GOD STØTTESPILLER. Kristiansunds blide og profilerte trener, Christian Michelsen, er glad for å ha Truls Skar Helland som tilrettelegger. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
GOD STØTTESPILLER. Kristiansunds blide og profilerte trener, Christian Michelsen, er glad for å ha Truls Skar Helland som tilrettelegger. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenMANGE TELEFONER. Det er en hektisk hverdag som driftssjef i eneliteserieklubb.FYLLES. Denne stadion er en av de som fylles mest i Eliteserien. Truls Skar Helland fra Sørfold er med på det meste.

Driftssjef med på verdensrekord

Som driftssjef i eliteserieklubben Kristiansund har Truls Skar Helland (39) fra Sørfold vært med på å sette det som trolig er en verdensrekord i fotball.

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund har nemlig gjort det bedre hvert år i samtlige av klubbens 15 år. Det toppet seg i fjor da de fikk en overraskende femteplass i Eliteserien. Det skal noe til for å toppe, og nå har de tapt tre av de fire kampene i sesongstarten.

- Vi er en klubb med små ressurser, og det må jo stoppe en gang. Vi hadde jo ikke i vår villeste fantasi trodd at vi skulle klare å toppe den overraskende sjuendeplassen i 2017, men det klarte vi, sier foldværingen.

- Borti det meste

Han beskriver jobben som driftssjef som en som er borti det meste i klubben. Da han begynte for fire år siden var det bare han og daglig leder i administrasjonen. Nå er det sju å fordele oppgavene på.

- Men det er snakk om å legge til rette og koordinere alt som skjer på og rundt stadion. At spilleforholdene er bra, at fotballforbundet, dommere og bortelag blir godt mottatt, og ikke minst at de 200 frivillige fungerer.

Fullsatt stadion

Når det gjelder A-laget, som har overrasket alle to siste sesongene, er det snakk om å legge til rette for treningshverdagen, at de har alt som trenges. Det være seg et godt underlag eller et vanningsanlegg som brukes sånn at det forhindrer skade.

I sin periode har også Truls hatt en ledende rolle i utbyggingen av stadion. Publikumsrekorden er 4.277, men den kommer til å ryke 16. mai mot Molde, for nå tar stadion 4.444 tilskuere.

Han tror den gradvise forbedringen og oppbyggingen av alt i klubben er en del av forklaringen på suksessen.

Lokal entusiasme

- Hadde vi rykket opp tidligere, hadde vi ikke hatt samme fundamentet. Og så er det den lokale entusiasmen. Den er viktig. Folk i Kristiansund og omegn har en lidenskap for klubben sin som er unik.

De selger langt mer supporterutstyr enn sammenlignbare klubber.

Truls antar at han har hundre telefoner daglig, og før første hjemmekamp, når vi besøker dem, er det mye som skjer. Men noen avlasting kan han ikke regne med.

- Det er sport som skal vokse, ikke administrasjon. Vi bruker heller penger på en spiss som scorer flere mål, enn en medarbeider til meg, sier Truls Skar Helland.

Alltid fotball

Truls har holdt på med fotball hele livet. Sin siste kamp som teknisk begavet ving og midtbanespiller i Sprint spilte han i 2004. I Trondheim studerte han idrettsvitenskap.

I 2011 flyttet han til Kristiansund og fikk seg en bra jobb i oljesektoren, men han kjente det begynte å «brenne litt under føttene» der. Da ble det utlyst jobb som driftssjef. Truls var da trener for Clausenengens seniorlag, han fikk jobben og tok blant annet over rekruttlaget til Kristiansund Ballklubb.

Før det hadde han vært trener i Ranheim, med damelaget som høyeste nivå.

- Da jeg søkte meg hit, var det fordi jeg ville være tett på toppfotball. KBK har en enorm status i byen, og denne klubben er det spennende å være med og utvikle.

Truls Skar Helland og samboeren, som er fra Kristiansund, møttes i studietiden i Trondheim. De fikk to barn, og ville etter hvert nærmere familien. Valget mellom Fauske og Kristiansund falt på Kristiansund. De har to sønner, en på 10 og en på fire år.

Mistet foreldrene

- Hva savner du fra Sørfold/Fauske?

- Mange gamle venner som jeg ikke lenger har så god kontakt med, men jeg har et godt nettverk i Kristiansund og trives veldig godt. Det er en hektisk hverdag med familie og jobb. Det gjør også at jeg er altfor sjelden hjemme, bare en gang i året.

Truls var 15 år da han mistet faren i en tragisk ulykke. Senere har han mistet moren i kreft.

- Det treffer meg en gang iblant, men man må bare bli vant til det. Sånn er det. Det har kanskje ført til at jeg tok mer ansvar selv. Hverdagen kommer fortere enn man liker, for å si det sånn.

- Skap engasjement

- Har du noen gode råd til din gamle klubb Fauske/sprint?

- Sørg for å skape et engasjement i nærmiljøet. Det er kanskje det aller viktigste. Det har vi absolutt klart her. For eksempel har vi solgt 2.000 gulvheller som folk har betalt 600 kroner for å få navnet sitt på. Det blir 1,2 millioner kroner.

Og så må man være energisk når det gjelder å nå målene. Kanskje må man pushe seg selv ut av komfortsonen noen ganger.

- Er det noen i din fotballoppvekst på Fauske som har betydning?

Da vil jeg nevne Ståle Pettersen,. Han var en engasjert trener. Han fulgte meg fra guttelag som 15-åring til jeg ble A-lagsspiller.

Powered by Labrador CMS