KvigemysterietBare øret med merkelappen igjen etter den ni måneder gamle kvigen, resten av dyret må kastes fordi kjøttet kan være dårlig.
KvigemysterietEgentlig skulle den døde kvigen ha vært ute på beitet sammen med denne gjengen som holder til i et gjerde på toppen av Leivsethodden.
KvigemysterietOg senere skulle den flytta inn hit og vært en del av melkeproduksjonen på en av Nord-Norges største melkebruk, med sine 565.000 liter per år.
KvigemysterietMen i det stedet endte den altså her. I skuffa på traktoren med bonde Karl Gunnar Strøm (i blå t-skjorte), avløser Per Rønning (i Fauske kommune t-skjorta) og bror Leif Oskar Strøm hengende over seg. Sistnevnte tømmer magen for innvoller.
KvigemysterietNår skinnet skal av tar også Karl Gunnar kniven fatt. De to brødrene har mye erfaring med å skjære ned elg, ifølge faren Dagfinn Strøm.
KvigemysterietTømt for mageinnholdet kan dyret henges opp for videre sløying.
KvigemysterietMens Karl Gunnar driver gården på heltid sammen med en ansatt og samboeren Jeanette Aronsen, er bare Leif Oskar innom å hjelpe til i den spesielle situasjonen. Hva har skremt dyrene? Og hvor mange er skadd?
KvigemysterietBestefar Dagfinn og Britt Strøm er kommet fra Vassbotnfjell for å hjelpe til med blant annet barnepass. Jeanette Aronsen er samboeren til Karl Gunnar og sammen har de datteren Mie Isabell.
KvigemysterietNår skinnet er dratt av diskuteres det hva det de registrerer av blødninger eller skader kommer av. Fra venstre; Karl Gunnar, Leif Oskar, og Karl Gunnars samboer Jeanette Aronsen med datteren deres Mie Isabell(snart 2).
KvigemysterietDette dyret hadde en fot med interne blødninger og et kutt på låret, og ingen konkluderende bevis for det ene eller det andre scenarioet, såvidt Saltenposten er kjent med.
KvigemysterietFor å lete opp og finne eventuelt andre døde dyr, har denne kadaverhunden fått i oppdrag å lete.
KvigemysterietSauebonde Trine Rølvåg søkte alene i noen timer mandag uten å finne flere dyr, hun skulle kanskje ta seg en tur til en annen dag.
KvigemysterietDermed var det dags for andre å ta over. Et dødt dyr skal obduseres, og minst et dyr må undersøkes og hjelpes ut av et vanskelig tilgjengelig område. Statens naturoppsyn, veterinær og bøndene selv.
KvigemysterietDet er fin utsikt innover Saltdalsfjorden fra inngangen til utmarksgjerdet.
KvigemysterietI en skrent med hellning som unnarennet i en hoppbakke ligger denne kviga. Hun skal undersøkes og forsøkes tas ut av området, om det lykkes - kan gjengen glede seg over en god nyhet.
KvigemysterietLike ved har denne mistet livet. Det er den som skal obduseres, dokumenteres og undersøkes.
KvigemysterietJeanette Aronsen skal sammen med noen av de andre prøve å komme tett på kviga, uten å skremme den avgårde i det vanskelige terrenget. Det kan fort gå dårlig.
KvigemysterietMagne Kristoffersen fra Statens naturoppsyn skal derimot være med på å finne mulig dødsårsak på den døde.
KvigemysterietHan stiller ikke ensom, med seg fra SNO er også Jorunn Etterlid og Marte Brekke.
KvigemysterietSpørsmålet er om det er mulig å slå fast dødsårsaken på dyret, som har brutt seg ut av gjerdet sammen med en vettskremt flokk.
KvigemysterietNår flåingen er i gang og du har glemt hårstrikken, da kommer veterinæren opp med en god idé; det er bare å bruke en av de lange hanskene hennes.
KvigemysterietBle bra det!
KvigemysterietSå var det denne kviga da. Den er på beina og spiser, begge svætr gode tegn.
KvigemysterietDe kunne ganske fort konkludere med at det ikke feiler den noe, det er bare å få tak i den. Og få den med seg ut av området.
KvigemysterietKarl Gunnar står klar med tauet, mens det lokkes med kraftfor og godord.
KvigemysterietEr dere klare? Da det var dag var det dags, og alle kluter blir satt til for at ikke dyret skal kjempe seg løs og i panikk springe i døden ned en skrent.
KvigemysterietOg samarbeid funker bra det. Avløser Per Rønning fester tauet mens de andre holder, sammen med Karl Gunnar er veterinær Amalie Juul.
KvigemysterietDermed kan avløser Per Rønning og Leif Oskar Strøm ta dyret med til gården, slik at de kan observere det noen dager.
KvigemysterietDermed kan veterinær Amalie Juul gjøre det andre hun for i tillegg til å se til at den levende var bra.
KvigemysterietDet er den blodige biten. Hun spretter opp kviga og tar forsiktig ut innvollene. Tusenvis av fluer flyr rundt og det lukter surt allerede.
KvigemysterietMen SNO-gjengen lar seg imponere og noterer seg funn underveis. SNO er her for å lage en teori om hva som har skjedd, og prøve å bekrefte eller avkrefte at rovvilt har vært på ferde.
KvigemysterietKarl Gunnar Strøm ønsker ikke å spekulere, men han kommenterer underveis at skaden i ryggen er på samme sted en slagbjørn ville slått. - Men uten spor av klør, repliserer Jorunn Etterlid i SNO.
KvigemysterietStrøm håper ikke han er pliktig å bære kviga ut av området, den lukter stramt og er for tungt til å bære slik det ligger. Sammen med samboeren går han videre på søk etter nye dyr, og finner etter hvert ei som lever.
KvigemysterietSamtidig har Per Rønning fått den første redningskviga inn i gjerdet, godt fornøyd, men rett på vei ut i marka for å bistå med den siste.
KvigemysterietDyrene på gården minner om andre kviger, de er frampå og litt kontaktsøkende.
KvigemysterietSå hva fikk dem til å hive seg ned de bratte skrentene ved Leivseth-hamrene?
KvigemysterietDe lot seg ikke stoppe eller skremme av smerten fra piggtråd som var regelrett sprunget ned.
KvigemysterietIkke spesielt innbydende område å løpe ned, men fin utsikt mot Fauske.
KvigemysterietSå langt er kvigemysteriet på Leivseth et mysterium, det har vært spekulert i om det har vært løshunder. Men hva slags hund får et utall kviger til å frykte for sitt eget liv? En politietterforskning prøver i tillegg til Statens naturoppsyn å gi svar på hva som har skjedd, foreløpig vet man bare at noe har skapt alvorlig frykt.

