VOTTER I FLENG. Bygdetunet har hengt opp rundt fire hundre par votter, som folk har bidratt med fra Salten. Onsdag åpner utstillingen med gratis inngang og strikke-kafé. Eirin Edvardsen håper strikkeinteresserte tar turen. Alle foto: Sylvia Bredal
VOTTER I FLENG. Bygdetunet har hengt opp rundt fire hundre par votter, som folk har bidratt med fra Salten. Onsdag åpner utstillingen med gratis inngang og strikke-kafé. Eirin Edvardsen håper strikkeinteresserte tar turen. Alle foto: Sylvia BredalVARME HENDER. Disse vottene er henger over gamle treski.SAMISK BORD. Samiske votter utgjør også en del av votte-utstillingen ved Bygdetunet.

Den er en del av den nordnorske sjela - nå kan du se fire hundre par votter på museum

På Fauske bygdetun er de nesten ferdig med å montere opp utstillingen «Varme hender».

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Utstillingen består av hundrevis av hjemmestrikkete votter som håndarbeidsglade fra hele Salten har lånt ut.

- Fauske Husflidslag har lånt ut mange. I tillegg har vi fått låne flere flotte plansjer som Tromsø museum har produsert med fine bilder og historisk informasjon om vottens historie, forteller konservator Ida Beate Otterlei i Nordlandsmuseet.

Utstillingen har også vært i Bodø og skal videre fra Fauske til Kjerringøy.

Åpner med strikkekafé

Ei lun og hjemmestrikka utstilling med votten i sentrum, står det om utstillingen som er i Rødbrakka. Saltenposten tok turen to dager før åpning og da er de fleste vottene kommet opp. Det gjenstår litt merking, samt opphenging av to vottepar fra Sørfold. I tillegg skal det sette ut en rekke stoler og bord.

- 11.30 åpner vi utstillingen onsdag med strikkekafé. Vi selger kaffe og noe å bite i, og ta gjerne med strikketøy eller annet håndarbeid, sier Eirin Edvardsen.

Museet er svært takknemlig for det engasjementet til folk som har bidratt med votter.

Kaldt som ....

Edvardsen tar undertegnede med på en runde i utstillingen som lokker med farger og artige mønstre. Her voksen-votter, barnevotter, sjyvotter, stedsvotter, dyrevotter, pomorvotter, finvotter, moro-votter og såkalte ilora votter. Noen av vottene er dratt over gamle skistaver av bambus. Eirin drar fram en vott som har påskriften «Kaldt som faen», og en annen vott har F-16 motiv. Her er altså variasjonen stor når det gjelder mønster og teknikker.

I tillegg er det fine informasjonsplansjer med bilder. Noen bilder er bygdetunets egne. Blant annet av en gammel dame med bare en arm som sitter og strikker.

Vottens historie

Her får du blant annet lese om vottens historie, votten som næring, om vottens anatomi (!), om vottens vandring og om de ulike teknikkene. Har du eksempelvis hørt om hullbragdstrikk? Du får også anledning til å strikke litt på verdens største fattigmannsvott med pinnelengde 60 centimeter, som ligger i en kurv borte i et hjørne av Rødbrakka. Fattigmannsvotten har to tomler, og det var blant annet nylig et innslag på Norge rundt om votten.

Utstillingen står til 25.januar og åpningstiden er mandag til fredag 11-15.

Powered by Labrador CMS