VENTER I SPENNING. Linda Solvang Holmegård (42) gleder seg til å komme i gang med stamcellebehandlingen i Bergen. Her haltende på vei til postkassen utenfor hjemmet hennes på Helskog. Foto: Sylvia Bredal
VENTER I SPENNING. Linda Solvang Holmegård (42) gleder seg til å komme i gang med stamcellebehandlingen i Bergen. Her haltende på vei til postkassen utenfor hjemmet hennes på Helskog.

- Det kjennes som å ha vunnet i Lotto

I forrige uke fikk MS-syke Linda Solvang Holmegård (42) beskjeden som fikk tårene til å renne.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Da fikk hun en telefon i fra Haukeland sykehus, og tilbudet om å få være en av 50 personer i Norge som får stamcellebehandling. Linda får være med i et forskningsprosjekt hvor 50 MS-pasienter får nevnte behandling, mens 50 får MS-medisinen lemtrada.

Forskningen vil forhåpentligvis bidra til å se hvilken behandling som har best effekt.

Gråt og gråt

- Det er bare helt fantastisk. Det føles ut som jeg har vunnet i Lotto, smiler hun.

Hun forteller om mange tårer den dagen hun fikk den gledelige nyheten. Mannen hennes, Trond, har tidligere foreslått at de skulle selge hytta for å få råd til å dra til utlandet for å få denne behandlingen. Noe flere nordmenn har gjort og har måttet betale godt over en halv million for.

- Men jeg syntes det ble for galt. Dessuten er det god etterbehandling og oppfølging på dette i Norge, og det er betryggende, sier hun.

Dagen etter Saltenposten kom neste telefon, og det er at hun skal nedover til Bergen og sette i gang med behandlingen den første uken i juli.

Spesiell sommer

De tre barna på 16, 13 og syv år er innforstått med at sommerferien blir annerledes i år. At mamma kommer til å være mye på sykehus, være dårlig og miste håret. Linda har nettopp vært til frisøren og klippet håret kort.

- Jeg vet at jeg nok kommer til å miste håret, og da tenkte jeg at det er like greit å klippe det kort.

Hun vet ikke hvor lenge hun må være i Bergen, men er forberedt på en tøff behandling, og noen harde måneder framover.

Kriterier

Det var en rekke kriterier hun måtte oppfylle for å kunne være med i prosjektet. Nylig var hun i Bergen og avla mange blodprøver. Mange sider med informasjon har hun framfor seg på bordet i stua.

Linda har gitt sitt samtykke skriftlig til å være med på prosjektet. Vel vitende om at hun trolig blir steril etterpå.

- Det gjør ikke noe. Jeg har fått de barna jeg skal ha.

Udugelig fot

Linda er per tiden sykemeldt fra fagarbeiderjobben sin i Stemland gårdsbarnehage. I desember brøt er nytt attakk ut, og det er ennå ikke over. Venstrefoten henger ikke med og hun er nummen i den ene hånda.

- Venstrefoten er som gele. Den kan stå ei stund, men plutselig så svikter den. Et attakk kommer snikende, men de blir gjerne verre og verre for hver gang, og de varer lengre.

Nå er det så vidt hun klarer å gå de hundre meterne til postkassa, mens i fjor høst sto hun på toppen av Sandhornet. Kontrasten på livet før og nå er stor, og Linda lengter etter en normal hverdag med jobb, turer i skog og mark og turer på hytta. Krykker er kommet i hus. Det er også rullestolen.

- Ungene er blitt flinke til å kjøre med den inne her, rygge og lukeparkere til og med, smiler hun.

Virker ikke

Det er stille i huset, ungene er på skolen, og vi drikker kaffe fra Mummi-krus inne i gråværet. Linda fikk MS-diagnosen, da yngste datter var lita, for seks år siden.

- Men jeg har nok hatt sykdommen i 15 år. Da alle ungene mine var rundt året, så fikk jeg et attakk.

Da den mellomste fylte året, så mistet hun synet på et øye en periode.

Hun har gått på medisinen gilenya, men ble tatt av medisinen i vinter, fordi den ikke virker.

I februar fikk hun stereoide-behandling, men heller ikke den virket.

Linda skryter av MS-teamet i Bodø og nevrolog Merethe Carlberg som søkte henne inn på forskningsstudien.

Har trua

Linda har god tro på at også dette attakket skal gå over. Hun har også god tro på at stamcellebehandlingen kan gjøre henne tilnærmet frisk.

- Jeg har hørt om flere som blir bedre etter stamcellebehandlingen, men det tar jo en viss tid før de kan med sikkerhet kan si det.

Det nærmer seg fysioterapitime, mens dagen før var Linda og trente styrke på det lokale treningssenteret i bygda.

- Jeg har lagt på meg noen kilo og har vært flink til å trene styrke, men det er klart at kondisjonen er dårlig etter flere måneder med en dårlig fot.

Behandlingen

Stamcellebehandlingen går ut på å hente ut stamceller av kroppen, for så å bruke cellegift til å ta knekken på immunforsvaret. Etterpå blir stamcellene satt inn igjen, og kan utvikle seg til et nytt, friskere immunsystem.

Til slutt har Linda en forespørsel.

- Om det er noen som har noen pene sommerluer å låne meg i sommer, så tar jeg gladelig i mot.

Powered by Labrador CMS