Kvigemysteriet på Leivset:

– Det er ikke sikkert vi kan drive videre

(FAUSKE) Karl Gunnar Strøm og Jeanette Aronsen har hatt tøffe dager etter at en flokk med kviger ble skremt til å løpe ut i havet og utenfor bratte skrenter på Leivset.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble det funnet en død kvige i Skjerstadfjorden og det viste seg å tilhøre samboerne Karl Gunnar Strøm og Jeanette Aronsen som driver en av landsdelens største gårdsbruk på Leivset.

Siden har ytterligere fire dyr blitt funnet død, og et dyr er avlivet fordi det var skadet.

Mandag fortsatte jobben med å ta rede på døde dyr og lete etter resten av flokken som ikke er gjort rede for.

– Det er snakk om tap på flere hundre tusen og dette kan i verste fall gjøre at vi ikke kan drive videre, sier en fortvilet Karl Gunnar Strøm til Saltenposten.

DØD. Karl Gunnar Strøm tar sammen med avløser Per Rønning og bror Leif Oskar Strøm rede på ei av de døde kvigene etter helgas uoppklarte mysterie på Leivseth; hva skremte en hel flokk utenfor bratte skrenter og ut i havet? Foto: Tarjei Abelsen
DØD. Karl Gunnar Strøm tar sammen med avløser Per Rønning og bror Leif Oskar Strøm rede på ei av de døde kvigene etter helgas uoppklarte mysterie på Leivseth; hva skremte en hel flokk utenfor bratte skrenter og ut i havet?

Mange er savnet

Da vi besøkte han og samboeren på gården på Leivset, var han sammen med sin bror Leif Oskar og avløser Per Rønning i gang med å ta rede på en av de døde kvigene.

– Vi har gjort rede for 16 av 50 dyr så langt. Men gjerdet er stort og jeg tror ikke vi har mistet mer enn maks 15 dyr, men det er vanskelig å finne alle, sier Strøm.

Så langt har ingen av dyrene hatt skader som tyder på rovdyr, men det er fortsatt uklart hva som har skremt dyrene.

– Dyrene er skremt av noe og to av dem som er obdusert har knekt rygg, men jeg vil ikke spekulere i hva som har skjedd, sier Strøm.

BORTE. Mange dyr er fortsatt ikke gjort rede for, men som dette bildet illustrerer kan det være vanskelig å få øye på kvigene.
BORTE. Mange dyr er fortsatt ikke gjort rede for, men som dette bildet illustrerer kan det være vanskelig å få øye på kvigene.

Vanskelig å se

Mandag var både kadavarhund, Statens naturoppsyn (SNO) og veterinær i sving for å hjelpe Strøm å avdekke omfanget av dyretragedien.

De deltok i søk og obdusering av dyr på Leivsethodden hvor dyrene har beite på et inngjerdet område. Men ned mot noen av de bratteste partiene har de brutt gjennom gjerdet etter å ha blitt skremt, og området er svært uoversiktlig.

