NYE GRAVER. Her på den jugoslaviske kirkegården i nærheten av arbeidsleiren i Botn i Saltdal ble levningene etter to personer funnet i Korgen sted til hvile høsten 2019. - Det er ikke mange som vet det, men dette er ikke bare et minnested. Det er en kirkegård som fremdeles er i bruk som det, sier Ulf Bakke (t.v.) og Johan Hals Jørgensen. Foto: Helge Simonsen
NYE GRAVER. Her på den jugoslaviske kirkegården i nærheten av arbeidsleiren i Botn i Saltdal ble levningene etter to personer funnet i Korgen sted til hvile høsten 2019. - Det er ikke mange som vet det, men dette er ikke bare et minnested. Det er en kirkegård som fremdeles er i bruk som det, sier Ulf Bakke (t.v.) og Johan Hals Jørgensen.

Fremdeles gravlegges levninger her:

Det kommer fremdeles døde fra krigen til Botn for å få sin siste hvile

Mange tror det bare er minnesmerker, men både den jugoslaviske og tyske kirkegården i Botn tar fremdeles imot levninger fra krigens dager.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det var i sommer leder i Saltdal historielag, Ulf Bakke, hadde noen skoleelever på omvisning på krigskirkegårdene i Botn. Da han kom til den jugoslaviske delen, fikk han se noe som var uventet.

Det var helt klare tegn på at det hadde blitt gravd der nylig, og at noe var satt i bakken.

- Jeg tok så kontakt med Johan Hals Jørgensen i kirka på Rognan, og han satte meg i videre kontakt med Haakon Vinje i Krigsgravtjenesten i Kulturdepartementet. Han kunne fortelle en historie som jeg tror svært få har fått med seg, sier Bakke.

Funnet levninger

Som i andre land hvor krigen og okkupasjonen satte dype spor, opplever vi i Norge fremdeles at det fra tid til annen gjøres funn av levninger fra krigens dager. Under bygningsarbeider i Korgen ble det på forsommeren 2018 funnet rester av levninger etter to individer.

- Levningene ble overlevert til politiet, som igangsatte etterforskning. Fylkeskommunen, Kulturdepartementet ved Krigsgravtjenesten og Falstadsenteret ble deretter varslet, sier Haakon Vinje i Krigsgravtjenesten.

Viktig å varsle

Det er viktig at politiet varsles i slike saker, en har plikt til å varsle ved funn av lik, Det er Kulturdepartementet ved Krigsgravtjenesten som treffer vedtak om gravlegging på krigsgravplasser eller i krigsgrav.

- For at dette skal kunne skje, må Politiet ha konkludert i saken – det er viktig å ha visshet om at levningene ikke skriver seg fra forsvinningssaker eller straffbare forhold i nyere tid. Levninger skal behandles med respekt og verdighet, forteller Vinje.

Jugoslavisk leir

Våren 2019 konkluderte politiet med at det dreide seg om levninger etter 2. verdenskrig. I juni 2019 var det et møte om saken mellom politiet og Krigsgravtjenesten på Mo i Rana politistasjon, hvor levningene ble oppbevart.

- På stedet hvor levningene ble funnet, hadde det vært fangeleir under krigen. Det en visste om denne fangeleiren, tilsa at det dreide seg om levninger etter jugoslaviske krigsfanger. Det var for øvrig ingen holdepunkter for å kunne mene noe nærmere om levningenes identitet, forteller Vinje

Stedt til hvile

Det norske kulturdepartementet varslet berørte lands myndigheter, og gjorde vedtak om at levningene skulle begraves på Botn jugoslaviske krigsgravplass på Rognan i Saltdal.

Etter at politiet fraktet og overleverte levningene til Saltdal kirkelige fellesråd, ble de gravlagt i en enkel seremoni 16. oktober 2019 med prest tilstede.

Tyske soldater

I Botn er det ikke bare én, men to kirkegårder. Også den tyske som ligger akkurat der leiren var, er fremdeles i bruk.

Samme dag som levningene funnet i Korgen ble gravlagt, ble det også gravlagt levninger etter tre tyske soldater på Botn tyske krigsgravplass. Disse ble oppdaget under bygningsarbeider i Tromsø vinteren 2019.

Æresgraver

På stedet hvor levningene ble funnet, hadde det vært en tysk æreskrigskirkegård under krigen. De som lå der ble flyttet til Botn i 1954. Funnene i 2019 kom derfor som en stor overraskelse.

- Ifølge muntlige kilder skal det imidlertid ha blitt gjennomført en
flytting av øvrige, tyske gravlagte fra Tromsø gravlund til den tyske æreskrigskirkegården straks etter krigens slutt. I samråd med tyske myndigheter konkluderte vi med at funnene i 2019 skriver seg fra denne udokumenterte flyttingen i maidagene 1945, sier Haakon Vinje i Krigsgravtjenesten i Kulturdepartementet

Fortsatt aktiv

Til tross for at det har vært mange besøkende på kirkegårdene i Saltdal, er det ikke mange som vet at det fremdeles kommer levninger etter falne under krigen hit.

- Saltdals store del av historien under andre verdenskrig lever fremdeles gjennom disse som kommer hit. Det er svært viktig å huske på, sier Ulf Bakke.

Powered by Labrador CMS