TØRKA REINKJØTT. Her har følget med reindriftsnæringen og miljøminister kafferast med tørket reinkjøtt og kjeks. Reineier Tom Lifjell har ordet. Alle foto: Sylvia Bredal
TØRKA REINKJØTT. Her har følget med reindriftsnæringen og miljøminister kafferast med tørket reinkjøtt og kjeks. Reineier Tom Lifjell har ordet. Alle foto: Sylvia BredalI FARTA. Været kunne ikke vært bedre for befaringen på Saltfjellet. Her sitter miljøministeren på skuteren på tur ned av fjellet gjennom Navnløsdalen (Dødmannsdalen) for møte på Saltfjellet hotell etterpå.INGEN REIN I SIKTE. Per Ole Oskal speider etter rein ned i Bjøllådalen, hvor han forøvrig har en gjeterhytte. - Reinen er i Skjerstad nå, men noen utbrytere er igjen her. De kommer hitover når de skal kalve.ØNSKER Å DRIVE. Lars Jonas Kuhmunen (18) er lærling hos Nexans, men har lyst å gå inn i reinnæringen, akkurat som storebror og far Per Nils. - Men først skal jeg få meg fagbrev som prosessoperatør.

Elvestuen fikk høre reineiernes bekymringer og ønsker

Miljøminister Ola Elvestuen fikk se Saltfjellet fra sin beste side. Men han fikk høre om mørke skyer i Nordlands reinnæring.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Vi håper vi får forklart han situasjonen og at han forstår utfordringen vi har. Håpet er at næringen kan bli bærekraftig på sikt, for det er den ikke nå, sa Per Ole Oskal i Saltfjellet reinbeitedistrikt før vi dro ut på skutertur fra Semska parkeringsplass.

Næringen mener bestemt at antall ynglinger av jerv må ned i Nordland og at ørnebestanden må reguleres. Til det svarte ministeren at det kan bare Stortinget gjøre noe med, men at det kan forflyttes ynglinger til andre områder i landet.

- Det vil ikke skje uten motreaksjoner, påpekte han i møte etter befaringen på Saltfjellet hotell.

Tørket reinkjøtt og kaffe

Turen gikk inn Semskadalen og fram til en høyde hvor vi kunne se ned i Bjølladalen og ned på kalvingsområdet til distriktet. Det var et par stopp underveis, blant annet på Semska-fjellet hvor reineierne fikk pekt på hvor nært distriktet er svenskegrensa, og at svensk jerv kommer over på norsk side og forsyner seg om sommeren, for da har svenskene flyttet sin rein til kysten.

Vi fikk også sett tidligere slakteplass, og på høyden hvor vi så ned i Bjøllådalen var det kafferast på en bar flekk hvor det ble sendt rundt tørket reinkjøtt og Ballerina-kjeks.

De som var med

Per Ole Oskal og reineier Tom Lifjell vekslet med å føre ordet. Lifjell er reineier i Rana.

Til stede var også Per Nils Kuhmunen, Jon Anders Kuhmunen, Lars Jonas Kuhmunen og Per Guttorm Kuhmunen. Elin Oskal, datteren til Per Ole var også med, samt Øyvind Skogstad fra miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen og Ragnhild Sparrok Larsen, leder av Nordland reindriftsamer og reineier i Børgefjell. Stortingspolitiker Siv Mossleth, som hadde tatt initiativ til dette treffet, kunne ikke komme.

Fortalte om ørneangrep

- Reinen har mange farer, sa Tom Lifjell underveis på turen og nevnte at på denne tiden av året er simla sårbar, da hun kan gå gjennom snøen, men det gjør ikke jerven.

Lifjell fortalte også at han med egne øyne har sett hvordan havørna kan ta nyfødt reinkalv.

- Det stuper ikke ned fra lufta, men nærmer seg fra bakkenivå, og i det øyeblikket simla skal snu seg etter at kalven nettopp har kommet ut, så angriper den.

Elvestuen og Torbjørn Lange fra samme departement fikk også høre om at næringens «manglende sommerbeite», etter uenighet med Sverige, og at de mener det er for dårlig telling av jerv og gaupe.

- I Gildeskål og Meløy er det ikke telling av gaupe.

Vil ha mer forskning

Næringen påpeker at samarbeidet med Fylkesmannen er godt, men at det føles mer kronglete å nå Miljødirektoratet i Trondheim.

Forskning var også et tema, og at det ønskes mer forskning på rovvilt i Nordland.

- Her er Nordland en kvit flekk på kartet, påpekte Ragnhild Sparrok Larsen.

Blant annet er det det et ørneprosjekt på forvaltning av kongeørn i Troms, på grunn av tap av sau og rein. Noe slikt prosjekt finnes ikke øvrig i Skandinavia.

Elvestuen hadde mange spørsmål underveis og lurte blant annet på naturlig overlevelsesprosenten på kalvene.

- Av 100 kalver som blir født vil 90 vokse opp, fortalte Lifjell.

Slik er ikke situasjonen nå. Og fra 90-tallet og fram til i dag slaktes det langt færre rein i Nordland enn før. Til møtet på hotellet etter befaringen var også ordføreren i Rana, Geir Waage til stede, mens Marianne Hoff representerte Saltdal kommune.

Powered by Labrador CMS