Bernhard Rønning (til venstre) og Anders Aukland mottok Slavemerket sent lørdags kveld fra Mor Kobberløpet, Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet AS. Foto: Svein Spjelkavik
Bernhard Rønning (til venstre) og Anders Aukland mottok Slavemerket sent lørdags kveld fra Mor Kobberløpet, Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet AS.

Kobberløpet 2023.

Bernhard Rønning og Anders Aukland fikk Slavemerket

På banketten etter Kobberløpet fikk to nye løpere Slavemerket.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Tidligere landslagstrener for Kina sine langrennsherrer, Bernhard Rønning og norsk langrenns «grand old man», Anders Aukland mottok begge Slavemerket denne helga, skriver Kobberløpet i en pressemelding.

Utdelinga fant sted under Kobberløpets bankett hos Scandic Fauske lørdag kveld.

– Det var veldig overraskende og en stor ære for meg å få Slavemerket. Jeg har jo fått innføring fra selveste Robert Hermansen om historien bak merket. Det gjør det ekstra stort å få denne utmeerkelsen, sier Bernhard Rønning.

Bernhard deltok selv i årets Kobberløp sammen med sin tyske venn fra studietida i USA, Jürgen Uhl.

– Både Jürgen og jeg har hatt fantastiske dager i Bodø, Fauske og Sulitjelma, sier Bernhard.

Han har gull fra OL, VM, Vasaloppet og Marcialonga. I helga avsluttet Anders Aukland (50) en
oppsikktsvekkende kariere med en fjerdeplass i Kobberløpet.

– Det å motta Slavemerket er stort også for meg. Dette topper noen fabelaktige dager her i nord. Kobberløpet var et helt spesielt skirenn for meg. Jeg er her oppe sammen med kona, Gina. Og vi har virkelig kost oss. Kobberløpet er et renn av den gode gamle typen med et flott kulturarrangement i Folkets hus i Sulitjelma kvelden før rennet. Jeg kommer mer enn gjerne nordover mange ganger til, sier Anders Aukland.

Anders og kona skulle landet i Bodø torsdag kveld, men sikten på Bodø Lufthavn var så dårlig at flyet deres måtte returnere til Gardermoen. De var ikke hjemme før rundt midnatt og startet reisen nordover på nytt bare timer senere, grytidlig fredag.

– Benn Eidissen, vår vert her oppe eier en av de eldste rorbuene i Lofoten. Han har invitert oss til oppover for å bo i denne. Vi drar rett hjem og planlegger tur til Stamsund nå. Vi vil også gjerne til Andøya for å se hval, smiler Anders Aukland.

Disse har fått Slavemerker knyttet til Kobberløpet:

2016: Eldar Rønning, Niklas Dyrhaug og Robert Hermansen.

2017: Martin Johnsrud Sunndy og Petter Northug Jr.

2018: Benn Eidissen, Geir Wenberg, Lars Arve Johansen og Svein Spjelkavik.

2019: Ragnhild Haga, Didrik Tønseth og hovedsponsor SKS ved Marit Westgård 2022: Anette Bøe, Finn-Hågen Krogh, Astrid Øyre Slind og Andreas Nygaard.

2023: Bernhard Rønning og Anders Aukland

Bakgrunn:
Det startet som slavemerket ingen i Sulis ville ha. I dag regnes det som den høyeste utmerkelsen som deles ut i fjellbygda.

Den direkte årsaken til arbeideropprøret på Langvannsisen 13.januar i 1907, var innføringen av det såkalte slavemerket som arbeiderne var blitt tvunget til å bære.

Egentlig var merket et slags forløper til stemplingsuret.

Arbeidsgiver ville ha orden på hvem som var på jobb i gruva.

Men for arbeiderne – som hadde følt seg dårlig behaandlet lenge – ble merket noe helt annet, og mye verre.

For gruvearbeiderne i Sulis ble det sett på som en ydmykelse, et tegn på underkastelse der bedriftsherrene kunne skalte og valte som de ville.

Men i bunnen for det hele lå det nok oppdemmet sinne og misnøye gjennom mange år.

Slavemerket ble dråpen som fikk begeret til å renne over.

Folket i Sulis har i nyere tid gjort slavemerket om til sitt eget hedersmerke. Utmerkelsen er tidligere utdelt til samfunnstopper som tidligere LO-leder Yngve Hågensen.

Fra 2016 er Slavemerket delt ut av styret i Kobberløpet til skigjester både blant utøvere og sponsorer.

Powered by Labrador CMS