MANGLET VERKTØY. Vi henviste til BUP og barnevern, men vi følte likevel at vi ikke gjorde nok, forteller foreldrestøttekoordinator Marielle Hansen Skogen Foto: Grete Elisabeth Nomeland
MANGLET VERKTØY. Vi henviste til BUP og barnevern, men vi følte likevel at vi ikke gjorde nok, forteller foreldrestøttekoordinator Marielle Hansen Skogen

Oppfølging av unge flyktninger:

- De fikk masse håp og drømmer

En rørt foreldrestøttekoordinator holdt et innlegg om hvordan det offentlige kan hjelpe unge flyktninger som kommer til Norge helt alene.

Publisert Sist oppdatert

Da Fauske kommune brått mottok mange flyktninger på kort tid i 2015, opplevde de at mange av ungdommene slet med å tilpasse seg den nye hverdagen.

- De var mye slitne og hadde dårlig konsentrasjon, hevder foreldrestøttekoordinator, i Fauske kommune, Mariell Hansen Skogen.

Desperat etter å hjelpe

Familiesenteret på Fauske satte derfor tidlig i gang med en målrettet samhandling for å hjelpe ungdommene.

Skogen holdt et innlegg på erfaringsdagen 12. februar, som ble arrangert på Fauske hotell. Innlegget handlet om EXIT som er et opplegg der enslige minoritetsmindreårige møtes og der kan de få hjelp til å bearbeide følelsene sine samtidig som de bygger et nettverk.

- Ungdommene knyttet tette bånd med hverandre samtidig som de også lærte seg norsk, sier Skogen.

Det var viktig for Skogen at det ble lagt inn opplegg til fysisk aktivitet for ungdommene.

- Når du har levd i stress og frykt over lenger tid, kan kroppen bli veldig stiv. Vi innførte derfor utstrekningsøvelser som vi gjorde hver dag, forklarer Skogen.

Vis tålmodighet

Det var enighet om at både som flyktning og som hjelpeaparat er det viktig å være tålmodig.

- De hadde et stort behov for omrsorg, til tider så mye at de virket som barnehagebarn, forklarer en tydelig berørt Skogen.

Tydelig preget

Underveis i innlegget blir det vist noen bilder av ungdommene. Skogen innrømmer på scenen, foran alle, at hun blir rørt av å se bildene og alle minnene som kommer tilbake.

Skogen fortsetter innlegget med å informere om at i løpet av prosjektet fikk ungdommene bedre konsentrasjon, og de jobbet mer målrettet fremover.

- Vi prøvde å alltid fokusere på å se fremover. Det var mange håp og drømmer for hva de ville bli når de blir store, smiler Skogen.

Mange deltakere

Aktuelle fagpersoner fra Bodø og øvrige Salten ble invitert til å delta på erfaringsdagen den 12. februar som hadde hovedtema "mottak og oppfølging av unge flyktinger". Konferansen ble holdt på Fauske hotell.

Det var flere foredragsholdere som snakket om hvordan det var å være flyktning selv og andre som snakket om hvordan det var å ta imot og hjelpe flyktninger.

Powered by Labrador CMS