BER OM VAKTROM. Ambulansetjenesten i Saltdal vil ha vakt på sentralen og ikke hjemme. Foto: Sverre Breivik
BER OM VAKTROM. Ambulansetjenesten i Saltdal vil ha vakt på sentralen og ikke hjemme.

Ambulansetjenesten svarer:

- Det skal ikke røykes når man har arbeidsklær på

Ambulansetjenesten i Saltdal deler klagers bekymring, og ber om at hjemmevaktsordningen i tjenesten må avskaffes snarest. De vil heller ha et bemannet vaktrom.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Saltenposten meldte tidligere torsdag at det er klaget på røyklukt og hår fra husdyr på uniformene til personell i tjeneste på ambulanse i Saltdal.

Det er en bekymring som også de ansatte i tjenesten tar på alvor. De etterspør derfor at hjemmevaktsordningen avskaffes, og at de kan ha sin vakt i et bemannet vaktrom på sentral.

Her er deres tilsvar til Nordlandssykehuset på den fremkommende klagen.

«Vedrørende bekymringsmelding innkommet til Pasient- og brukerombudet i Nordland

Nordlandssykehuset er én av relativt få foretak som fremdeles driver ambulansetjenesten basert på hjemmevaktsordning.

Vi i ambulansetjenesten i Saltdal har en vaktordning hvor vi er 1/3 av døgnet er på vaktrom, mens resterende 2/3 av døgnet oppholder vi oss på hjemmevakt. Dette er en ordning som vi har påpekt i en årrekke har uheldige konsekvenser både for publikum, pasienter, oss ansatte og våre familier.

Vårt klare ønske er å ha vakt på vaktrom døgnet rundt. Dette av flere årsaker. Ved hjemmevakt parkeres ambulansen utenfor våre hjem. Ambulansen står koblet til strøm under åpen himmel.

Med jevne mellomrom opplever vi at sikring går og medikamenter fryser i løpet av kalde vinternetter. Ambulansen har også ved tilfeller blitt brøytet inne av brøytebil.

Med vakt på vaktrom står bilene i oppvarmet garasje og man unngår denne problematikken. Responstiden på hjemmevakt er høy da sjåfør må hente makker i respektives hjem før man kan rykke ut til pasient.

Med vakt på vaktrom reduseres responstiden kraftig.

Når vi er hjemme er vi i kontakt med våre kjæledyr som katt og hund. Våre arbeidsklær er i kontakt direkte med dyr, også indirekte via møbler hvor dyr har oppholdt seg.

Dette er en uheldig bivirkning av å blande jobb og hjem. Vår mening er at våre arbeidsklær aldri skal inn i våre hjem.

Et fåtall av oss i tjenesten røyker. Vi erkjenner at det ved enkelte tilfeller har vært røykt i uniform.

Dette er ikke akseptabelt. Dette tar vi til etterretning og skjerper våre rutiner på. Når det kommer til røyking i/utenfor eget hjem i passivtid er ikke dette ulovlig, men allikevel problematisk.

Selv om en røyker i private klær setter det seg lukt i fingre, hud og hår. Et klart skille mellom jobb og hjem vil få bort denne problematikken.

Forbudet mot røyking innenfor Nordlandssykehusets eiendom vil overholdes.

Et annet aspekt som har vært en fanesak i vår kamp for å få omgjort dagens hjemmevaktsordning er at vi drar smitte/sykdommer med oss hjem via arbeidstøyet. Vi er selvsagt i nærkontakt med våre samboere, ektefeller og barn.

Når våre arbeidsklær både er i direkte og indirekte kontakt med familien etter ulike oppdrag med ulike pasientkasustikker, sier det seg selv at smitterisikoen er høy.

Vi etterstreber etter beste evne å overholde hygieneprinsippene, men dette er svært vanskelig i praksis.

En samlet ansattegruppe i Saltdal Ambulanse deler innkommet bekymringsmelding til Pasient- og brukerombudet i Nordland.

Når det kommer slike reaksjoner fra publikum, bekreftes og forsterkes vårt standpunkt om hjemmevaktsordningen. Det er for oss ikke akseptabelt lengre å jobbe under disse forhold, med hensyn til de negative virkninger ordningen har.

Med vakt på vaktrom vil de overstående problemområdene bli eliminert. Vi krever med dette en handlingsplan hvor arbeidsgiver legger frem forslag til tiltak med tilhørende tidsperspektiv for korrigeringer av forhold relatert til den bekymring vi deler med Pasient- og brukerombudet i Nordland.

Vi ber om at denne er ferdig utarbeidet innen 4 uker.»

De ansatte i Saltdal Ambulanse

Powered by Labrador CMS