
- God humør og stor arbeidslyst – og så er jeg utålmodig og det kan være både dårlig og bra.
Hva er bra med å bo i Fauske ?
- Å flytte hit med to små barn var fantastisk – skjønner ikke at ikke flere ser verdien av mindre stress. Flere statlige arbeidsplasser kan flyttes ut til distriktene- det ville gitt bedre folkehelse. Fauske har mange gode tilbud, Familiesenteret gir barn og foreldre en trygg og omsorgsfull start på livet.
Hva er ditt beste barndomsminne?
- Min tante som i en travel og krevende hverdag alltid hadde tid til oss barna, prioriterte å dra på turer med oss mens andre vasket hus. Hun ble min helt og jeg kalte henne bare for ho tantemamma.
Har du et godt bok- eller TV-tips?
- Verdens vakreste togreiser på TV. Edvard Hoems bøker om utvandringen til Amerika – vi har også opplevd å måtte forlate hjem og familie.
Hva skal du gjøre i helga
- Blir sikkert en tur til fots eller på ski, – men nå kan jeg gjøre det alle dager. Det blir nok ikke som før – denne gode følelsen over endelig helg…