FOREBYGGENDE ARBEID. Politiet ønsker å forhindre at barn og unge havner i trøbbel, gjennom å være til stede der ungdommene oppholder seg for å veilede, føre samtaler med dem og gi dem råd. - Men kanskje viktigst av alt så viser vi ungdommen at vi ser dem, sier politikontakt Ari Tollånes. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
FOREBYGGENDE ARBEID. Politiet ønsker å forhindre at barn og unge havner i trøbbel, gjennom å være til stede der ungdommene oppholder seg for å veilede, føre samtaler med dem og gi dem råd. - Men kanskje viktigst av alt så viser vi ungdommen at vi ser dem, sier politikontakt Ari Tollånes.

Ung i Fauske:

- Det viktigste er at ungdommen blir sett

Politikontakt Ari Tollånes tror ikke en ungdomsklubb vil løse alle problemene.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I onsdagens papirutgave av Saltenposten ble det presentert et varsku om situasjonen som barn og unge i Fauske har havnet i etter ungdomsklubben mistet lokalene sine.

Etter at ungdomsklubben måtte stenge dørene på samfunnshuset, har de som ikke driver med organisert idrett noe sted å gjøre av seg på fritiden.

Vi tok en prat med politikontakt Ari Tollånes for å høre hvordan politiet opplever tiden etter at klubblokalet stengte dørene.

Han åpner samtalen med en presisering:

- Først og fremst vil jeg si at det kun er snakk om enkelte ungdommer som skaper støy og drar med seg andre.

Råd og korrigering

Han forklarer at politiet opplever at majoriteten av ungdommen på Fauske er flotte ungdom, men at de har registrert at det er «ett knippe» med ungdommer som mangler en plass for å samles.

Disse ungdommene henger til tider rundt i sentrum og andre offentlige plasser på Fauske.

- Vi har jobbet målrettet mot disse, mer enn noen gang, og har i hovedsak en fin dialog med dem til tross for at vi tidvis gir dem noen råd og ber dem korrigere adferden hvis de for eksempel er frekke eller finner på ugagn.

- Men kanskje viktigst av alt, så viser vi ungdommen at vi ser dem, sier politikontakt Ari Tollånes.

Ønsker ikke å svartmale

Tollånes opplyser at politiet ikke ser noen økning i straffesaker blant denne gruppen.

Samtidig innrømmer han at det er potensiale for at dette i verste fall kan skje.

- Vi jobber for å forhindre at enkeltsituasjoner skal utvikle seg i en mer alvorlig retning. Ofte er det nok å veilede ungdommen og foreldre.

Tollånes ønsker samtidig ikke å svartmale situasjonen:

- Men man må ikke glemme at majoriteten av ungdommer her på Fauske er flotte ungdom. Noen av dem trenger bare litt mer hjelp til å ta kloke valg og til å vurdere konsekvenser.

- I tillegg skal man ikke glemme at de fleste ungdommer setter pris på at voksne ser dem og snakker med dem, og ikke bare om dem.

- Ikke løsningen på alt

Tollånes tror likevel ikke at en ungdomsklubb vil være løsningen for alle ungdommene politiet møter på sin vei.

- En del av disse savner muligens et tilbud og et passende oppholdssted. Det håper vi selvfølgelig kan komme i orden. Det betyr likevel ikke at et slikt tilbud vil favne alle de ungdommene som vi treffer når vi er ute og jobber.

Foreldre må på banen

Politiet jobber forebyggende mot kriminalitet og uønsket adferd blant ungdom, men Tollånes presiserer at foreldre ikke må glemme sin rolle som omsorgspersoner og oppdragere.

Han råder foreldre til å ha en åpen dialog. Både hjemme - og med andre foreldre.

- Informer andre foreldre dersom du blir observant på noe som kanskje kan være uheldig. Det er lett å tenke at «min» ungdom aldri gjør noe galt, men det burde man ikke gjøre.

- Vær til stede

Videre råder Tollånes foreldre til å være til stede for ungdommen og følge med på hva som skjer i livet deres.

- Å være til stede for ungdommen vil kunne være med på å gjøre det tryggere, og kanskje gjøre det lettere for ungdommen å motstå et eventuelt press fra omgivelsene.

Han minner også om at kua ikke må glemme at hun har vært kalv.

- Å være ungdom innebærer å finne seg selv, teste grenser å prøve ut nye ting. Da er det viktig å ha foreldre som er observante, og som kan veilede de unge til å ta riktige valg.

Powered by Labrador CMS