SPENTE SJEFER. Kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske kommune, Trond Heimtun (t.v.) viser fram det nye helsebygget i Buen til kommunalsjef for helse og omsorg, Nils-Are Johnsplass. - Dette er fullpakket av velferdsteknologi som vil gjøre hverdagen mye enklere for både brukerne og de ansatte, forteller begge to. I taket på rommet er det skinner montert for personløfting, og infrarøde sensorer oppe under taket har kontroll på om folk er i senga eller har falt på gulvet. Alle foto: Helge SimonsenHELT NYTT. Det er lite å utsette på bad-fasilitetene i det nye bygget. Enkelt, men stilfullt.LUKKET OKSYGENANLEGG. Alt av den mest moderne helseteknologien skal være tilgjengelig i det nye bygget. Det meste er også skjult, som oksygenanlegget.UTGANG. Alle rommene i det nye bygget kommer til å ha utgang til terrasse- og parkanlegget rett utenfor.KORT VEI. Brukerne av den ny korttidsavdelingen på helsetunet trenger bare å flytte rett over plassen fra det bygget som huser dem i dag. Nils-Are Johnsplass (t.v.) og Trond Heimtun ser fram til å komme i gang.KAN BYGGES UT. Det nye helsebygget i Buen er allerede forberedt slik at det kan bygges ut med en ekstra etasje om behovet skulle melde seg.
SPENTE SJEFER. Kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske kommune, Trond Heimtun (t.v.) viser fram det nye helsebygget i Buen til kommunalsjef for helse og omsorg, Nils-Are Johnsplass. - Dette er fullpakket av velferdsteknologi som vil gjøre hverdagen mye enklere for både brukerne og de ansatte, forteller begge to. I taket på rommet er det skinner montert for personløfting, og infrarøde sensorer oppe under taket har kontroll på om folk er i senga eller har falt på gulvet. Alle foto: Helge Simonsen
- Dette blir en helsemessig revolusjon
Det er ikke mange ukene igjen til det nye helsebygget i Buen på Fauske er klart for innflytting
FAUSKE: Det har gått unna i byggeprosessen til det nye bygget som ligger i Buen ved Fauske helsetun.
Det er nå bare noen få uker til det fremdeles litt sparsommelig utsmykkede lokalet skal ta imot korttidspasientene i Fauske kommune.
- Vi satser på å være i gang i løpet av uke 12, så det kommer til å bli bra. Dette bygget er fullpakket av den aller nyeste velferdsteknologien som kan bidra til å gjøre hverdagen enklere for både de som skal bo her og de som er på jobb, sier kommunalsjef Nils-Are Johnsplass til Saltenposten.
Helt nytt
For det er teknologien og de fleksible løsningene som er bak kulissene i det nye bygget som er den store forskjellen på dette og tidligere helsehus på Fauske.
Det er slutt på alarmtråder og tunge fargevalg. Badene er innbydende og minner mer om et hjem enn en institusjon.
- Vi har gjort bevisste valg om å la dette bygget bli en teknologisk spydspiss. Det vil være et viktig steg inn i framtida, for hvordan vi skal organisere pleie og omsorg i tida som kommer.
Små tiltak
Når man kommer inn i rommene, er det ikke mye som sladrer om høyteknologien som er på plass.
De som er inne på korttidsavdelingen skal føle seg trygge og mer passet på enn noen gang tidligere.
- Det er som nevnt helt slutt på alarmsnorer og slikt ved senga. Nå er det infrarøde sensorer oppe under taket som leser varmesignaturen til et menneske, og som umiddelbart ser om noe er galt. For eksempel, skulle noen falle ut av senga, så vil det gå en alarm umiddelbart. Det vil systemet kjenne igjen, og ingen trenger å si fra på egen hånd.
Smart hus
Skulle det likevel være slik at noen trenger hjelp selv, er alle utstyrt med et smykke eller en klokke som kan trykkes på og alarmere om det trengs.
- Det fungerer også som en sensor som kan åpne dører om man vil ut, men samtidig låse dem om det er noen som ikke skal ut på egen hånd. Det vil gi en frihet og trygghet innenfor demensomsorg som ingen klarer å gjøre her fra før av, sier Johnsplass.
Det vil også gjelde utenfor bygget. Man kan definere en grense i hagen som ikke er problematisk å bevege seg innenfor, men hvor man vil få beskjed om noen går for langt.
Løftehjelp og seng
Alle rommene er utstyrt med en personalkran, som monteres på skinner i taket. De er diskrete og vises knapt.
- Med disse kan man flyttes uten problemer fra seng til stol og på badet. De kan brukes i dusjen også, som vil gjøre det lettere, sier Johnsplass.
Det kommer også senger inn i rommene som er spesiallaget for å ivareta de som trenger å bli flyttet på.
- Det kan utvikles liggesår raskt på en institusjon, og da er det slike ting som er utrolig viktige å ha på plass. Med en slik seng vil det endres tyngdepunkt på kroppen nesten uten at brukeren merker det.
Kan utvides
Trond Heimtun har ansvaret for Fauske kommunes bygg, og er stolt av det store spranget innenfor teknologi som Buen representerer.
- Det er gjennomtenkt og fylt opp med smarte løsninger. Det vil tilfredsstille et behov som absolutt er til stede.
Han forteller at det også er bygget slik at det lett kan utvides.
- Det er allerede gjort sånn at det kan bygges på en etasje om det skulle være behov for det. Å forberede det slik som vi har gjort nå er smart, og vil være meget besparende om man finner ut at det er rom for å utvide, sier Heimtun.