GODT I GANG. Kapteinløytnant Steinar Ormåsen er allerede godt i gang med å bruke tog til arbeidsreisen. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
GODT I GANG. Kapteinløytnant Steinar Ormåsen er allerede godt i gang med å bruke tog til arbeidsreisen.

Den som venter 20 år venter ikke forgjeves...

Foreløpig er det ikke mange som bruker den nye togstoppen. Steinar Ormåsen tror det endrer seg med tiden.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg tror det er snakk om en innkjøringsfase, og jeg tror nok det blir flere som bruker togstoppen etterhvert. Stasjonen må nok gå seg til litt, sier Steinar Ormåsen.

Togstoppen på Oteråga åpnet i desember, med snorklipping torsdag 13. desember. Siden den gang har Ormåsen fra Fauske brukte toget til jobb nesten hver dag.

Gledelig nyhet

Ormåsen jobber i Forsvaret og har sin base på Reitan. I forbindelse med at krysningspunktet ved Oteråga stasjon skulle forlenges, ble det også lagt inn en togstopp i planene. Da med bakgrunn i at de som jobber på Reitan skal kunne bruke tog framfor personbil til jobb.

- Det ble først snakk om en stopp i 1998, så da det ble klart at det skulle bli en stopp også var det en gledelig nyhet.

Tror det øker gradvis

Prislappen på prosjektet er på rundt 150 millioner kroner. Prosessen kom i gang i 2011, og i januar 2017 ble arbeidet påbegynt. Krysningssporet er forlenget fra 350 til 1000 meter, og tilrettelagt for automatisk sporveksling.

At det foreløpig ikke er mange passasjerer som går av på Oteråga mener Ormåsen ikke er utelukkende negativt. Han tror trafikken vil øke gradvis og anslår at det fra Fauske er rundt 40 personer som kunne brukt toget til jobb.

Perfekt fra Fauske

Det er imidlertid ikke helt uproblematisk å pendle med tog til Reitan.

- Fra Fauske passer det perfekt i forhold til arbeidstid. Jeg begynner på jobb klokka 07.30. Det passer også når jeg skal dra hjem, forteller Ormåsen.

Men for pendlere fra Bodø, så ankommer toget Oteråga stasjon en drøy halvtime for sent, noe som gjør at de ansatte på Reitan enten bruker egne oppsatte busser, eller egne biler.

Vil endre togtider

Ormåsen forteller at pendlerne har spilt inn et forslag om å endre noe på togtidene.

- Dersom godstoget kommer inn til Bodø tidligere, og morgentoget fra Bodø drar tidligere, så kunne pendlertogene fra henholdsvis Fauske og Bodø møttes på Oteråga, sier han.

- Det er Bane Nor og Jernbanedirektoratet som kan gjøre denne type endringer i forhold til togtider, opplyser markeds- og kommunikasjonssjef Hilde Lyng i NSB.

Saltenposten har kontaktet flere personer i Bane Nor, uten å få svar.

Godt tiltak

Ormåsen mener at den nye togstoppen er et godt tiltak i forhold til trafikksikkerhet.

- Jeg har ei kone som er trafikkskadet, så jeg er veldig glad for å komme meg bort fra riksveien når jeg skal til og fra jobb.

- Så selv om det ikke er så mange som bruker stoppen, så er det viktig for dem som bruker den, påpeker han.

På plass i 2022

Toget stopper fast på perrong 1, noe som gjør det litt knotete for pendlerne som skal av ved perrong 2. Det innebærer at man må gå en stor sløyfe for å komme til Reitan.

- Jeg skjønner at det er mye jobb å skifte spor når det er en person som må gjøre det fysisk. Jeg stusser likevel på at hovedporet ikke stopper ved perrong 2, sier han.

Ifølge hjemmesiden til Bane Nor, skal automatisk sporkryssing være på plass på Nordlandsbanen i 2022.

Powered by Labrador CMS