SATSER HARDT. Denne gjengen skal sette brennevis fra Saltdal på kartet, og jobbe for å etablere flere arbeidsplasser i bygda. Eierne av 67 North Distillery er fra venstre: Ole Jonny Engan, Paul Gunnar Jansen, Camilla Olsen, Lars Erik Jansen og Håvard Jansen. Foto: Elin Kvamme, Saltdal Utvikling KS
SATSER HARDT. Denne gjengen skal sette brennevis fra Saltdal på kartet, og jobbe for å etablere flere arbeidsplasser i bygda. Eierne av 67 North Distillery er fra venstre: Ole Jonny Engan, Paul Gunnar Jansen, Camilla Olsen, Lars Erik Jansen og Håvard Jansen.

Endelig er tillatelsen på plass, de får lov til å lage whisky

- Dette er en stor dag for Saltdal

Initiativtakerne bak 67 North Distillery AS kunne slippe jubelen løs forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Da kom nemlig beskjeden om at de hadde fått tildelt tilvirkningsbevilgning fra Helsedirektoratet, og med det har bedriften fått tillatelse til å produsere alkoholholdige drikkevarer i form av brennevin.

- Det ligger et betydelig arbeid bak dette, sier daglig leder Camilla Olsen til Saltenposten.

- Det er en møysommelig prosess og mange krav som stilles for at en bedrift skal kunne få bevilgning for tilvirkning av alkoholholdig drikke. Eierne er svært fornøyde med at tilvirkningsbevilgningen er kommet på plass, og det er et enormt skritt i riktig retning, sier hun videre.

Lovlig

Det finnes kanskje de som vil hevde at det allerede finnes en lang og stolt tradisjon for å produsere brennevin i Saltdal, men det har ikke vært av det lovlige slaget.

Men den gjengen som står bak denne satsingen, har nå fått den bekreftelsen som er hele grunnlaget for et destilleri i Norge.

Stor investering

Å etablere et destilleri i Saltdal er en stor investering for de som er med på laget, men de har en klar plan på hvordan det skal bli lønnsomt.

- Det er nok snakk om rundt 15 millioner kroner for å komme i gang med produksjonen, så det er mye penger som må på plass, sier Olsen.

- Men vi har hatt et utmerket samarbeid med Innovasjon Norge som virkelig har vist at de har tro på prosjektet og hjulpet oss med mye. Både det å finne støtteordninger å søke på, og med kursing,

Ikke bare sprit

67 North Distillery AS ble etablert sommeren 2020, og eierne består av fem saltdalinger: Camilla Olsen, Ole Johnny Engan, Paul Gunnar Jansen, Lars Erik Jansen og Håvard Jansen.

Bedriften skal etter planen produsere arktisk whisky og andre typer brennevin, i tillegg til at det skal satses på et rekke opplevelser tilknyttet destilleriet. Oppstart av produksjonen er planlagt til høsten 2021.

Hemmelig sted

Olsen vil ikke fortelle nøyaktig hvor destilleriet skal ligge, men det blir på Rognan. De jobber med et lokale som skal bygges ut for å tilpasses produksjonen av brennevinet.

- Vi skal som sagt ha mye mer enn bare produksjon på stedet, men lage noe som skal gi en opplevelse for alle som kommer, sier hun til Saltenposten.

Eksport også

I første omgang skal det settes opp fire destillasjonssapparater, men de dimensjonerer bygget for flere.

- Vårt mål er ikke bare Norge, men også å drive med eksport. Vi har allerede vært i kontakt med potensielle kjøprere i Asia, whisky er veldig populært i Japan. Det er også stor interesse for det vi har, et unikt arktisk produkt, sier Olsen.

- Vi har også kontakt med andre fagfolk som skal ansettes og stå for produksjon og opplæring.

En stor dag

Hun er klar på at det her vært et langt lerret å bleke å komme i mål med planene. Men det å få tillatelsen på plass her vært det aller største hinderet så langt.

- Vi kan trygt si at dette er en stor merkedag for både oss og Saltdal, sier Camilla Olsen.

Powered by Labrador CMS