BOR PÅ KVIKKLEIRE. Øyvind Engan bor på et kvikkleire-område på Erikstad i Fauske. Han har meldt fra til kommunen om at beboerne i området har merket seg at det har skjedd betydelige bevegelser i bakken. Foto: Frank Øvrewall
BOR PÅ KVIKKLEIRE. Øyvind Engan bor på et kvikkleire-område på Erikstad i Fauske. Han har meldt fra til kommunen om at beboerne i området har merket seg at det har skjedd betydelige bevegelser i bakken.

Mulig fareområde på Fauske

- Betydelige bevegelser i bakken

Øyvind Engan er en av dem som har hus som står på kvikkleire på Erikstad. Han ønsker en omfattende undersøkelse av grunnforholdene.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: I lys av den tragiske rasulykken på Gjerdrum i romjula har flere meldt fra om mulige fareområder for skred.

– Etter Gjerdrum-ulykken har NVE fått langt flere henvendelser om kvikkleireområder, forteller pressevakt Erik Due i NVE.

Meldte fra

Øyvind Engan bor på et kvikkleireområdene på Erikstad. Han har meldt fra til Fauske kommune om noen bekymringsfulle observasjoner.

– Med tanke på ras og ulykker de siste årene mener jeg at det burde det bli gjort en mer omfattende undersøkelse på området, sier Engan.

Per nå er kvikkleireområdet hvor han bor vurdert slik at det vil bli «meget alvorlige konsekvenser» dersom et skred skulle forekomme.

Les om hva kommunens representant og NVE sier om dette

Bevegelse i bakken

Øyvind Engan har bodd på Erikstad i Fauske i omlag ti år. Han har observert betydelig bevegelse i bakken.

– Det har skjedd store endringer i bakken siden jeg flyttet hit. Jeg er bare én av mange som har observert slike endringer i området, forteller han.

– Vi har fått beskjed fra turgåere i området Fjæreveien, Solvollveien, Einmoen, Sjøvollveien og ned mot havet i Fauskevika, om at de har gjort bekymringsfulle observasjoner.

Tilstanden

Engan forklarer at etter at han og naboene fikk beskjed om dette, tok de seg en tur ut for å se selv.

– Vi har observert endringer i grunnforholdene. De som har bodd her lenge mener det er snakk om betydningsfulle endringer, og at bakken har sunket lenger ned mot havet. Vann og avløpsrør har sprukket flere ganger. Om dette er på grunn av at bakken beveger seg, vet jeg ikke, sier Engan.

Utvasking

Han forklarer at dersom mye vann kommer på avveie, kan det føre til stor utvasking av grunnan. Det kan forverre området.

– Vi har også observert «sår» i bakken og andre slike tegn som vi mener kommunen har nytte av å vite om, mener han.

- Bør kartlegges bedre

Engan mener at det bør bli gjort en ny vurdering av området.

– Det ble gjort en enkel undersøkelse av området i 2009. Det er tolv år siden nå, og det har vært store bevegelser i grunnforholdene siden. Det er klart at bakken naturligvis vil flytte på seg, men vi ønsker å være på den sikre siden, forteller han.

– Det kan godt hende plassen står i hundre år til, eller lenger, det vet vi ikke. Men vi ønsker en mer ut-
dypende kartlegging slik at vi som bor her kan ha litt bedre kontroll.

Ikke redde

Engan sier at han og de andre som bor i området ikke ikke går rundt og er redde eller engstelige.

– Vi har ingen akutt redsel for at det skal skje noen stor ulykke på området, men når man ser de andre ulykkene som har skjedd de siste årene så ser man hvor fort ting kan skje.

– Det er bedre å være på den sikre siden, legger han til.

Powered by Labrador CMS