SVARER. Områdesjef for politiet i Salten, Robin Johnsen, svarer for politiet i Minassaken. Foto: Politiet
SVARER. Områdesjef for politiet i Salten, Robin Johnsen, svarer for politiet i Minassaken.

Beskyldt for å bryte taushetsplikten:

Politiet mener det var nødvendig å korrigere feil fra Saltenposten og Temur

(FAUSKE) Politileder Robin Johnsen forsvarer uttalelser fra Ronny Borge som har gjort at han er beskyldt for å bryte taushetsplikten. Johnsen mener det var nødvendig å korrigere feil.

Publisert Sist oppdatert

– Vår vurdering har vært den at dette er opplysninger som det har vært adgang å gå ut med i det formålet med å gi disse opplysningene var å korrigere påstander fra den involverte selv og i leder i Saltenposten 9.mai om at alle pålegg var fulgt, dommen var sonet og at han hadde gjort opp for tidligere forhold, skriver Robin Johnsen, områdesjef for politiet i Salten i epost til Saltenposten.

Advokat Øystein Hansen har beskyldt lensmann Ronny Borge for brudd på taushetsplikten etter at han gikk ut med informasjon om at Ramazan Temur ikke hadde sonet dommen sin, samt at han er under etterforskning for mulig nytt brudd på Utlendingsloven.

Rett og plikt

Feilen Saltenposten har hatt på trykk og som Johnsen sikter til kom i en lederartikkel (meningsytring fra redaktør) publisert på Saltenposten.no 8. mai.

Der stod det at "straffen på 21 dagers fengsel er sonet", og det stemmer ikke.

Saltenposten har spurt Johnsen om hvilke uttalelser fra Ramazan Temur har kommet med som politiet mener det var nødvendig å korrigere, og han viser da igjen til opplysningen i lederartikkelen.

– Det er de opplysningene som Saltenposten viser til, blant annet feilaktig opplysning om soningsstatus på ilagt dom, sier Johnsen.

Taushetsplikt

Johnsen sier opplysningene Borge gikk ut med i utgangspunktet er omfattet av taushetsplikten slik alle opplysninger i straffesaker er, men at "det er gjort til dels vide unntak" for taushetsplikten.

– Uten disse unntakene hadde media ikke kunnet omtale straffesaker i det politiet da ikke hadde kunnet uttale seg. Vår vurdering har vært at det forelå adgang til å gå ut med de opplysningene vi gikk ut med, sier Johnsen.

Johnsen ønsker ikke å gå i detaljer i media hva gjelder konkrete vurderinger i denne saken, men utdyper noen av de generelle vurderingene i forhold til opplysningsplikten til politiet.

– Politiet har et ansvar for å balansere hensynet til personvernet på den ene siden opp mot vår rett og plikt til å gi riktig informasjon om politiets tiltak og virksomhet på den andre. Særlig i saker med stor medieoppmerksomhet slik som er tilfellet i denne saken vil denne avveiningen lettere medføre en større vektlegging på det sistnevnte hensynet.

Beklagelig

Johnsen skriver at han mener Saltenpostens dekning av saken har vært "voldsom og noe ensidig", og at han ikke ønsker å svare på flere spørsmål omkring detaljer enn det som kommer fram i denne saken.

I en sak Saltenposten publiserte 30. mai kom Ramazan Temurs med uttalelser om at han føler seg forfulgt av lensmann Ronny Borge.

– Jeg føler at Borge bestemmer alt i Fauske, både i politikken og som lensmann, sa blant annet Temur.

Dette svarer Johnsen for på vegne av politiet:

– Det er beklagelig dersom Ramazan Temur oppfatter at politiet er ute etter ham personlig, for det er ikke tilfellet. Han må som alle andre rette seg etter lover og regler som gjelder, og det er ikke politiet som lager disse lovene, skriver Johnsen.

Barnvernsmelding

Saltenposten har spurt politiet om hvorfor det ble sendt en bekymringsmelding til barnevernet i etterkant av stengingen av Minas.

Men Robin Johnsen vil ikke svare på spørsmål om den konkrete bekymringsmeldingen.

– På generelt grunnlag kan vi si at det er ofte kontakt mellom politi og barnevern, og politiet vil i noen tilfeller ha en plikt og noen ganger adgang til å melde fra til barneverntjenesten når politiet kommer i befatning med personer som har barn. Derfor er barnevernsmeldinger i mange tilfeller et rutinemessig gjøremål i noen typer oppdrag og saker.

Johnsen svarer ikke på om politiet i denne saken var pliktig å melde fra til barnevernet.

Det ble ikke opprettet noen sak mot Temur etter stengingen, som endte med at Temur ble fraktet ut av Amfisenteret i håndjern og overlevert til helsevesene

Powered by Labrador CMS