FØRST UT. Salten Entreprenør og Eiendom AS er den første bedriften i Sørfold som får miljøfyrtårnsertifisering. Fra venstre formann og verneombud Hans Roar Simonsen, daglig leder Johnny Mathisen, Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg, sertifisør Renée Normann og kontoransvarlig Trine Ludvigsen Stenland. Siden Sørfold ikke er med i nettverket ennå, var det Fauskes ordfører som delte ut det synlige beviset på at bedriften har fått sertifikatet sitt. Foto: Eva S. Winther
FØRST UT. Salten Entreprenør og Eiendom AS er den første bedriften i Sørfold som får miljøfyrtårnsertifisering. Fra venstre formann og verneombud Hans Roar Simonsen, daglig leder Johnny Mathisen, Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg, sertifisør Renée Normann og kontoransvarlig Trine Ludvigsen Stenland. Siden Sørfold ikke er med i nettverket ennå, var det Fauskes ordfører som delte ut det synlige beviset på at bedriften har fått sertifikatet sitt.

Denne bedriften er først ut i Sørfold

Salten Entreprenør og Eiendom (SEE) har fått miljøfyrtårnsertifikat.

Publisert Sist oppdatert

Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Miljøfyrtårn gir bedriftene smarte verktøy for å jobbe konkret med bærekraft innen områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

Lønnsom drift, lavere sykefravær og et bedre omdømme, er blant de andre fordelene som trekkes fram.

SØRFOLD: - Vi håper at flere bedrifter i Sørfold kommer etter, sier Johnny Mathisen som er daglig leder for SEE AS på Straumen.

For omlag et år siden ble de oppfordret av ISE AS til å bli miljøfyrtårnsertifisert. Etter hvert begynte de å jobbe med saken, og før jul i fjor fikk de beskjed om at de var godkjent. Tirsdag denne uka fikk de overlevert det synlige beviset, som skal få plass på utsiden av firmabygget.

Hos naboen

Det var Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg som overleverte plaketten, og grunnen til det er at Sørfold kommune ikke er med i miljøfyrtårn-nettverket ennå.

- Det jobbes med at Sørfold også skal bli med, forklarer Berg, som syntes det var stas å få dele ut plaketten til første bedrift i nabokommunen.

- Dette er et kvalitetsstempel, og det er bra at miljøtanken er gjennomgående i alt dere gjør. Dere viser samfunnsansvar, sa ordføreren.

Hun hadde tatt turen til Straumen sammen med miljøfyrtårn-sertifisør Renée Normann som jobber på plan og utvikling i Fauske kommune.

Mange krav

Over 60 kriterier skulle godkjennes for at firmaet kunne få sertifikatet sitt.

- Det gjelder alt fra innkjøp til transport, energiforbruk, arbeidsmiljø og forurensning, og dere besto med glans, sier Renée Normann.

Om tre år må bedriften resertifiseres, og i mellomtiden skal de sende inn en rapport hvert år.

- Vi kan ikke ligge på latsida, slår Johnny Mathisen fast.

Miljø er en viktig del

- Hva betyr det for dere å bli miljøfyrtårn?

- Miljø er en viktig del av pakken når vi leverer anbud på ulike prosjekter. Heretter vi vil få med at vi har miljøfyrtårnsertifikat, sier Mathisen.

- Måtte dere gjøre store endringer i bedriften?

- Vi har HMS i bakhodet hele tiden, og skriver risikovurderinger, sier han.

- Nå sorterer vi avfall i stedet for å kaste alt i én dunk. Man blir tvunget til å sette ting i system, og det er fint å få oversikt, synes Trine Ludvigsen Stenland, som er kontoransvarlig.

Det er hovedsakelig hun som har jobbet med sertifiseringen av bedriften.

Ung bedrift

Salten Entreprenør og Eiendom AS ble stiftet i 2017. I dag teller de cirka 10 årsverk.

- Bedriften er ikke så gammel, flyttet i nytt bygg i fjor og arbeidsstokken er endret, så det var naturlig at arbeidet med sertifiseringen tok litt tid. Jeg måtte sett meg ordentlig inn i ting før jeg laget rutinene, forklarer Trine Ludvigsen Stenland.

Hun ser på miljøsertifiseringen som en måte å forbedre bedriften på.

- Mye er allerede på plass av rutiner i bedrifter, så det handler mest om å få det systematisert, sier Marlen Rendall Berg.

Sparte avfall

Administrasjonsbygget til Fauske kommune er en av de som allerede er miljøfyrtårnsertifisert.

- Vi sparte blant annet 75.000 kroner på ett år på å endre avfallshåndteringen, sier Berg.

Nylig ble også seks reiselivsbedrifter i Saltdal sertifisert.

- Flere blir oppmerksom på dette, og de fleste virksomhetene sier at det lønner seg, sier Renée Normann.

Powered by Labrador CMS