ÅPEN OG ÆRLIG. Nils-Christian Steinbakk tilbringer mange timer i denne sofaen for å forberede seg og jobbe med politiske saker. - Vet du, jeg har faktisk vært litt sjenert hele livet. Tross sjenanse, så elsker jeg å snakke med folk, sier Steinbakk fra sofahjørnet. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
ÅPEN OG ÆRLIG. Nils-Christian Steinbakk tilbringer mange timer i denne sofaen for å forberede seg og jobbe med politiske saker. - Vet du, jeg har faktisk vært litt sjenert hele livet. Tross sjenanse, så elsker jeg å snakke med folk, sier Steinbakk fra sofahjørnet.

Lærte mye av å møte veggen:

- Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss

Nils-Christian Steinbakk (47) er født og oppvokst på Fauske. Til høstens valg stiller han som ordførerkandidat for Fauske Arbeiderparti. - Jeg ønsker å ta Fauske et steg framover slik at innbyggerne merker det.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Nils-Christian Steinbakk beskriver at han alltid har vært en organisator, uansett om det har vært i klassen på barne- og ungdomsskolen, i vennegjengen eller som lokalpolitiker.

- Det er jo ingenting som skjer om ikke en i vennegjengen, familien eller kommunen tar initiativ til det, sier han.

Tidlig interesse

Allerede som guttunge fattet Steinbakk sterk interesse for politikk.

Med en far som blir regnet som den største Fauskepatrioten gjennom sitt arbeid for utvikling på Fauske, og en mor som har drevet frisørsalong siden hun var 19 år, så ble det ofte diskutert politikk, utvikling og næringsliv rundt middagsbordet, forteller han.

- Jeg hadde også en bestemor som var politisk aktiv og kjent for å snakke rett fra levra. Hun hadde 70 års medlemskap i Arbeiderpartiet da hun gikk bort.

- I tillegg ble jeg konfirmert samme året som 104 års gruvedrift i Sulis ble avsluttet. Da fikk jeg se engasjementet som var i samfunnet og den håpløse situasjonen staten satt kommunen i, som den gang var under ledelse av Andreas Moan. Malmen ligger ennå i fjellene, og jeg har tro på at vi skal få i gang ny gruvedrift, hinter Steinbakk.

Edvardsen-kiosken

Steinbakk hadde arbeidslyst allerede som unggutt. Når han var 14 år begynte han å jobbe hos Trond Edvardsen.

- Jeg startet på lageret og lempet bruskasser og banan-esker. Jeg var også mye i kiosken og hadde den gang et fantastisk forhold til Trond, som dessverre gikk bort bare 43 år gammel, forteller han.

- Jeg kan faktisk ikke forestille meg hvor mange Fredheim-pølser og Edvardsen-softis jeg har solgt. Og jeg har vurdert om jeg skal gå til valg på å få både isen og pølsa tilbake, ler Steinbakk.

Senere ventet militærtjeneste i drilltroppen i Hans Majestets Kongens garde og deretter utdanning før han kom tilbake til Fauske og ble ansatt som prosjektleder for strandpromenaden.

- Det er noe jeg er stolt av, det er et prosjekt jeg mener har løftet Fauske betydelig og jeg mener vi trenger flere slike utviklingsprosjekter. Vi må også prioritere å gjøre noe med forfallet i sentrum, og det snarest.

Akkurat nå jobber han i perioder som vitenskapelig assistent på Samfunnsfaglig fakultet ved Nord Universitet, i tillegg til å være gruppeleder for Fauske Arbeiderparti.

- Det er her jeg har inntekten min fra, men det er ikke noe å bli feit av. Samtidig har det aldri vært penger som driver meg.

FLEKSNES. På veggen hjemme hos Nils Christian Steinbakk henger et bilde av en velkjent norsk figur. - Jeg kjenner meg litt igjen i Marve Fleksnes, ler Steinbakk. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
FLEKSNES. På veggen hjemme hos Nils Christian Steinbakk henger et bilde av en velkjent norsk figur. - Jeg kjenner meg litt igjen i Marve Fleksnes, ler Steinbakk.

