Synspunkt
Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til
Neste år er det ny markering. Målet er at alle skal finne sin friluftsglede.
I 2025 er det Friluftslivets år, noe som markeres med ti års mellomrom. Ifølge nettsiden deres er det Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 19 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, som står bak og leder prosjektet. Det gjør de i samarbeid med blant annet Klima- og miljødepartementet.
Hva er poenget med Friluftslivets år, lurer du kanskje på?
Jo, de som står bak ønsker å inspirere folk til å oppdage og bli glad i naturen i sitt nærmiljø, prøve nye friluftsliv-aktiviteter og invitere andre med ut. "Hovedmålet med året er å skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv, og å senke terskelen for å delta", står det på nettsiden friluftslivetsar.no.
I 2025 år er målet at alle skal finne sin friluftsglede. For ti år siden var hovedmålet for året "å gi friluftsliv økt oppmerksomhet og bidra til varig økt deltakelse i friluftsliv i alle deler av befolkningen".
Friluftsliv kan være så mangt. Det trenger ikke å handle om de mest strabasiøse turene, spektakulær utsikt eller utstyr av nyeste slag.
Det kan være en rusletur i nærområdet, en strandtur med bål eller en kortreist teltovernatting. Kanskje man bare plukker bær eller sopp i skogen bak huset eller lager snømann i hagen?
Alt handler om å være ute.
Det var under Friluftslivets år i 2015 at interessen for friluftsliv ble vekket for alvor hos meg. Da ble det flere overnattinger utendørs, og jeg fikk mine første erfaringer med å bære tung sekk over en lengre avstand. Etter hvert som man gjorde seg noen erfaringer, ble sekken pakket lettere...
Da "natt i naturen" ble arrangert i september 2015, var vi tre venninner som slo opp telt i nærområdet deres. Vi tente bål og satt ute til det begynte å regne. Jeg minnes at jeg til og med ble inspirert til å synge John Denvers "Annie's song" på grunn av den første linja: "You fill up my senses, like a night in a forest".
Teltet ble satt opp i mørket, og dagen etter oppdaget vi at det sto i litt myrlendt terreng. Jeg husker ikke hvor mye søvn det ble, men det var uansett en ny opplevelse til minneboka.
Det er det som er så fint, man samler på opplevelser som man kan se tilbake på når dagene blir korte og det stormer utenfor husveggen. Ikke for det - det kan være godt å komme seg ut i allslags vær.
I en rapport om Friluftslivets år 2015 står det blant annet at de anslår at rundt 90.000 mennesker var med på "natt i naturen".
De mener at målet om å få mer oppmerksomhet rundt friluftsliv ble oppnådd, og undersøkelser viste at 22 prosent av de spurte hadde vært mer ute i friluft det siste året enn tidligere. Om det hadde sammenheng med Friluftslivets år eller ikke, var vanskelig å si noe om.
Friluftsliv kan være godt for mye. Et kjapt søk på nett viser at det kan virke forebyggende på både psykisk og fysisk helse. Det kan være bra for barns utvikling på flere plan, og man kan oppleve tilhørighet og få nye bekjente.
Neste år er som sagt et av målene at folk skal finne sin friluftsglede. Hvor finner du glede ute i naturen? Selv opplever jeg glede både ved å plukke markblomster, studere en foss, sitte ved et bål, kjenne lukta av varm lyng eller oppdage et nytt og fint turmål.
Det er mange muligheter for å prøve ut friluftslivet i nærområdet, på egen hånd eller sammen med en forening. Her lokalt er det både turistforeninger, jeger- og fiskerforeninger, bedriftsidretten, helsesportslag og andre som inviterer på fellesturer og andre aktiviteter i friluft.
Bli med ut du også da vel!