Dyretragedien:
Politiet ble ikke tilkalt før flere timer etter
Politiet ble ikke tilkalt før flere timer etter at tragedien ble oppdaget. - Det var en veldig hektisk situasjon.
FAUSKE: Politiet jobber ut fra teorien om at vannlekkasjen skal ha oppstått på et tidspunkt mellom 22. og 23. desember i fjor.
Varslet timer senere
Den første varslinga gikk ikke til politiet, men derimot til andre gårdbrukere som strømmet til for å hjelpe. Denne gikk ut cirka klokka 12.00 den 23. desember.
- Vi ble varslet om hendelsen først klokka 16.40, altså flere timer senere, sier politistasjonssjef Ronny Borge.
Da politiet ankom gården anslår Borge at det var et tyvetalls mennesker i sving for å berge dyreliv.
- Det var en veldig hektisk situasjon og mange folk som gjorde en stor innsats for å berge grisene. Det var også en nødslakter og veterinær på stedet som jobbet så svetten silte.
Det som er på det rene, er at et vannrør hadde sprukket. Det er også avklart at gårdbrukerne skal ha vært i fjøset dagen før hendelsen, altså den 22. desember.
- Det har vært et visst tidsspenn der det ikke har vært folk i fjøset.
Ikke avklart ennå
Vakthavende veterinær og en annen som var til stede den 23. desember har fortalt til Saltenposten at det var griser som hadde druknet som følge av vannlekkasjen.
Nøyaktig hvordan dyrene har omkommet, vil ikke politiet konkludere rundt ennå.
- Da hendelsen skjedde, lå ikke forholdene til rette for å fastslå dette.Da var fokuset først og fremst å redde de dyrene det var mulig å redde, og å slakte de som ikke hadde det bra, sier Borge, før han legger til:
- Et spørsmål i den videre etterforskninga som blir viktig, er å avklare hvordan grisene omkom, om det var slik at de frøs ihjel, druknet eller om de døde forut for vannlekkasjen. Det skal også undersøkes hvordan det går an at det kunne bli en viss vannstand inne i fjøsen.
Dette skjer videre
- Vi vil fortsette å gjøre tekniske og taktiske etterforskningsskritt i saken. Det er snart en måned siden hendelsen og mye er allerede gjort, men det er altså enda mye som gjenstår. Vi vil blant annet gjøre videre undersøkelser og kartleggelser over hvordan dette har skjedd og hva som har skjedd i tiden forut for hendelsen.
Hva har fått dere til å ta skrittet med å ta ut siktelse?
- I utgangspunktet var saken kodet hos oss som en undersøkelsessak. Når det skjer en hendelse som fører til at 276 griser dør, er det naturlig at dette etterforskes. Tilstanden på de døde dyrene gir oss grunn til å tro at disse ikke har dødd denne natta. Noen dødsfall kan ha skjedd også forut for vannlekkasjen.
Hva innebærer det at dere tar ut en siktelse?
- Når det blir tatt ut en siktelse så er det skjellig grunn til å tro at noe straffbart har skjedd. Innledningsvis var dette kodet som en undersøkelsessak. Når det nå er ting som tilsier at det kan være noe utover vannlekkasjen så er det naturlig at det blir tatt ut en siktelse.
- Dette er også viktig for den som blir siktet, fordi han da vil få den rette statusen som medfører at han både får flere rettigheter og plikter. Blant annet kan han få oppnevnt advokat og han kan nekte å avgi forklaring som kan inkriminere han selv eller noen nærstående.
Flere hypoteser
Politistasjonssjef Borge forklarer at når etterforskningen er avsluttet så vil det enten bli tatt ut tiltale, siktelsen kan frafalles, eventuelt kan også flere bli siktet i saken.
- Det jeg kan si er at politiet jobber ut fra flere hypoteser, og ingenting er avgjort ennå. Hva etterforskninga vil konkludere med, det vil tiden vise, sier Borge.
Politiet har samarbeidet tett med Mattilsynet siden hendelsen, og Borge beskriver dette samarbeidet som veldig bra.
Sterke inntrykk
Like etter hendelsen ble det satt opp psykososialt team i kommunen for alle som var til stede.
- Det var mange sterke inntrykk som behøver å bearbeides etterpå. Kriseteamet er også varslet om at det er tatt ut en siktelse mot gårdbrukeren, og de vil være tilgjengelig for å følge dem opp på et rent menneskelig plan i tiden som kommer.