Slik skal det være når området er ferdig sådd og tilrettelagt Foto: Elkem
Slik skal det være når området er ferdig sådd og tilrettelagt

Debatt:

- Elkem Salten tar miljøansvaret på alvor

Helse, miljø og sikkerhet er førsteprioritet i alt Elkem Salten foretar seg. Vi håndterer avfall i tråd med lover og tillatelser, og jobber samtidig hele tiden med å forbedre oss. Målet er at vi på sikt skal bli kvitt deponeringen, på samme måte som vi har fjernet skorsteinrøyken.

Publisert Sist oppdatert

Helse, miljø og sikkerhet er førsteprioritet i alt Elkem Salten foretar seg. Vi håndterer avfall i tråd med lover og tillatelser, og jobber samtidig hele tiden med å forbedre oss. Målet er at vi på sikt skal bli kvitt deponeringen, på samme måte som vi har fjernet skorsteinrøyken.

Elkem Salten ønsker engasjement knyttet til industri og miljø velkommen. Vi setter pris på, og mener det er viktig, at folk engasjerer seg i det som foregår i vårt lokalsamfunn – enten det dreier seg om næringsutvikling, utdanning, kultur eller idrett.

For vår egen del, så etterstreber vi åpenhet og en faktabasert og direkte dialog med aktører som berøres av vår aktivitet. I lys av at Norges Miljøvernforbund avdeling Nordland (NMF) har politianmeldt Elkem Salten og Sørfold kommune, så ønsker vi å gi mer innblikk i hvordan vi jobber med helse, miljø og sikkerhet.

Vi har over de siste åtte årene investert nesten én milliard kroner på Salten for å redusere NOx-utslippene, noe som gjør at våre nær 200 ansatte arbeider ved et av de mest miljøvennlige smelteverkene i verden. Vi investerer nå én milliard i et energigjenvinningsanlegg som ferdigstilles i løpet av høsten og som vil gjøre Elkem Salten et av verdens mest energieffektive smelteverk.

Elkem Salten har også en rekke konkrete prosjekter for å redusere CO2-utslipp, med mål om minst å bli CO2-nøytral, kanskje også CO2-negativ, der vi bruker mer CO2 enn vi slipper ut. Våre produkter er også en del av svaret på det grønne skiftet og sørger for lettere biler, bedre fiberforbindelser, at bygninger trenger mindre betong, råvarer til solindustrien, og mye mer.

Dette er bare noen eksempler på de mange prosjektene vi gjennomfører for å redusere belastningen fra virksomheten med tanke på miljøet, at våre medarbeidere på smelteverket skal få bedre arbeidsvilkår og for samfunnets utvikling.

Vi er alltid åpne for å diskutere gode innspill, selv om man ikke nødvendigvis alltid blir enige. Uansett diskusjon tror vi at samfunnsdebatten er best tjent med at grunnlaget for diskusjonen er faktabasert, og ikke basert på rykter og antagelser.

Vi mener NMF tar feil når de påstår at Elkem Salten i dag forsømmer pliktene ved deponiet på Andkilen, samt hevder at vi i dag dumper avfall som ikke hører hjemme der. Hvis offentlige myndigheter ønsker informasjon fra oss, så vil vi selvfølgelig dele dette med dem, slik vi alltid gjør. Informasjon om våre utslipp er for øvrig også tilgjengelige gjennom Miljødirektoratets nettsted Norske Utslipp.

Vi bistår mer enn gjerne interessenter i å finne frem i informasjonen, på samme måte som vi tidligere har bistått og svart på en rekke spørsmål fra NMF.

I den nevnte deponisaken gjøres det et nummer ut av at (1) Microsilica deponeres i sekk, og (2) fargen på vannet i deponiet. Microsilica skal deponeres i sekk, det står i driftstillatelsen fra Miljødirektoratet. Hvis vi deponerer dette på en annen måte risikerer vi å bryte loven, noe vi ikke ønsker å gjøre.

Når det gjelder fargen på elven, så har elven samme farge både ovenfor og nedenfor deponiet. Vannanalyser tatt sist uke, gjort av tredjepart, viser at det er noe mer organisk karbon sammenlignet med tidligere vannprøver. Dette i kombinasjon med at vannet har en litt mørk/brunaktig farge indikerer at det er humus i vannet.

Humus er organiske forbindelser som dannes når plante- og dyrevev brytes ned i jord. Det er ikke uvanlig at konsentrasjonen av humus i bekker andre naturlige vannforekomster kan øke for eksempel etter en periode med nedbør slik det har vært de siste ukene i Indre Salten.

Vi på Elkem Salten har fortsatt mye å lære, og mener på ingen måte at vi er perfekte, men vi jobber hver eneste dag for å bli enda litt bedre. Vi tror sterkt på dialog og setter pris på gode innspill som kan hjelpe oss i vårt arbeid.

For å sikre en utvikling til det beste for miljøet og samfunnet, også i fremtiden, så ønsker vi NMF og andre engasjerte aktører velkommen til å ta kontakt med oss på verket, gjerne for å komme på besøk, for å lære mer om hvordan vi arbeider og gjennom det hjelpe oss i utviklingen. Det er ofte gjennom dialog man kommer frem til de beste løsningene.
Ove Sørdahl, verksdirektør Elkem Salten

Powered by Labrador CMS