MÅ IKKE GLEMMES. Cato Pedersen foran der bomben smalt. I dag står det tidligere bankbygget på tomta. Til venstre huset på tomta der hans far jobbet på sin fars manufaktur. Foto: Foto: Stig Bjørnar Karlsen
MÅ IKKE GLEMMES. Cato Pedersen foran der bomben smalt. I dag står det tidligere bankbygget på tomta. Til venstre huset på tomta der hans far jobbet på sin fars manufaktur.

Tre personer omkom:

Da de tyske bombene falt over Fauske

(FAUSKE) - Det er en trist dag, men det er like fullt en merkedag. Om dagen ikke blir markert, så bør vi i hvertfall fortelle at dette har skjedd, midt i Fauskegata.

Publisert Sist oppdatert

Ordene tilhører den kjente forretningsmannen Cato Pedersen (82), og den dramatiske hendelsen er tyskernes bombing av Fauske, 22. mai 1940.

Nær bomben

Selv var han ett og et halvt år, og i trygghet på hytta ved Kvitblikvatnet. Men hans far, den kjente forretningsmannen Einar Pedersen, var svært nær med å bli rammet av bomben. Det samme var Einars bror og Catos onkel, Gunnar Pedersen.

Bomben traff rett bak Isak Christensens forretningsbygg. Hans fru, Gyda Christensen var i bygget, og ble drept. Det ble også soldat Reidar Munkebye fra Levanger, og en engelsk soldat.

En gruppe engelske soldater holdt hus i en av sentrumsgårdene. Disse var nok tyskernes mål. Store deler av sentrum, i dag alt fra Epas til hotellet, på begge sider av gata, brant ned.

Sin vante gang

I jubileumsboka Fauske 1905-1980, har tidligere rektor på Fauske gymnas, Sture Pedersen, skrevet ei sterk og detaljrik beretning om den grusomme hendelsen.

Før han kommer til dramatikken, forteller han at livet stort sett gikk sin vante gang i Fauskegata, selv om noen hadde evakuert til Tortenli og Løgavlen.

Han skriver at det hersket forvirring om hvordan krigen ville arte seg på Fauske. Tyske fly rekognoserte og skapte uhygge, noen ganger fløy de lavt over kaiene og langs sjøkanten. Og 19. mai, tre dager før, hadde tyskerne sluppet tre bomber på Finneidhaugen. De laget bare hull i bakken.

Flyene stupte ned

Gyda Christensen var egentlig i Tortenli, men «skulle bare» ordne med noen medisiner. Hun og brødrene Einar og Gunnar Pedersen fikk avbrutt røykepausen på trappa av den ulende flyalarmen.

Seks fly kom durende sørfra. Gunnar ropte at de måtte komme seg i dekning, fikk opp kjellerlemmen og hoppet nedi. Einar løp til hushjørnet og holdt seg i taknedløpet. Han så flyene stupe ned og ett av dem slapp bomber. Fra de to andre flyene ble det skutt med mitraljøse.

Høydramatisk for Einar

Einar løp innover gata. Idet han slengte seg ned, blåste store deler av Christensen hus ut i gata. Glass
biter, bjelker, bord, takstein og andre husdeler føk gjennom lufta, ifølge Sture Pedersens dramatiske beretning.

Bombe nummer to traff bakken nærmere sjøen, uten å gjøre større skade. Bombe nummer traff i sjøen.

Einar fikk ei glassrute gjennom skohælen, men var uskadd. Stor var gleden da han etter en halvtime traff broren Gunnar.

Men Gyda Christensen, som var i Tortenli, og bare skulle gjøre noen småærender i Gata, hun omkom i sitt hjem 22. mai 1940, drept av en bombe fra tyske nazister.

Powered by Labrador CMS