Aktiv

På fritiden har Steinbakk alltid vært aktiv. Han har drevet med håndball og fotball. Og de siste ti årene har han også vært engasjert i Helsetunets venner.

- Det gir meg en større innsikt og forståelse for hvordan eldre mennesker har det. Jeg har alltid brydd meg om eldre mennesker. Samtidig må jeg få si at de som står bak Helsetunets venner gjør en fantastisk innsats. Det har en enorm betydning for de som bor på sykehjem, omsorgsboliger og andre som er der.

Når ikke politikken, arbeid eller frivillighet tar opp tiden, så forsøker han å bruke naturen i området og tid sammen med venner og familie.

- Men jeg skal ikke legge skjul på at det blir litt Netflix-titting på kveldene, og for tiden ser jeg på serien Manifest. Men jeg har ikke som mange andre når de blir eldre begynt med verken sykling eller golf, men minigolf derimot, der er jeg en fuling, sier han og ler godt.

LIKER Å VÆRE VERT. Nils Christian Steinbakk elsker å samle venner og familie rundt spisebordet med god mat. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
LIKER Å VÆRE VERT. Nils Christian Steinbakk elsker å samle venner og familie rundt spisebordet med god mat.

Tøff periode

Livet har ikke alltid vært en dans på Arbeiderparti-roser for Steinbakk. I 2010 gikk han på den berømte smellen.

- Det var veldig mye som sto på samtidig akkurat da, det var tøft på jobb, jeg hadde problemer med stoffskiftet, noen vennskap gikk fløyten, og ikke minst så hadde jeg en forferdelig vond kjærlighetssorg. Det skremte meg hvordan alle disse tingene som skjedde på en og samme tid kunne prege livet mitt i lang tid etterpå.

Steinbakk mener at motgang i livet gjør mennesker bedre herdet til å møte nye utfordringer.

- I ettertid så tenker jeg at det er en del av livet, og man lærer av det og blir sterkere av å møte motgang. Livet er vanskelig innimellom, sånn er det for alle.

- Da er det viktig at vi ser hverandre og bryr oss.

Om kjærlighetssorgen han opplevde den gang hadde en avgjørende faktor for at Steinbakk er alene i dag, vil han ikke spekulere i.

- Jeg er alene og det er en tilstand man blir vant til, og da får familien min og venner en enda større betydning i hverdagen.

- Jeg ser også venner feire sølvbryllup, og tenker at det kunne vært fint å ha noen å dele livet med selv. Men det er noe som må komme naturlig. Jeg har heller ikke barn, men jeg er veldig glad i å tilbringe tid sammen med mine venners barn, og det er en berikelse i livet å få lov til å være onkel til broren min sin datter.

- Når man graver, så finner man noe

Han beskriver seg selv som en ”politisk nerd” og forklarer at hans hovedengasjement i politikken er viet til Fauske.

- Det handler om å være engasjert for at man vil at det skal bli enda bedre. Ta Fauske et steg framover, slik at innbyggerne merker det. Det gjør at jeg går veldig dypt inn i både den ene og andre saken for å gjøre det jeg føler forventes når man tar på seg en ombudsrolle, sier han og fortsetter:

- Jeg søker å forstå helheten slik at jeg føler at jeg har gode forutsetninger for å være deltakende i arbeidet med å organisere samfunnet vårt for at folk skal trives og ha det bra. Jeg har alltid gravd i ting, og når man graver så finner man alltid noe.

- Handler ikke om tall

Som et eksempel på noe Steinbakk har brukt tid til å grave i, er antall overliggerdøgn på sykehuset første halvår 2023, som han sier kostet Fauske kommune nesten 2,5 millioner.

