KLAR TALE. Håvard Moe hadde tatt turen fra Nannestad og talte rett fra levra til nordlendingene på Fauske om evnen til å styre økonomien. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
KLAR TALE. Håvard Moe hadde tatt turen fra Nannestad og talte rett fra levra til nordlendingene på Fauske om evnen til å styre økonomien.

- Dere har styrt Fauske for dårlig

- Dere havnet på Robeklista fordi dere har styrt Fauske kommune for dårlig, ikke fordi dere har for lite penger.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det var Håvard Moes brutale beskjed på budsjettkonferansen for politikere og ledere i Fauske kommune torsdag. Han representerer KS-konsulent, et heleid datterselskap av Kommunenes Sentralforbund.

- Hvordan i all verden kunne dere havne på Robeklista? Jeg hadde forstått det om det var en liten avsidesliggende kommune som ikke fikk nok kompetanse. Men en stor og rik kommune nært regionsenteret Bodø, det er vanskelig å forstå.

Han viste til at det ikke har manglet overføringer fra staten. Fauske får for eksempel rundt 100 millioner kroner mer i statlige overføringer/mindre arbeidsgiveravgift enn Sula, som er en helt sammenlignbar kommune på Vestlandet.

Aldri bedre

Dere har et årsbudsjett på nesten en milliard kroner. Så bra som nå har vi aldri hatt det, og så bra som nå vil aldri få det, sa Moe, og la fram noen dystre tall om antall eldre og hjelpetrengende i årene framover.

Med hvilken rett lemper dere denne byrden over til neste generasjon? Dere luller dere inn i en verden der dere tror det ikke blir noen større endring, men det blir det.

De siste 30 årene har det bare handlet om hva vi kan legge til på budsjettene. Nå framover vil det handle om hvem som skal betale, sa Håvard Moe, og tok et oppgjør med folks grunnholdning til endring.

Lite endringsvillig

- Alt forandrer seg. Virkeligheten forandrer seg. Det er dårlig gjort av virkeligheten. Det vi mennesker misliker mest av alt er endring. Folk blir eitrende forbanna hvis matbutikken blir bygd om, og hvor mange her var for post i butikk da det kom? spurte han. Ingen rakk opp handa.

Fra sin egen virksomhet fortalte han om det han mente var et kjempebra teknologiprosjekt i eldreomsorgen på Lillehammer.

- Det var bare to problemer med det. Brukerne ville ikke ha det, og de ansatte ville ikke ha det.

Alt bedre før?

- At alt var bedre før er bare tull. Ingenting, kanskje bortsett fra musikken, var bedre i 2001 enn i dag, sa Håvard Moe. Han presenterte seg selv som en mislykket rockegitarist, og la inn ei setning om livet som fattig musiker.

- Jeg har like dårlig råd nå i full jobb. Det er fordi jeg bruker mer penger. Problemet er at når det skjer store endringer, tar vi det ikke inn over oss, for eksempel eldrebølgen som kommer.

Kommunebudsjettet kan grovt sett deles i tre like store deler: 1: Helse og omsorg, 2: Skole og barnehage, 3: Alt annet.

- Det er naivt å tro at å kutte i administrasjonen løser ethvert problem. Hvis det blir færre elever, må dere bruke mindre penger på skole. Hvis dere mener at skole er ekstra viktig og må prioriteres, da må dere kutte i helse og omsorg.

Færre barn

Antall skoleelever (6-15 år) har gått ned fra 1300 til 1000 fra 2006 til i dag. I 2030 blir det ytterlige 100 færre. Det vil dere ikke forholde dere til. Vi må bygge ned tjenester vi ikke har bruk for. Dere kan ikke fortsette å drive som om det var tidligere antall.

Men når det nå kommer mer penger fra Staten for å løse eldrebølgen, da kommer dere til å bruke de pengene på skole.

Dyr arbeidskraft

Han sa også at kampen om arbeidskraft er brutal, og viste noen eksempler fra andre kommuner. Sykepleiere som ble leid inn for 125.000 kroner pr måned.

Og en lege som fikk følgende avtale: 25.000 kroner i månedslønn i fem ukers turnus. To måneder på jobb, en uke på hjemmekontor i Oslo og to uker fri.

Powered by Labrador CMS