FAUSKE: - Det kan være gode vurderinger bak ansettelsen, men det vet vi ikke. Vi får ikke svar på alle spørsmålene vi har og det ser ikke fint ut. Det er krevende, vi kan risikere å beskylde noen for noe de ikke har gjort, sier Odd Henriksen i Kontrollutvalget fredag.
- At de gjør det slik at det ikke er etterprøvbart er bekymringsverdig. Det ville vært enkelt å dokumentere hva som har skjedd, sier Henriksen som leder utvalget.
Bakgrunnen for saken er at Evald Solbakken først ble ansatt som prosjektleder for ny skolestruktur i Fauske kommune i 2012, og i 2015 gikk over til å være innleid konsulent med samme jobb.
Les mer om saken her.
Vanskelig
Salten kontrollutvalgservice fikk i forrige møte beskjed om å undersøke saken, men det har vært en vanskelig jobb ifølge Lars Hansen. Flere sentrale dokumenter er ikke mulig å spore opp.
- Jeg har verken fått behovsvurdering, eller utkast til konkurransegrunnlaget. Enten har man hatt et dårlig arkiv i Fauske Eiendom KF, eller så er det noen andre som har laget grunnlaget, sier Hansen.
Evald Solbakken ble flyttet fra rådmannens stab og over til eiendomsselskapet, før han sa opp og kom inn som konsulent. Årsaken har blitt oppgitt å være et kommunestyrevedtak, om at dette skulle gjøres.
- Det stemmer ikke at det var et kommunestyrevedtak om å overføre stillingen fra rådmannens stab til Fauske Eiendom KF, sier Hansen.
Anbud
I 2015 sa Evald Solbakken opp sin stilling i Fauske kommune, og samme dag inngikk han kontrakt om å gjøre samme jobb gjennom firmaet Byggherrerådgiver'n. Felleslistas Gry Janne Rugås er ikke imponert over utlysningen, som kom midt i fellesferien samme år.
Det mener hun har gjort det vanskelig for tilbydere, og hun reagerte på at det har vært satt krav om kontorsted på Fauske to timer per dag. Rugås reagerte også på at utlysningsteksten var veldig rundt formulert, prosjektleder for skolestruktur og annet, stod det i anbudet.
- Bare det i seg selv gjør at man ga veldig vide rammer. Dermed får vi mindre mulighet til å legge ut nye anbud, sier Rugås.
Poeng
I sine undersøkelser har Lars Hansen i kontrollservice truffet på flere problemer enn manglende dokumenter. Han har ikke greid å finne ut hvordan man har regnet poenggivning for pris blant annet. Laveste pris fikk maks uttelling på 70 poeng, men det er uklart hvordan de har kommet fram til poengene til de to andre selskapene.
- Det er et poeng i seg selv at man ikke sier hvordan det er gjort. Det kan være greit å skjønne det, men det er ingen lineær sammenheng på pris. For det ene selskapet er det et poengtrekk på 29.300 kroner per poeng, mens det er trekk på 31.400 poeng per poeng hos det andre.
Stort sprik
I vurderingen av hvor mange arbeidstimer anbudet kom til å medføre, har Hansen også funnet noe som ikke er mulig å forklare basert på tilgjengelig informasjon. I overføringsbrevet Evald Solbakken fikk da han ble flyttet fra rådmannens stab til Fauske Eiendom la de til grunn at han skulle jobbe 1.700 timer i året.
Men bare to dager senere står det i konkurransegrunnlaget for anbudet, at anslått arbeidsmengde er 500 timer i året.
- Den betydelige nedskaleringen av antall timer fra tilsettingsforholdet til tjenestekjøpet kan dermed ha ført til redusert tilfang av tilbydere, skriver Hansen i sin utredning.
Fram til november 2018 har Byggherrerådgiver'n fakturert for i gjennomsnitt 1.300 timer i året, de tre årene han har hatt kontrakten.
- Når du begynner med 500 timer og overskrider med 100 prosent allerede første året, da bør det ringe noen bjeller, kommenterte Gry Janne Rugås.
Brudd på regler
- Jeg mener det er brudd på en rekke grunnregler for innkjøp i Fauske kommune, sier Rugås om det Hansen har funnet ut.
Hun er provosert over administrasjonen ikke har fulgt opp det politikerne har vedtatt tidligere.
- Utad blir vi fliret av som politikere, fordi administrasjonen ikke bryr seg om hva vi vedtar, sier Rugås.
Hun viste blant annet til at det var en stor skandale i starten av perioden, der en kontrakt om juridisk bistand til en verdi av 600.000 kroner, endte opp med å bli fakturert for 11 millioner.
- Atter en gang har vi en sak der det ikke står forhold mellom det som er gjennomført og hva som var i anbudet.
Hun mener saken er et stort omdømmetap for Fauske kommune, og mener det er viktig å finne ut hva som har skjedd.
- Vi kan ikke slippe denne saken, vi må til bunns.
Revisjon
Men kontrollutvalgets leder Odd Henriksen tror ikke det er mulig å komme stort lengre, uten å bruke enorme ressurser. Han ville også trekke fram et positivt moment.
- Det har vært en konkurranse og tre aktører har levert anbud. Ingen har klaget på vedtaket, og det kan være en indikasjon om at de som var med syns at det var greit gjennomført, sier Henriksen.
Men Rugås påpekte at en av taperne ble ansatt som byggfaglig prosjektleder av Evald Solbakken. Til slutt endte utvalget opp med å gå gjennom innkjøpsrutinene i kommunen på overordnet plan.
- Kontrollutvalget er bekymret for det som er kommet fram i saken, og at grunnleggende regler for innkjøp ikke er fulgt. Kontrollutvalget bestiller en forvaltningsrevisjon av Fauske kommunes innkjøp, som påser at det man etterspør er det behovet man har, heter det i vedtaket.
Tips
Fauske kommune er som mange andre kommuner i Salten med i en felles innkjøpsordning, som er samlet i selskapet Samordna innkjøp i Nordland (SIIS). De burde benyttes om man er i tvil, rådet Lars Hansen.
- I selskapet sitter folk som driver med dette i 100 prosent av tiden sin. Jeg har ikke indikasjoner om at Fauske Eiendom har pratet med dem. Men er noen i kommunen i tvil kan de ringe dit.
- Dere betaler for tjenesten og kan bruke den uten ytterligere utgifter.