PROTESTERER. Ordfører Monika Sande (nede til venstre) og kommunalleder Lisbeth Movik er bekymret for innbyggernes liv og helse dersom ambulansetjenesten går tilbake til hjemmevaktordningen. Under pandemien har det vært stasjonsvakt plassert i boligfeltet Løssiheimen på Trones. Foto: Kenneth Strømsvåg
PROTESTERER. Ordfører Monika Sande (nede til venstre) og kommunalleder Lisbeth Movik er bekymret for innbyggernes liv og helse dersom ambulansetjenesten går tilbake til hjemmevaktordningen. Under pandemien har det vært stasjonsvakt plassert i boligfeltet Løssiheimen på Trones.

Slåss for å beholde ambulanse-stasjonen:

- Det er bare flaks at liv ikke har gått tapt

Fra 1. oktober skal ambulansefolkene i Beiarn og Saltdal tilbake til ordningen med hjemmevakt. Det finner ikke ledelsen i kommunene seg i.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN/SALTDAL: I et brev sendt til Nordlandssykehuset er brevskriverne tindrende klare; ”Et forverret tilbud kan ikke aksepteres”. Videre påpekes det at ordningen med hjemmevakt for ambulansearbeiderne er en risikosport som i verste fall kan gå utover både liv og helse for innbyggerne. ”Det er bare flaks at det ikke har gått menneskeliv” skriver Beiarn-ordfører Monika Sande og kommunalsjef Lisbeth Movik i samme kommune. Brevet er sendt ut på vegne av fem kommuner.

Hjem igjen

Da korona-pandemien brøt ut ble det innført stasjonsvakt i kommunene Beiarn, Steigen og Hamarøy. Tidligere har disse hatt en ordning med hjemmevakt, der ambulansearbeiderne, som navnet sier, har vært i beredskap hjemme, for så å rykke ut ved en alarm.

I et brev fra Nordlandssykehuset HF, datert 12. august 2021, gis det beskjed om at beredskapsordningen med styrket bemanning på grunn av pandemien nå avsluttes, og at alle foretakets ambulansestasjoner går tilbake til opprinnelige turnuser fra 1. oktober.

Bedre tjeneste

Budskapet er mottatt med bekymring hos kommunene. I et brev protesteres det kraftig mot å reversere ambulansetilbudet.

- Stasjonsvakt har ført til en bedre ambulansetjenestene i alle kommunene. Dette har medført blant annet kortere responstid, det vil si at ambulansen kommer raskere fram til den som trenger hjelp, sier ordfører Monika Sande i Beiarn kommune.

Det er Sande som har skrevet under på brevet, sammen med kommunalleder for helse- og omsorg i kommunen, Lisbeth Movik.

BEKYMRET. Kommuneledelse og innbyggere uttrykker bekymring for beredskapen i Beiarn i det stasjonsvakta blir historie. Foto: Kenneth Strømsvåg
BEKYMRET. Kommuneledelse og innbyggere uttrykker bekymring for beredskapen i Beiarn i det stasjonsvakta blir historie.

Timer til sykehus

Fem kommuner står sammen om uttalelsen. Dette er foruten Beiarn også Saltdal, Steigen, Hamarøy og Meløy.

- Våre kolleger i Hamarøy ser med stor uro på en omlegging av ordningen fra stasjonsvakt til hjemmevakt. I Hamarøy er det 3-4 timers kjøring til nærmeste sykehus. Med hjemmevakt er frykten at responstiden kan bli lengre og at det vil få konsekvenser for beredskapen, sier Lisbeth Movik.

Rekrutterings-trøbbel

Beiarn-ledelsen viser til at statistikken taler et tydelig språk. Det byr på et vektig argument for ikke å gå tilbake til hjemmevakt, mener ordfører Sande.

- I flere kommuner har det vært vanskelig å få ansatt ambulansepersonell når det har vært hjemmevaktordning. Det er rett og slett ikke særlig attraktivt. Det har også vært utfordrende å få tak i vikarer, ved sykdom eller ferieavvikling. Det førte til at det i 2019 var 100 dager uten ambulanse stasjonert på natt i Beiarn. Da har ambulansen i Saltdal vært i beredskap, og en slik ordning kan vi ikke gå tilbake til, sier Monika Sande.

- Bare flaks

I ambulanseplanen vises det til veiledende responstid. Denne sier blant annet at 90 prosent av befolkningen i grisgrendte strøk skal nåes innen 25 minutter ved akuttoppdrag.

- Disse 100 dagene jeg nevnte var vi ikke i nærheten av å nå dette. Om det må rykkes ut fra Saltdal har responstiden vært på 50-60 minutter. Det er rett og slett bare flaks som har gjort at liv ikke har gått tapt, sier kommunalleder Lisbeth Movik.

Hun og ordføreren mener Nordlandssykehuset gjør innbyggerne en ambulansebjørnetjeneste ved å stå på at gammelordningen skal tilbake.

- Vi har trua på å stoppe dette. Innbyggere i utkantstrøk skal ikke ha et dårligere akuttmedisinsk tilbud enn de i byer og på tettsteder, sier ordfører Sande.

VURDERES. Randi Angelsen i Nordlandssykehuset sier det skal gjøres en vurdering av om det er hensiktsmessig å innføre stasjonsvakt de steder det per i dag ikke er slik. Foto: Nordlandssykehuset
VURDERES. Randi Angelsen i Nordlandssykehuset sier det skal gjøres en vurdering av om det er hensiktsmessig å innføre stasjonsvakt de steder det per i dag ikke er slik.

Gjennomgang

Nordlandssykehuset opplyser at det per i dag fortsatt er planen å gå tilbake til ordningen med hjemmevakt.

- Styret har uttrykt ønske om at det skal legges tilrette for å gå fra hjemmevakt til stasjonsvakt der det er hensiktsmessig. I løpet av høsten starter arbeidet med å vurdere dette for regionene Salten og Lofoten. Løsningene som blir valgt blir besluttet etter denne gjennomgangen, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen i Nordlandssykehuset.

Veiledende

Sykehus-ledelsen påpeker samtidig at ordningen med stasjonsvakt, eksempelvis i Beiarn og Saltdal, hadde sammenheng med pandemien.

- Det har ikke vært slik at beredskapen har vært dårlig før pandemiberedskapen. Responstider i ambulansetjenesten er ikke definert som krav, men som veiledende responstider, sier Angelsen.

Powered by Labrador CMS