– Dyrene er ikke redd mennesker og derfor kan vi risikere å gå forbi dem selv om vi bare er fem meter unna, sier Strøm.

Også politiet jobber med å avdekke hva som har skjedd en gang før funnet av den første kvigen på lørdag. Strøm har inntrykk av at de gjør en god jobb og har vært i kontakt med dem flere ganger.

– De har planer om å sende en egen spesialist og uten at jeg vet noen detaljer om hvilke teorier de jobber etter, så virker de å ha en annen innfallsvinkel enn SNO, sier Strøm.

Da bonden måtte ta imot døde dyr fra fjorden lørdag brøt han sammen over å tenke på den pinefulle døden de fikk.

– Det døde dyret vi fant i dag hadde i alle fall fått en brå død, sier Strøm.

HJELP. Bestefar Dagfinn Strøm er blant dem som hjelper Jeanette Aronsen og sønnen Karl Gunnar Strøm etter dyretragedien på Leivseth. På armen har mamma Jeanette snart to år gamle Mie Isabell. Foto: Tarjei Abelsen
HJELP. Bestefar Dagfinn Strøm er blant dem som hjelper Jeanette Aronsen og sønnen Karl Gunnar Strøm etter dyretragedien på Leivseth. På armen har mamma Jeanette snart to år gamle Mie Isabell.

Melkepris

Strøm og Aronsen kjøpte gården fra Ole-Martin Pettersen i 2018, og ifjor fikk de det akkurat til å gå rundt. Om de får igjen for alle dyrene på forsikringen, vil de likevel måtte betale rundt 50.000 kroner i egenandel.

– To av dyrene vil gå til å dekke egenandelen og må vi kjøpe nye har vi ingen garanti for at de er like gode som dem vi har. Det er veldig fortvilende, sier Strøm.

Fordi prisen per liter melk har gått ned med 30 øre i år sammenlignet med ifjor i tillegg, gjør situasjonen at det kan bli vanskelig å fortsette.

– Det er klart at når vi leverer 565.000 liter melk så har nedgangen i prisen mye å si for oss, sier Strøm.

– Det er et reelt scenario at vi ikke kan drive videre. De dyrene vi har mistet er produksjonsdyr som skulle gitt både gode avkom og mye melk, sier Strøm.

BRA. Mandag fant Karl Gunnar Strøm og kompani to kviger i live i svært ulendt terreng ved Leivseth-hamrene. Foto: Tarjei Abelsen
BRA. Mandag fant Karl Gunnar Strøm og kompani to kviger i live i svært ulendt terreng ved Leivseth-hamrene.

Overrasket

Jeanette Aronsen ble overrasket da de mandag fant flere døde dyr.

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle finne flere døde dyr, jeg hadde håpet at det kun var dem vi fant i helga, sier Aronsen.

Karl Gunnar Strøm driver gården på fulltid sammen med en ansatt, mens Aronsen jobber for Avinor i Bodø. Det redder familien på fem, ifølge Strøm.

– Vi er heldig med at samboeren min har en annen jobb sånn at vi har penger til mat og alt, sier Strøm.

SØK. Sauebonde Trine Rølvåg har søkt etter døde dyr med sin kadaverhund. Foto: Tarjei Abelsen
SØK. Sauebonde Trine Rølvåg har søkt etter døde dyr med sin kadaverhund.

Høsten gir svar

Ute i terrenget på letingen av dyr lot både Strøm og SNO seg overraske over hvor vanskelig det er å få øye på dyrene.

– Det siste dyret vi fant igår fikk ikke SNO øye på før jeg pekte det ut, og det sier litt om hvor vanskelig det er å finne dem, sier Strøm.

Han regner ikke med å ha en full oversikt over tapene før til høsten.

– Når vi henter dyrene inn for vinteren vil vi få en endelig opptelling, sier Strøm.

Enn så lenge er han sikker på at de vil finne flere døde dyr, men også at man likevel vil finne et større antall dyr igjen levende.

OBDUKSJON. Jorunn Etterlid og Magne Kristoffersen fra SNO, følger med på obduksjonen av en død kvige. Veterinær Amalie Juul tok seg av den detaljerte gjennomgangen.
OBDUKSJON. Jorunn Etterlid og Magne Kristoffersen fra SNO, følger med på obduksjonen av en død kvige. Veterinær Amalie Juul tok seg av den detaljerte gjennomgangen.
REDDET. Avløser Per Rønning og bror Leif Oskar Strøm redder hjem en heldig kvige etter mandagens leteaksjon.
REDDET. Avløser Per Rønning og bror Leif Oskar Strøm redder hjem en heldig kvige etter mandagens leteaksjon.
Powered by Labrador CMS