Assistert befruktning Foto: Ralf I. Lorbeg
Assistert befruktning

Bioteknologirådet sier ja til eggdonasjon og assistert befruktning til enslige

På et ekstraordinært rådsmøte i dag sa flertallet i Bioteknologirådet ja til både eggdonasjon og assistert befruktning til enslige.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: – Forrige gang Bioteknologirådet behandlet disse to spørsmålene, sa flertallet ja til eggdonasjon og nei til assistert befruktning til enslige. Dette rådet legger vekt på mange enslige kvinners ønske om barn. Dette rådet endte derfor med å si ja også her, sier, leder i Bioteknologirådet, Ole Frithjof Norheim.

Avstemningen ble svært jevn. Åtte av medlemmene i Bioteknologirådet sa ja til eggdonasjon, mens sju stemte nei. Også i spørsmålet om assistert befruktning til enslige var rådet delt. Åtte rådsmedlemmer stemte ja, mens seks rådsmedlemmer stemte nei.

Bioteknologirådet drøftet også hvilke regler som bør gjelde for tilbudet dersom regjeringen tillater eggdonasjon i Norge. Fem medlemmer sier ja til å bruke egg fra par som har vært gjennom fertilitetsbehandling (IVF), mens et flertall på ni medlemmer ønsker en eggbank på lik linje med sæddonasjon.

– Et flertall i rådet mener at en eggbank vil gi bedre tilgang til å møte behovet, sier Norheim.

Anslag som Bioteknologirådet har hentet inn fra norske fagmiljøer, tilsier at om lag 200 norske kvinner kan etterspørre tilbudet.

Som et rådgivende organ i spørsmål om bioteknologi har Bioteknologirådet spilt en viktig rolle i arbeidet med ny bioteknologilov. I 2014-2015 evaluerte rådet dagens lovverk og kom med uttalelser om eggdonasjon og assistert befruktning til enslige. Ni av rådsmedlemmene sa i 2015 ja til eggdonasjon, mens seks av medlemmene mente at forbudet mot eggdonasjon bør bestå.

Bioteknologirådet presenterer i dag avgjørelser og begrunnelser i et møte med Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Bioteknologirådet har i flere runder drøftet og behandlet endringer i bioteknologiloven. Rådet er bredt sammensatt, og vel så viktig som et ja eller nei er argumentene. Stortingspolitikerne skal nå ta stilling til endringer i bioteknologiloven og vedta ny lov 23. april. Vårt mandat er å gi norske myndigheter råd i spørsmål om bioteknologi. Vi er derfor glad for å få presentere rådets avgjørelser i dag for helse- og omsorgskomitéen, sier Norheim.

Powered by Labrador CMS