Synspunkt:
- Det blir for dumt å ikke møte opp
Når ungdom tester rusmidler kan det bli som å leke russisk rulett med livet sitt.
Denne uken tok jeg turen innom foredraget i Fauske kino som ble holdt av Ingunn Dalen og Hanne Sollund som jobber for "Felles Ansvar" i Salten.
Foredraget var for foreldre, trenere, lærere og alle andre som har ungdommer i livet sitt. Temaet som sto på agendaen var rus og sosiale media.
Til tross for at jeg hadde fri fra jobb, så tenkte jeg at dette var et viktig foredrag å få med seg, og videreformidle. Det er jeg glad for at jeg gjorde.
Når det var så viktige tema som skulle tas opp, så hadde jeg faktisk forventet en fullsatt kinosal av foreldre med ører på stilk.
Alle foreldre i Indre Salten hadde tross alt fått invitasjon til foredraget.
Og det var gratis.
Likevel var kinosalen langt fra fullsatt.
Dette overrasket meg. Og da mener jeg ikke med positivt fortegn.
Til tross for at jeg ikke har ungdom i huset selv, så ble jeg igjennom disse to timene presentert for et unikt blikk inn i hvordan ungdommenes hverdag fortoner seg.
Både i den virkelige verden og den digitale.
I dag er kokain, MDMA, cannabis og LSD mye mer ufarliggjort enn tidligere. I tillegg er potensielt livsfarlige rusmidler i omløp.
Jeg får nesten inntrykket av at det å bruke dop nesten har blitt like vanlig som å drikke sprit.
Slik er det selvfølgelig ikke. Men det er stadig en større gruppe ungdom som tester disse rusmidlene, enn det var tidligere.
Rusmidler florerer på sosiale media, og de ufarliggjøres både i "russemusikken" de hører på, og på Tik tok.
Det kan nesten virke som om at det har blitt mye mer "stuerent" enn det var for noen år siden. Holdningene til de fleste er i hvert fall blitt mer liberale.
Man behøver heller ikke å oppsøke mørke smug lenger for å handle dop. Det kan man få tilbud om over Snapchat når man sitter i sofaen hjemme og ser på TV.
Heldigvis er det slik at de fleste ungdommer takker nei til rusmidler, ifølge Ungdata-undersøkelsen for 2022.
Men det finnes dessverre ungdom som har store utfordringer, og når frontallappen ikke er ferdig utvokst (den delen av hjernen som gjør at man klarer å forutsi konsekvenser av det man gjør), så kan de raskt ende opp med å ta dårlige og destruktive valg.
Da kan veien bli kort fra en vanlig ungdomshverdag til å bli kasteball mellom psykiatri, barnevern og i enkelte tilfeller kriminalomsorgen.
Dessverre kan det for enkelte ungdommer også ende med døden. Det gjorde det for tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16).
De ble funnet døde på en adresse i Spydeberg den 8. januar i år.
Politiet antar at de døde av overdose.
Det er veldig individuelt hva en person tåler, og når man heller ikke vet nøyaktig hva det er man pakker i kroppen - så kan det raskt bli som å leke russisk rulett med livet sitt.
Det skremmer meg at ikke flere foreldre dukket opp på foredraget, spesielt sett i lys av dødsfallene på Spydeberg.
Forebygging er den viktigste oppgaven foreldre har - og når verktøyene for å gjøre dette blir servert på et sølvfat, så blir det rett og slett for dumt å ikke møte opp.