Geir Anders Hætta Berg og Sissel Horndal i Alva form er blant dem som har fått ekstra næringsstøtte til utvikling av bedriften.
Geir Anders Hætta Berg og Sissel Horndal i Alva form er blant dem som har fått ekstra næringsstøtte til utvikling av bedriften.

Synspunkt

- Dette er gode startmotorer for nye idéer

Ikke så galt at det ikke er godt for noe. I kjølvannet av pandemien dukker det opp nye firmaer og etablerte firmaer med nye ideer.

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste er å ha tro på sin egen idé

To dager før jul i fjor delte formannskapet i Sørfold ut næringsmidler til en rekke lokale bedrifter. Fra før av hadde formannskapet innvilget tre søknader.

Det var både nye og gamle firmaer som hadde søkt om tilskudd fra de ekstra pengene kommunen hadde fått til næringsfondet sitt som følge av koronapandemien.

For å kunne innvilge søknadene helt eller delvis, ble det også bevilget midler fra det ordinære næringsfondet.

Noen av prosjektene som det ble innvilget penger til var sikkert allerede på idéstadiet eller under planlegging før koronapandemien, men det er ingen tvil om at flere handler om å omstille drifta eller utvikle nye ideer som følge av Covid -19.

Kobbelv vertshusdrift så for seg å satse mer på catering enn før, og hadde søkt om penger til en cateringbil. Skogfrua søkte om midler til blant annet bygging av salgsboder for å legge bedre til rette for smittevern på markedsdager.

”Nød lærer naken kvinne å spinne” heter et ordspråk. Det passer godt på den situasjonen som oppsto for mange etter at landet stengte ned i mars i fjor. De ble tvunget til å se nye muligheter og alternative løsninger til drift.

Hege Ruud som driver Heges Matopplevelser på Strøksnes i Sørfold permitterte seg selv da hun så alle avbestillingene som kom inn. Samtidig gikk hun i tenkeboksen for å utvikle nye ideer.

Da hun kom ut igjen av tenkeboksen hadde hun med seg matkasser med lokalprodusert mat, både fra sitt eget firma og samarbeidspartnere blant annet i Beiarn.

Samme kveld som hun la ut på Facebook at hun solgte kasser med lokalmat, var 30 kasser bortbestilt på et blunk.

Også flere firmaer i Indre Salten satset på liknende opplegg, som ”Smaken av Kulturveien”, et samarbeid mellom bedrifter i tidligere Skjerstad kommune.

De nye ideene som har oppstått under koronapandemien trenger ikke å pakkes bort når hverdagen blir mer normal. De kan rett og slett være et ekstra bein å stå på.

I Sørfold har både nye og etablerte reiselivsbedrifter søkt om penger. Rago adventures er et nytt selskap som blant annet vil tilby turer i nasjonalparken og andre utfartsområder. Dette kan være interessant både for nordmenn og utlendinger når de etter hvert begynner å legge ferien til Norge igjen.

Kobbvassgrenda fritid hadde søkt om midler til tilrettelegging for døgn- og dagsgjester, mens Mørsvikbotn camping ville gi mulighet for at flere kunne leie overnattingsplass alene.

Det siste året har man sett mange eksempler på at ting kan foregå digitalt, både undervisning, møter og kurs. Det betyr ikke at det fungerer bedre, men det kan være en god erstatning.

Sylvi Katrin Brandsæther driver et coachingfirma, og hun søkte om tilskudd til overgangen fra klinikk til nettbasert behandling.

De ekstra næringsmidlene har uten tvil vært med på å gi en god starthjelp til bedriftene, selv om de også må bidra selv i stor eller liten grad.

En annen startmotor i så måte er Start Opp Salten som nettopp har kommet i gang med nye kurs. Start Opp Salten er et etablererkurs for de som er gründere i en tidlig fase og for de som vurderer å starte egen bedrift.

Kanskje er det akkurat det kurset som skal til for at man tør å sette en idé ut i livet? Både etablererkurset og de ekstra næringsmidlene kan fungere som starthjelp, men det viktigste er at de det gjelder har tro på sin egen idé. Man kommer også langt med å ha en positiv innstilling til situasjonen.

Powered by Labrador CMS