ARTIG PROSJEKT. Straumenparet Hege Didriksen og Lars Thomas Larsen bruker mye tid på Artigskogen, som får besøk fra hele landet og utlandet. - Vi bruker sikkert 14 hele dager til å sette ut alt, sier hun. Foto: Eva S. Winther
ARTIG PROSJEKT. Straumenparet Hege Didriksen og Lars Thomas Larsen bruker mye tid på Artigskogen, som får besøk fra hele landet og utlandet. - Vi bruker sikkert 14 hele dager til å sette ut alt, sier hun.

INDRE SALTEN RUNDT

- Det artigste med skogen er forarbeidet

Siden 2015 har Artigskogen på Strøksnes vokst i omfang. Etter ett års pause er den åpen igjen med ny inngang.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Artigskogen har tatt helt av de siste årene, sier Hege Didriksen.

Sammen med samboer Lars Thomas Larsen har hun bygget opp et helt lite samfunn.

Se video fra reportasjeturen i nordre Sørfold.

Noe for barna

Det hele startet i 2015. Da åpnet Heges mor, Unni Storhaug, den såkalte Mimrefjøsen på Strøksnes.

- Vi så etter hvert at det ble litt kjedelig å være der for barna som var med. Da fant jeg ut at jeg skulle finne på noe borti skogen. og startet med å lage noen små hus som jeg dekorerte.

Slik var det den første sesongen.

NY ADKOMST. I år er det ny adkomst til området. Man finner info på Facebook-siden og instagram, samt på oppslag ved Strøksnes handel. Foto: Eva S. Winther
NY ADKOMST. I år er det ny adkomst til området. Man finner info på Facebook-siden og instagram, samt på oppslag ved Strøksnes handel.

- Deretter tok hodet mitt helt av, og kreativiteten lot seg ikke stoppe, sier hun.

Hele året

De jobber med Artigskogen mer eller mindre hele året. I oktober rydder de inn alt før det første snøfallet, og oppbevarer det slik at det ikke blir ødelagt.

- I mai begynner vi å ta vare på alt nedfallet etter vinteren, raker skogen og begynner å sette ut figurene.

Ellers i året bruker de også tid på det artige prosjektet.

- Da maler jeg og lager det som skal være i Artigskogen. Lars Thomas sveiser ting av skrot vi har funnet i jernkonteinere, og jeg dekorerer det. Vi begynner som regel etter jul, og holder på til vi setter det ut i månedsskiftet mai/juni. Da er det ikke plass til å spise middag på spisebordet vårt, sier Hege og ler.

FORBUDT. Utenfor inngangen står det flere artige skilt. Foto: Stine Weronica Kveseth
FORBUDT. Utenfor inngangen står det flere artige skilt.

Ble med etterhvert

- Hva synes du om dette prosjektet, Lars Thomas?

- Jeg har egentlig ikke kunnet bidra med så mye tidligere, annet enn bæring, men fant ut at jeg skulle begynne å lage litt figurer jeg også, forteller sveiseren.

- Alt av grovarbeid og rydding i skogen er han også med på. I løpet av de siste årene har han fått en stadig større rolle, sier Hege.

Like innenfor inngangen står en av Lars Thomas sine kreasjoner, en gris laget av en trykktank de fant i en stålkonteiner. Han har formet den til en gris, og Hege har malt den.

PÅ TOPPEN. Kirken og kirkegården ligger på det høyeste punktet i Artigskogen. Foto: Stine Weronica Kveseth
PÅ TOPPEN. Kirken og kirkegården ligger på det høyeste punktet i Artigskogen.

Sponsor fra USA

Det som ikke er hjemmelaget i Artigskogen, har Hege kjøpt for penger som folk har vippset.

- Mange lurer på hvor de de kan vippse når de har vært her, og vil gjerne sponse litt, forklarer hun.

Artigskogen har ikke egen vipps, men Unni Storhaug har en kombinert for Artigskogen og Sjekta bar.

- Folk donerer ting også, legger Lars Thomas til.

- Berit Enge som bor i Washington, har med seg gave til Artigskogen hver sommer. Hun må alltid hit når hun kommer heim, forteller Hege.

HUMOR. På gravsteinen til Finn Flue går det fram at han ble ihjelslått i 1952. Foto: Eva S. Winther
HUMOR. På gravsteinen til Finn Flue går det fram at han ble ihjelslått i 1952.

Bare se, ikke røre

Artigskogen er ikke en jobb, men noe de to gjør av ren frivillighet. Når de har satt ut alt, har de lyst på litt fri, men stikker innom av og til for å se at alt er i orden.

- Da har det skjedd noen ganger at vi må plassere ting på nytt fordi noen har lekt med det. Jeg skjønner at det er kjempevanskelig å være her uten å leke, men det er meningen at tingene skal stå i fred, sier hun.

Mellom grantrærne finner man ulike dyr, samt kjente figurer fra TV. Blant andre My Little Pony, Minions og Peppa Gris har fått egne avdelinger.

- Jeg har prøvd å ta med noen av de populære barne tv-figurene, men det må være dyr, siden dette er et samfunn for dyr, forklarer Hege.

Artigskogen har både eget kirkekontor, shoppingsenter og bygdedyr. Et asylmottak finnes også - for utrydningstruede dyrearter. Det kan være mye artig å se for voksne også. I år har de dessuten laget benker.

Leken fantasi

Hege Didriksen ser ikke på seg selv som en som liker å leke. Det har hun aldri gjort.

- Men jeg har en fantasi som er ekstremt leken, og jeg elsker å uttrykke den. Det hender at jeg sitter og humrer for meg selv, både når jeg lager ting og har satt dem ut. Lars Thomas er også veldig kreativ, så vi to i lag burde vært satt på pause innimellom, ler hun.

- Hva er det artigste med Artigskogen?

- Vi har det veldig artig når vi skaper ideer. Det er ikke alltid det blir slik man har sett for seg. Noen ganger blir det fiasko, andre ganger blir det enda bedre enn vi hadde tenkt. Vi flirer masse underveis, sier Hege.

Info

Artigskogen har egen konto både på Facebook og Instagram.

- Jeg anbefaler folk å gå inn på dem og oppdatere seg på den nye adkomstveien hit før de kommer. Jeg holder på å lage flere skilt også, forklarer hun.

Nå har flere grunneiere laget plass til parkering på marka si også.

- Strøksnes må være den fineste plassen å få til noe, for grunneierne er så positive, synes Hege.

Powered by Labrador CMS