Leder
En historisk streik i Salten
Det er en helt ekstraordinær situasjon å være i, både for arbeidsgiver og arbeidstaker.
Smelteverket Elkem Salten har vært en del av lokalsamfunnet i Indre Salten på godt og vondt helt siden oppstarten tilbake i 1967.
Det har vært en hjørnestensbedrift i Sørfold i alle disse årene, og sørget for arbeidsplasser til mange av innbyggerne i hjemkommunen, men også i kommunene rundt.
Det er også de som har måttet ta sin del av de negative konsekvensene av et ferrosilisium-verk i nærmiljøet, i hvert fall fram til renseanlegg og nå energigjenvinning er blitt en sentral del av driften.
Men denne uka skjedde det noe historisk ved Salten Verk. Etter en nedkjøringsperiode på to dager, er de tre smelteovnene nå slått av. Det er streik på verket etter at fagforening og arbeidsgiverorganisasjonen på sentralt hold ikke kom til enighet i årets forhandlinger.
Det er en helt ekstraordinær situasjon å være i, både for arbeidsgiver og arbeidstaker.
Konsernet Elkem har hatt en turbulent reise til det de er i dag, hvor det er medvind uten like i seilene. Prisene på markedet for verkets produkter er høye, og har vært det over tid.
Da er dette et veldig dårlig tidspunkt å måtte holde stengt på.
I første del av streiken måtte fire av Elkems seks verk i Norge ta grep for driften. Det er beregnet at tapene på inntekt er rundt 15 millioner kroner for hver eneste dag driften står stille.
Da må man temmelig raskt ta stilling til om det å gi arbeiderne begrensede tiltaksmuligheter til lokale aksjoner er verdt prisen man betaler.
Det er lett å forstå at den norske industriarbeideren føler seg berettiget til større handlingsrom, særlig når det er så mye penger på vei inn i bedriftern som er avhengig av deres kompetanse.
Vi håper streiken finner en løsning så raskt som mulig, for slik det er nå er det bare tap å spore hos begge sider.