Ole Tobias Orvin
Ole Tobias Orvin

Debatt: Svarer på kritikken:

Bygger vi egentlig ned eldreomsorgen?

Ole Tobian Orvin svarer de som mener omleggingen av strukturen innenfor pleie og omsorg i Fauske er et alvorlig kutt i tjenestene.

Publisert Sist oppdatert

Som leder av Helse - og omsorgsutvalget i Fauske kommune har jeg registrert den massive interessen for eldreomsorg i kommunen vår, og spesielt merket meg frykten for at vi skal bygge ned eldreomsorgen.

Jeg har stor forståelse for at pårørende og brukere av våre tjenester blir bekymret når store endringer inntreffer. Også jeg vet at paviljonene er et godt sted å være, at denne type organisering er sosialt og gir muligheter som andre driftsformer ikke gir.

Det stemmer at Paviljongene som ble bygget på 70-tallet, skal nå skal utfases. Paviljongene omfattet opprinnelig fire bygninger. En av dem er allerede utflyttet på grunn av bygningens dårlige forfatning.

Nå har vi fått stengevarsel på bygning nummer 2, og den drives på dispensasjon. Den 3. av de 4 paviljongene er også bygningsteknisk i så dårlig forfatning at det forventes stengningsvarsel også der.

Videre lovlig drift ville forutsatt dyre restaureringsgrep.

Kommunens oppgave er å gi nødvendig og forsvarlig helsehjelp ut fra helse og omsorgstjenesteloven. I dag bruker Fauske kommune mer penger enn det som er budsjettert gjennom våre vedtak.

Vi drifter i dag for dyrt i de lokalene vi har, med de turnusene vi har, og måten vi har organisert oss på i forhold til hvor pasientene/beboerne bor. Vi har også for mange overliggerdøgn på sykehus, og vi har for liten tilgang på kvalifisert personale.

Det gjør at vi må utnytte kapasiteten vi har av menneskelige ressurser på best mulig måte, og det gjør vi nå med den omstruktureringen som vi er i gang med. Jeg tror at vi er i gang med noe positivt innen eldreomsorgen i Fauske kommune, når vi nå etablerer et fundament som vi skal bygge videre på.

Dette bygger på Helse- og omsorgsplanen som ble enstemmig vedtatt i kommunestyret i fjor vinter.

For å kunne gjennomføre den nødvendige omstruktureringen er det nødvendig å se på hele driften. Tar vi bort deler av denne helheten, vil mulighetene for å løse de store og viktige utfordringene i sektorene vanskeliggjøres fordi det ene er avhengig av det andre. Helheten handler om at alle ansatte tas med i planen, alle bygninger tas med, avdelinger slås sammen der dette er forsvarlig og så videre.

Når det gjelder flytting fra paviljongene vil dette foregå gradvis, og jeg har stor tillit til at de ansatte vil gjøre en god jobb i denne prosessen, til beboernes beste.

Alle vil få en individuell vurdering av et videre omsorgs - og botilbud. Oppstart vil mest sannsynlig ikke finne sted før etter sommerferien i nært samarbeid med den enkelte bruker og pårørende.

Alternativene i Fauske kommune etter omorganisering vil være følgende:

På Helsetunet 1 vil vi samle de somatiske syke brukerne som trenger institusjonsplasser. Beboerne som ikke trenger institusjonsplass, kan vurderes for omsorgsboliger i for eksempel Helsetunet 11

På Helsetunet 2 opprettes demensavdeling.

Med dette forenkler og effektiviserer vi driften på institusjonene våre, vi får rett bemanning og bedre tilpasset kompetanse på hver avdeling. Dette vil komme våre eldre til gode, samtidig med at vi får gjort noe med turnuser for våre ansatte

Sagatun er også et godt sted å være, et sted hvor alle som har vært der, har trivdes. Her vurderes det i dag å lage et lettere tilbud med mindre bemanning i samarbeid med Sulitjelma boligstiftelse eller Indre Salten boligbyggelag.

Denne saken kommer opp i kommunestyret 28.03

Moveien skal ikke legges ned. Denne flotte avdelingen som jeg vet mange har et godt forhold til, skal videreutvikles til å bli et av våre nye, viktige tilbud innen eldreomsorgen.

Moveien skal bli vår nye utrednings - og avlastningsavdeling for demente hjemmeboende.

Her øker vi fra to til fem avlastningsplasser i forhold til tidligere. Dette tilbudet vil være en betydelig kvalitetsheving av tilbudet for denne gruppen, og vil forhåpentligvis heve livskvaliteten til den enkelte bruker og ikke minst deres foresatte.

For kommunen skal vi sikre oss å kunne etablere god utredningskompetanse og tidlig inngripen i pasientforløpet.

Buen, det nyeste bygget vårt som forhåpentligvis åpner i uke 12 - 13, vil være vår nye korttids - og rehabiliteringsavdeling. Her får vi store, fine rom som er tilpasset mer avansert pleie og omsorg, og som er et tilbud for pasienter som trenger et intensivt tilbud i en kortere periode før de skal tilbake til heimen.

Her vil de hjemmeboende kunne få opplæring på velferdsteknologisk utstyr som de kan få hjelp til å installere og ta i bruk i eget hjem. Dette tilbudet vil redusere våre utgifter til overliggerdøgn på sykehus.

I tillegg blir KAD - rommet lokalisert her, et tilbud for pasienter som trenger innleggelse for behandling, observasjon og pleie, og som kan behandles av allmennleger og sykepleiere i primærhelsetjenesten.

Dette tilbudet erstatter sykehusinnleggelse for pasienter som kan få et like godt tilbud på KAD som på sykehusene. KAD har lege og sykepleier på vakt hele døgnet

Helse - og omsorgsutvalget har i møte 20.02.19 bedt Fauske kommune om å utarbeide en demensplan for ytterligere å skissere hva vi skal gjøre for å møte de utfordringene vi står overfor i årene som kommer.

Undersøkelser som er gjort gjennom tiltaket vårt 75 pluss forteller oss at de aller fleste vil bo hjemme så lenge så mulig. Det må vi ta på alvor, og legge til rette for det.

I den forbindelsen vil jeg nevne tiltaket ProAct som nå er gjennomført i store deler av organisasjonen vår. ProAct er et systematisk arbeidsverktøy som øker helsepersonellets kompetanse til å oppdage forverret tilstand hos pasienter, og iverksette rett behandling til rett tid. Her er Fauske best.

Og dette gjør at folk kan føle seg tryggere ved å bo hjemme lengre, pårørende kan føle seg tryggere, og ikke minst hjemmetjenesten kan føle seg tryggere på sine vurderinger.

Denne måten å organisere eldreomsorgen på, vil gi mange fordeler. Vi samler kompetanse. Vi får en turnus som gir gjennomsnittlige stillingsstørrelser på over 80%. Små deltidsstillinger må være frivillig. Og med en ambulerende sykepleierturnus i tillegg, ser det ut til at Fauske kommune også foreløpig har løst utfordringene med manglende sykepleiere.

Budsjettet som denne omstruktureringen bygger på, ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS