SVÆRT BEKYMRET. Tidligere ordfører i Fauske kommune, og avtroppende leder av eldrerådet i Fauske, Andreas Moan, er veldig bekymret over konsekvensene om rådmannens budsjettforslag blir vedtatt. Foto: Helge Simonsen
SVÆRT BEKYMRET. Tidligere ordfører i Fauske kommune, og avtroppende leder av eldrerådet i Fauske, Andreas Moan, er veldig bekymret over konsekvensene om rådmannens budsjettforslag blir vedtatt.

Avtroppende leder av eldrerådet:

- Dette vil rasere eldreomsorgen

Andreas Moan frykter det vil bli helt uholdbare tilstander i eldreomsorgen i Fauske kommune om de forespeilede kuttene i neste års budsjett blir vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det er kanskje 28 år siden Andreas Moan gikk av som ordfører i Fauske kommune, men det er ingen tvil om at engasjementet for hjemkommunen er stort hos 75-åringen.

Den avtroppende lederen av eldrerådet er både bekymret og oppgitt over forslaget til kutt i eldreomsorgen i Fauske kommune. Kommende torsdag skal kommunens budsjett for neste år vedtas, med utgangspunkt i rådmannens forslag. Om man ønsker å endre det, vil det være opp til politikerne å få det gjort.

- Vi vet selvsagt ikke hva resultatet blir, men om man går for rådmannens budsjettforslag, så frykter jeg et tjenestekutt som vil bikke over i det som er ulovlig, slår han fast.

Mer hjemme

Blant forslagene til å spare penger i Fauske kommune, er det å stenge avdelingene i Moveien på Fauske og Sagatun i Sulis blant hovedpunktene.

- Det vil si at terskelen for å få hjelp og krav til plass på institusjon vil bli mye høyere. Det er jeg veldig bekymret for konsekvensene av, slår Moan fast.

- Slik det er i dag, bruker hjemmetjenesten i kommune utrolig mange timer i bil. Det er timer som kunne vært brukt mye bedre på andre måter.

Bofellesskap

Eldrerådet har lenge slått et slag for at det er mange eldre som kunne vært holdt utenfor institusjonsplass ved å kunne være sammen i bofelleskap som Sagatun.

- Der kan de hjelpe hverandre og de kan føle en helt annen trygghet og en hverdag som er fylt av samvær i stedet for å sitte hjemme i en fullstendig uverdig ensomhet. Det er et tilbud som jeg mener vil gi mye mer igjen for omsorgskronene foran at alle skal betjenes av en allerede overarbeidet hjemmetjeneste, sier Moan.

- Verken jeg eller eldrerådet mener at vi har fasiten i denne saken, men jeg mener at man må kunne ta en gjennomgang av hvordan vi driver eldreomsorgen i kommunen. Om man får utnyttet ressurser og struktur best mulig, sier han.

60 plasser for mye?

Det er særlig mengden med plasser som ligger ab til å fjernes som plager Moan.

- Med alt som skal legges ned, så er det altså 60 plasser som forsvinner. Det er allerede ventelister på å komme inn, og så tenker man at det skal gå å fjerne så mange? Det henger virkelig ikke på greip. Alle skjønner at dette vil by på svært store problemer, slår Moan fast.

- Hvis det var så lett å si at 60 plasser kan fjernes, så skjønner jeg virkelig ikke at det ikke er gjort tidligere. Dette er mennesker som har hatt mer enn det som skal til for å komme inn på plass, som nå må klare seg hjemme langt lenger. Jeg frykter konsekvensene, sier Moan.

Nytt råd er valgt

I likhet med alle andre utvalg i kommunen, måtte også eldrerådet velges på nytt etter kommunevalget. Inn som leder etter Moan kommer Odd-Harald Larsen, og som nestleder er det Inger E. Solem som er valgt.

Den avtroppende lederen håper de fåt mer gehør for sine innspill enn det forrige eldrerådet fikk.

- Det er noe som ikke fungerer etter hensikten når man sender brev som ikke blir besvart, liketil på flere år. Eldrerådet er en ressurs som bør tas med på råd så mye som mulig, særlig innen pleie og omsorg. Det håper jeg den nye posisjonen tar med seg, sier Andreas Moan.

Powered by Labrador CMS