VANSKELIG. Bjørn Inge Gabrielsen er skuffet over at kommunen ville ha et møte om å løse konflikten om samfunnshuset og tomta kommunen er dømt til å levere tilbake, uten å møtegå eiernes krav i det hele tatt. - De forsøker kun å kjøpe seg billigst mulig ut av saken, og det aksepterer vi ikke, sier han. Foto: Helge Simonsen
VANSKELIG. Bjørn Inge Gabrielsen er skuffet over at kommunen ville ha et møte om å løse konflikten om samfunnshuset og tomta kommunen er dømt til å levere tilbake, uten å møtegå eiernes krav i det hele tatt. - De forsøker kun å kjøpe seg billigst mulig ut av saken, og det aksepterer vi ikke, sier han.

Føler kommunen forsøker å lure seg unna ansvaret:

- De prøver å spille på vår samvittighet for Fauske-samfunnet for å slippe å rydde opp etter seg

Mandag var partene i Samfunsshus-saken i et møte om et mulig forlik. - Men kommunen kommer ikke med noe reelt tilbud til oss, sier Bjørn Inge Gabrielsen som representerer tomteeieren.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Gabrielsen mener derimot at møtet på mandag var nok en fornærmelse i en lang rekke av slike. Han opplevde ingen reell mulighet til å bli enig med kommunen.

- Vi ga dem et sterkt redusert tilbud, hvor vi sa oss villige til å gå fra 12 millioner kroner, til 9,9 millioner kroner. Men det var ingen vilje fra kommunen å være i nærheten av å imøtekomme dette, sier Bjørn Inge Gabrielsen.

- De kom med et tilbud, og det var at vi kunne få tilsvarende rivingskostnadene for tomten. De er beregnet til i overkant av tre og en halv million kroner, noe som etter min mening er alt for lavt, sier han videre.

Nok en skuffelse

Det har vært en lang sak siden det ble oppdaget at tomta som samfunnshuset står på, ikke er ervervet rettmessig av Fauske kommune. Etter gjennomgang i tre rettsinstanser, er det fastslått at Gabrielsens mor og tante ble fratat eiendommen gjennom overformynderiet etter at deres foreldre døde.

- Det var kommunen som tok initiativet til møtet med et ønske om å ordne opp eller komme til enighet. Men som alle andre ganger virket det som om de ikke var interessert i å forhandle, bare få oss til å godta deres tilbud, sier Bjørn Inge Gabrielsen.

Saltenposten har vært i kontakt med flere av de som var tilstede i møtet fra kommunens side, men ingen ønsker å kommentere utfallet av møtet.

Koster uansett

Derfor ble møtet på mandag avsluttet etter noen timer, uten at enighet blr oppnådd. Dermed må kommunestyret nå bestemme seg for å rive samfunnshuset, ifølge vedtaket som ble gjort i formannskapet.

- Det kommer til å koste kommunen langt mer enn de 3,6 millionene de tilbød oss i rivingskostnader, sier Gabrielsen.

Han driver selv med riving av hus, og har beregnet det til å koste et sted mellom fire og seks millioner kroner for å rive bygget.

- I tillegg må det fylles på masser, og for ikke snakke om at de som i dag bruker bygget må komme seg inn i andre lokaler. Det vil også bety en kostnad for kommunen.

Frontene står fremdeles steilt mellom partene. Det har det ifølge Gabrielsen ikke trengt å gjøre.

Ingen sier unnskyld

For til tross for alt som har skjedd, er det ingen som har bedt om unnskyldning fra kommunens side.

- Det er nesten det aller verste. Vi har en rettskraftig dom fra Høyesterett om at eiendommen ble urettmessig tatt fra to foreldreløse ungjenter, og selv om det nå har gått 70 år er det ingen som en eneste gang har gitt uttrykk for en beklagelse, sier Gabrielsen.

- Ikke et eneste tegn på at det som har skjedd var galt. Det er kun forsøk på å gjøre det billigst mulig for kommunen, men absolutt ingen anerkjennelse av skyld eller et uttrykk for at det er noen som beklager for den uretten som er begått, sier han videre.

Spekulerer

Selv om det er til å regne med at det er delte oppfatninger i en slik sak, føler eierne at Fauske kommune forsøker å ansvarliggjøre dem for at saken står der den står.

- Det oppleves derimot som om de forsøker å få vår samvittighet overfor Fauske og samfunnshuset til å la saken ligge. At det er vårt ansvar dersom de ender opp med å rive. Det er selvsagt ikke riktig. Vi har ingen ønsker om at samfunnshuset skal rives, sier Bjørn Inge og ser opp mot bygget som har huset mange generasjoner av fauskeværinger.

- Men dette er kommunens eget uføre. Det er de som tar valgene for hvordan de skal komme ut av det. Om politikerne i dag fortsetter som dette, er de ikke bedre enn de som tok tomta i utgangspunktet. De er faktisk verre, slår Gabrielsen fast.

Avgjørelse om samfunnshusets endelige skjebne blir tatt i kommunestyret torsdag.

Powered by Labrador CMS