- Det handler ikke for meg om et tall på papiret, men om levende mennesker som er borgere på Fauske som har et behov for omsorg. Når Fauske kommune som er deres hjemsted ikke har kapasitet til å ta imot dem og gi dem den omsorgen, så gjør det inntrykk på meg.

- Jeg blir rett og slett trist av det. Det handler ikke om hvem det er eller ikke er, men at det er mennesker som har et hjerte som slår og som har følelser. Når man blir liggende i tre uker i en seng på sykehuset, uten trening og rehabilitering, sier det seg selv at det ikke er godt for dem det gjelder.

- Jeg har ei mormor som blir 90 år om kort tid. Hun er det skjønneste mennesket jeg kjenner og jeg er veldig glad i henne. Når det gjelder eldreomsorg i kommunen, har alle krav på å bli sett på som om det skulle være ens egne besteforeldre.

Vil et steg fram

Ordførerkandidaten beskriver at han er veldig knyttet til Fauske.

- Det er her jeg har bodd store deler av livet. Det er her jeg har familie og venner, og jeg ser tilbake på min oppvekst som fundamentet i livet mitt.

- Vi har flott natur og mange muligheter for utvikling i kommunen. Det er disse mulighetene jeg hele tiden jager etter å bevise at vi kan få realisert. Jeg vil flytte Fauske et steg fram, slik at vi kan ta vår rettmessige plass i regionen.

- Hvordan skal du jobbe for å oppnå dette?

- Vi må være mer framoverlent og offensive og flinkere til å markedsføre kommunen vår. Vi må få et tjenestetilbud som får et godt rykte på seg. Vi må gjøre det ved å samarbeide internt i kommunen, mellom kommune, næringsliv, frivillighet, lag og foreninger. Vi må også begynne å dra i samme retning for å dra Fauske videre, vi må gjøre det sammen. Vi får mer til sammen enn hver for oss.

Engasjert

Steinbakk forteller at han oppriktig bryr seg om folk som bor i kommunen, og at han lett lar seg engasjere med hud og hår.

- Når man er politiker så tar du også på deg et ansvar, jeg er ikke politiker for moro skyld, jeg er politiker fordi jeg vet hvor jeg vil og at jeg har noen verdier jeg legger til grunn for hvordan ting skal være.

Steinbakks sterkeste ønske for Fauske er å skape ro og stabilitet i tjenestene. Han ramser opp skole, eldreomsorg og rus- og psykiatritjenesten spesielt.

- Deretter vil jeg vi skal greie å løfte den tyngden vi har på Fauske i regionen, og ta vår rettmessige plass slik at våre innbyggere får de tilbudene de fortjener. Et nytt hotell og statlige midler til samferdsel står høyt på ønskelisten.

- Det er alvor

Han beskriver at han lett kan bli engasjert og oppgitt over at innbyggere i kommunen ikke får de tjenestene de har krav på.

- Det er for eksempel en gruppe unge mennesker som har behov for logoped, om denne gruppen ikke får logopedtjenester nå så er denne tiden tapt for dem.

- Når kommunestyret vedtar å nedlegge den kommunale logopedtjenesten, gjør det at de unge som har talevansker ikke får muligheten til å utvikle seg på best mulig måte som menneske. Det gjør meg forbannet, og da gir jeg saklig, men klart uttrykk for det. Om det er å være hard og streng, så lever jeg godt med det, sier han og legger til:

- Det er alvor når kommunestyrets flertall gjør ting som går utover andre menneskers liv.

Til det beste for kommunen

Steinbakk mener at det over tid har utviklet seg et politisk klima på Fauske hvor selv saklig diskusjon kan bli oppfattet som angrep og forsøk på å ”ta hverandre”.

- Dette må vi komme oss bort fra. Vi må ha såpass tillit til at vi alle ønsker det beste for kommunen, at vi faktisk lytter og diskuterer med hverandre. Vi må i større grad klare å finne løsninger og verdier som vi alle kan være enig om. Fordi Fauske fortjener det.

Powered by Labrador CMS