BRUKER NATUREN. Foreningen Helse i Fri Luft har fått støtte fra Helsedirektoratet til å arrangere kurs i naturterapi. Forrige uke var det samling ved Valnesfjord helsesportssenter, der deltakerne fikk en flott ramme rundt kursdagene. Alle foto: Eva S. Winther
BRUKER NATUREN. Foreningen Helse i Fri Luft har fått støtte fra Helsedirektoratet til å arrangere kurs i naturterapi. Forrige uke var det samling ved Valnesfjord helsesportssenter, der deltakerne fikk en flott ramme rundt kursdagene. Alle foto: Eva S. WintherJOBB I FRILUFT. Idrettspedagog Hanne Jakobsen (t.v.) og friluftspedagog Inger Sjöberg fra VHSS delte av sine erfaringer om hvordan man kan legge til rette for turer som de fleste kan være med på.STYRET. Styret i Helse i Fri Luft består av (fra venstre) Kine Pilegård, styreleder Kristine Nordland, Inger Marie Kvarum, Ragnhild Olsen og Markus Bjerkenes.DELTAKERE. Ina Bjur (t.v.) jobber til vanlig på KLAFF (Klar for fremtiden) ved Fauske vgs, mens Alexandra Hope er psykolog og gründer, bosatt i Tønsberg. - Vi må mer tilbake til naturen, mener de.DELTE KUNNSKAP. Deltakerne samlet seg rundt bålet og fikk informasjon om ulike aktiviteter og tilrettelegging for å være ute i naturen.

- Det er naturstridig å sitte inne på et kontor

- Målet er å få til flere tilbud innenfor natur- og kulturterapi, sier Inger Marie Kvarum, prosjektleder i Helse i Fri Luft.

Publisert Sist oppdatert

Helse i Fri Luft

Målet er å arbeide med å innhente og formidle kunnskap om ulike helsefremmende tilbud der natur og kultur står sentralt.

Foreningen har som formål å bruke denne kunnskapen til å jobbe frem nye helsefremmende tilbud i Salten.

De ønsker å bidra til økt bevissthet rundt betydningen natur og kultur har for helse og opplevd livskvalitet, og for at det kan bli en større bredde i de helsetilbudene som gis til folk i framtiden.

Kilde: helseifriluft.no

VALNESFJORD: - Dette har vært utrolig inspirerende, sier Alexandra Hope fra Tønsberg.

Hun er den som har reist lengst for å delta på Helse i Fri Luft sitt kurs i naturbasert terapeutisk arbeid. Etter hvert skal hun arrangere egne mestringskurs for personer med lette til moderate psykiske helseplager.

- Trenger nye tilbud

Det var litt tilfeldig at foreningen Helse i Fri Luft ble etablert. Inger Marie Kvarum og Kristine Nordland møttes på veiledning i et kurs som begge deltok på. De hadde lang fartstid i å jobbe med psykisk helsevern, barn og unge, og var opptatt av natur og friluft.

- Vi synes begge at vi må få tilført noen flere tilbud til disse gruppene, og har hver for oss vært pådrivere for det, forklarer Kristine Nordland.

- Mange brukere klarer ikke å nyttegjøre seg av de tradisjonelle terapimetodene. Vi synes dessuten det er naturstridig å sitte inne på et kontor med unger, mener Inger Marie Kvarum.

Med i starten

Anette Myrvang i Meløy har lenge drevet med utendørs terapi, og gikk sammen med blant andre Kvarum og Nordland for å etablere den ideelle foreningen Helse i Fri Luft i 2021.

Året etter deltok alle tre på et studium i naturbasert terapeutisk arbeid i Agder, der de har kommet ganske langt med tilbud innenfor dette.

I dag sitter ikke Myrvang i styret, men var ansvarlig for en tidligere samling på kurset som foregikk nettopp i Meløy. Hun driver firmaet FinneUT.

På siden av jobb

Arbeidet med foreningen foregår på frivillig basis.

- Vi har vanlige jobber, men skulle gjerne brukt mer tid på foreningen, sier styreleder Kristine Nordland.

Foreningen har base i Salten, men har gjort seg kjent langt utover regionen og fylket. De har deltatt både på nordisk konferanse og verdenskonferansen om ”adventure therapy”. Kristine Nordland er valgt inn i styret i International Adventure Therapy (ATIC), og de har også deltatt i etableringen av norsk forening for utendørsterapi.

Fikk støtte

For tiden foregår det et kurs i regi av foreningen som handler om naturbasert terapeutisk arbeid. Foreningen har fått støtte fra Helsedirektoratet, som én av åtte i sin kategori. Kurset er rimelig å delta på, og kommunale ansatte har mulighet til å få det dekket gjennom RKK.

Kursdeltakerne kommer i hovedsak fra Salten, og jobber til vanlig innenfor helse eller oppvekst. Forrige uke var de samlet noen dager ved Valnesfjord helsessportssenter, der de blant annet fikk innblikk i utendørsaktiviteter, tilrettelegging og aktivitetshjelpemidler.

Ikke bare natur

Selv om kurset som pågår for tiden handler om natur og helse, er de også opptatt av kultur og helse.

- Musikkterapi, drama- og kunstterapi er også en arena der man kan utfolde seg og føle på mestring, sier Inger Marie Kvarum, som er prosjektleder for kurset.

At de valgte å ha et kurs i naturbasert terapi først, var for å spille på det som allerede er i området.

Praktisk tilnærming

Idrettspedagogen Hanne Jakobsen og friluftspedagogen Inger Sjöberg ved Valnesfjord helsesportssenter (VHSS) har bidratt med sin kompetanse om tilrettelegging for friluftsliv på kurset.

- Det er artig at de kan komme hit, slik at vi kan formidle vår kunnskap og ansatte herfra kan delta, sier Hanne Jakobsen.

Ved VHSS har de bestandig brukt friluftsliv som et virkemiddel i rehabiliteringen, men har hatt en mer praktisk enn terapeutisk tilnærming til naturen. De er likevel opptatt av helheten, fot naturen påvirker oss både fysisk, psykisk og sosialt.

- Vi har alltid brukt, men ikke rendyrket den terapeutiske delen av det å være ute, sier Inger Sjöberg.

Fornøyde

Ina Bjur fra Fauske og Alexandra Hope fra Tønsberg er to av deltakerne på kurset. Bjur er utdannet lærer og jobber på KLAFF (Klar for fremtiden) ved Fauske videregående skole, mens Hope er gründer og psykolog bosatt i Tønsberg. Hun bodde nylig i Ålesund, der hun fikk gründerstøtte fra kommunen til å delta på kurset.

- Jeg har lenge tenkt at naturen burde brukes mer i skolen. Nå som jeg jobber på KLAFF, er det midt i blinken å kunne ta deltakerne mer med utendørs, sier Ina Bjur.

Deltakerne synes kurset har vært inspirerende, og tar med seg mye nyttig kunnskap hjem.

- Det har vært helt fantastisk, og vi gleder oss til resten, sier de.

I frontlinja

De har likt vekslingen mellom teori og praksis, og synes det har vært fint å få den praktiske erfaringen før de skal prøve det ut på ”hjemmebane”.

- Vi føler vi er med i frontlinja på noe nytt, sier Bjur.

- En av de vi har møtte på kurset sier at vi er en av de første bølgene innenfor dette feltet, sier Hope.

Powered by Labrador CMS