Ei bærekraftig uke i Beiarn
Barna i Beiarn fikk teste ut et nytt sommertilbud. - De var veldig engasjerte.
BEIARN: Forrige uke ble det avholdt en femdagers aktivitetsuke for barna i Beiarn, med fokus på matsvinn og gjenbruk.
– Vi fikk pengestøtte fra gjensidigestiftelsen til å gi barna et gratis aktivitetstilbud, som ikke var villmarksfokusert, forteller kultur- og fritidskonsulent Chris Winfield.
Stor suksess
Det var barn fra 1.-4. klasse som deltok på Bærekraftskolen, med flest 3. og 4. klassinger.
– Første dagen var det samling på Kåsmo farm, der barna fikk plante frø i potte og lære om kompostering, forteller Winfield.
– Den andre dagen laget de plantekasser av gamle paller, disse ble brukt til kjøkkenhagen. Barna fikk også laget fuglekasser av de gamle pallene.
Misjon mot matsvinn
På onsdagen var det samling på ungdomsklubben, hvor de fikk besøk av Børge Hansen i Kirkens Bymisjon.
– Han holdt et fint foredrag om hva Bymisjonen gjør for å beskjempe matsvinn. Det var lærerikt for både barna og oss voksene. Han fortalte at dette var første gang han hadde et slikt foredrag for barn, og barna var veldig engasjert i det han fortalte, fortsetter Winfield.
Etter foredraget var det klart for quiz om det Hansen hadde snakket om, og nesten alle barna fikk 100 prosent på denne. Barna fikk lære at selv om noe var gått ut på dato, så kan det fremdeles brukes. En pakke melk kan fremdels være god selv om den har gått ut på dato.
Datovarer
Senere på onsdagen tokk de en tur opp til Coopen på Storjord.
– Der fikk barna lære hvordan de ansatte håndterer varer som snart går ut på dato. Da vi var ferdig, fikk vi en kasse med datovarer av butikken, sier Winfield.
Kjøkkenhage
De to siste dagen gikk til å ordne en kjøkkenhage, som nå står utenfor kommunehuset på Moldjord.
Alle deltakerne sammarbeidet om å lage plantekasser som ble tatt i bruk til kjøkkenhagen.
– Fordelt på seks kasser har barna plantet to typer grønnkål, sukkererter, basilikum, persille, redikk, spinat og litt mer, informerer Winfeild.
– Alle som ønsker kan forsyne seg av kjøkkenhagen, og barna har tatt med seg til å spise hjemme, avslutter Winfield.