SØRFOLD: Forslaget til ny helse- og omsorgsplan i Sørfold har vært ute på høring og på mandag får administrasjonsutvalget og formannskapet saken opp til behandling. Mandag 30. november skal den avgjøres i kommunestyret.
Her kan du lese litt fra innspillene som er kommet inn.
- Viktige veivalg
Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl går inn for at planen vedtas for perioden 2021 til 2031.
- Planen staker ut kursen for helse-og omsorgstjenesten i et langsiktig perspektiv. Den inneholder viktige veivalg om struktur og kvalitet på våre tjenester, og gir oss kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å utforme tjenester i tråd med brukernes behov, forklarer han.
Holtedahl legger til at det at de foreslåtte strukturendringene ligger noe fram i tid, gjør at de kan få en god og inkluderende prosess fram mot iverksetting.
- Planen er også tydelig på at disse grepene er nødvendig når vi tar hensyn til kommunens økonomi.
Følger opp
- Hvordan skal dere unngå at planen blir liggende i skrivebordskuffa?
- Planen skal innarbeides i økonomiplan og årsbudsjetter, og vil bli fulgt opp med tiltaksplaner innenfor konkrete delområder, som plan for helsestasjonstjenesten, legetjenesten, demensplan og plan for rus og psykisk helse. Alt dette skal forankres både i kommunestyret og hos lederne. At handlingsdelen i selve planen er så konkret i forhold til ansvar og tidsfrist for iverksetting av tiltakene, bidrar også til at den blir et aktivt verktøy, sier Holtedahl.
Kom sent inn
- Noen av de som har kommet med innspill synes at de kommer inn for sent i prosessen. Hva mener du om det?
- Vi hadde planlagt folkemøter våren 2020, der vi skulle invitere befolkningen til å komme med innspill tidlig i prosessen. Disse måtte dessverre avlyses på grunn av koronasituasjonen. Det ble gjennomført intervjuer og møter, men folkemøtene måtte utsettes til høringsperioden.
Ideelt sett kunne denne vært lengre, men siden vi trenger den avklaringen som planen gir om en del viktige spørsmål, er det nødvendig å behandle den nå.
Økonomi
Kommunedirektøren er glad for at det har kommet mange innspill, og setter også pris på engasjementet som grendelagene har vist ved å arrangere folkemøter i bygdene. Samtlige innspill ligger ved saken til kommunestyret og noen er også innarbeidet i innstillingen.
- Flere etterlyser kostnadsoverslag på hvor mye som spares ved å bare ha én institusjon, samt hva et nytt helsehus vil koste kommunen. Hvorfor er ikke det tatt med noe om det?
- Vi kommer tilbake til økonomiske beregninger for dette.
- Vesentlig og naturlig
Noe av det som skaper mest diskusjon i kommunen er nok forslaget om å samle institusjonsomsorgen på Straumen. Fagforbundet i kommunen er blant dem som har kommet med innspill til planforslaget, og de er positive til dette.
- At det i planen er definert at vi må ha et tidsriktig sykehjem/helse- og velferdssenter, mener vi er vesentlig for at vi i Sørfold fremover skal kunne klare å imøtekomme nasjonale og kommunale føringer i årene fremover. At lokasjonen til et slikt felles «hus» skal være på Straumen finner vi naturlig, skriver de i sin uttalelse.
De mener at de to sykehjemmene kommunen har i dag ikke møter dagens behov en gang, og langt mindre det de i framtida skal ivareta.
- Tiden er moden
- Det er politiske vedtak som ligger bak den strukturen vi i dag har i Sørfold, og skal vi framover imøtekomme at vi driver dyrt må dette gjøres noe med. Etter at vi nå har fått en 4. rapport over nettopp denne tjenesten som alle har kommet til samme konklusjon; samle tjenestene i helse- og omsorg, så mener vi tiden er moden for det, skriver de.
Fagforbundet har bedt om innspill fra sine medlemmer og tillitsvalgte, og også de som jobber i Røsvik og bor i nærheten av sykehjemmet der er av den oppfatning at å samle tjenestene på Straumen er det riktige grepet å ta.
Kritiske til forslag
Samtidig er Røsvik nærmiljøutvalg skeptiske til at bygdas største arbeidsplass kan bli lagt ned.
- Planen ser ut til å ha bare ett konkret svar på utfordringene, og det er sentralisering. Sykehjemmet i Røsvik skal legges ned og omsorgstjenestene på Nordsia av kommunen skal fortsatt svekkes. Alt skal samles i ett helsehus, eller helsebygg på Straumen, og organiseres derfra.
De reagerer på at det ikke er nevnt noen alternative løsninger.
- Det er ingen vurderinger av hvilke bygningsmessige forbedringer som kan gjøres ved de to sykehjemmene, ingen kostnadsanalyser selv om økonomi brukes som argument, ingen vurderinger av hva det vil si for Røsvik-området om sykehjemmet med cirka 45 ansatte legges ned. Det tilsvarer omtrent hva virkningene av en nedlegging av Elkem Salten ville hatt for Straumen, mener de.
- Forleng fristen!
Nærmiljøutvalget foreslår å utsette sluttbehandlinga av planen slik at det blir tid til å vurdere alternative løsninger og samfunnsmessige konsekvenser.
- Få tall på bordet. Et stort helsebygg koster enormt mye og kommunen må gjøre store låneopptak. Hvordan vil dette virke inn på øvrige sektorer og aktiviteter, spør de, og påpeker at kommunestyret må få kostnadene ved å gjennomføre planen på bordet sitt før de gjør endelig vedtak.