NESTLEDER. Ingelin Noresjø i KrF foreslår å slå sammen lokalvalgene og stortingsvalget til å være hvert fjerde år. Foto: VG
NESTLEDER. Ingelin Noresjø i KrF foreslår å slå sammen lokalvalgene og stortingsvalget til å være hvert fjerde år.

Synspunkt:

- Dette er en sjeldent dårlig idé

Å slå sammen lokal- og stortingsvalg er en av de merkeligste ideene jeg har hørt på lenge.

Publisert Sist oppdatert

Søndag kom det en nyhetssak hos NRK på et politisk utspill jeg må innrømme først framsto som en god gammeldags spøk.

Men etter hvert som jeg leste saken, så jeg at det Ingelin Noresjø i KrF var sitert på, var et forslag som i fullt alvor mener at vi burde avskaffe syklusen med lokal- og stortingsvalg annenhvert år, og heller kjøre alt sammen hvert fjerde år i stedet.

Og hvorfor skulle vi ikke det?

Det kan med første øyekast virke som en god idé. Det koster store summer å arrangere valg. Det er heller ingen tvil om at det kan bli mye snakk om rikspolitikk i et lokalvalg, noe som absolutt kan gjøre at hele konseptet med lokalvalg vannes ut.

Men da synes jeg det er mildt sagt oppsiktsvekkende at forslaget til nestlederen i Kristelig Folkeparti er å nærmest ofre lokaldemokratiet.

For det må ikke herske noen som helst tvil, det eneste som vil lide under en slik sammenslåing, er det lokale valget.

Det føres argumentasjon om at det er alt for mye fokus på rikspolitikk i lokalvalget, og særlig under valget i år. Da kan Noresjø ikke ha tilbragt mye tid i sin egen hjemkommune i valgkampen.
Rikspolitiske spørsmål har knapt vært nevnt i det hele tatt.

Men spørsmål om kommunens økonomiske prioriteringer, om skolestruktur, om kulturhus og satsing på lokal næring både i Sulitjelma og Fauske har vært stort sett utelukkende det diskusjonen har gått på.

Det eneste man kan si har hatt en helt klar påvirkning av rikspolitisk karakter, er den nær uforståelige medviden Senterpartiet har, ikke bare i Fauske, Sørfold, Saltdal og Beiarn, men i så godt som hele Nord-Norge.

Men dette går uansett i sykluser, en styringsslitasje som opposisjonen nyter godt av er like kjent som at himmelen er blå og at det snør om vinteren.

At løsningen på en påstått rikspolitisk påvirkning i lokalvalget er å gi rikspolitikken enda mer plass, henger rett og slett ikke på greip.

Det kan bli gøy å følge alle de lokale representantene der ute når de skal stå på stand for en felles sentral og lokal valgkamp om Noresjø får det som hun lanserer. Det er vel ikke sånn at det et parti måtte mene om gitte saker er det samme både i Oslo og innerst i en fjord i Finnmark.
Da kan det bli underholdende å se på hvordan man skal argumentere overfor velgerne som tar seg tiden til å svinge innom et møte eller en stand.

Jeg vet faktisk om folk i Senterpartiet som ikke vil ha pelsfarmer i Norge. Men det er jo ikke moderpartiet helt enig i.

- Neida, vi vil ikke ha pelsdyr i bur i Norge. Men vi vil gjerne ha det likevel.

En annen ting som vil bli nærmest utradert på dagen med en slik gjennomføring at valg, er de lokale listene som finnes over hele landet.

Hvem i all verden skal bry seg om hva de mener i en rikspolitisk valgkamp? Det er det som kommer til å skje. Det krangles om plassen i forkant av valget som det er, å skulle gjennomføre dem på riks- og lokalplan samtidig kommer til å kvele det ene av dem.

Det siste argumentet som kommer, er at det å slå sammen valgene kommer til å øke oppslutningen rundt det å faktisk delta i valget.

At man kommer seg til lokalet og får stemt.

Det framheves at det å slå dem sammen kan være med på å trekke opp den noe mindre prosenten som deltar i lokalvalg. Det er rundt ti prosents forskjell i hvor mange som stemmer i lokalvalget kontra stortingsvalg, 60 prosent mot 70 prosent.

Man kan like gjerne frykte at prosenten vil bli dratt ned. Det man heller burde sørge for, er at det blir enklere å stemme, og helst gjøre det elektronisk.

Det er det samfunnet forventer, og noe som er en langt bedre idé enn dette merkelige forslaget.

Powered by Labrador CMS