Benjamin (19) holder Sulis-veiene åpne
I vinter er det Benjamin Helskog som brøyter og strør de kommunale veiene i Sulitjelma, og han får masse ros fra lokalbefolkningen.
SULITJELMA: 19-åringen fra Steigen begynte først å jobbe for Eriksen buss - InVia på Fauske, og så ble han tilbudt denne jobben, innleid til samme selskap.
Nylig tok han Saltenposten med på tur i traktoren for en prat om brøyting - og litt annet.
Store maskiner
Han flyttet til Fauske i oktober 2020, og det var jobben som lokket han bort fra Steigen.
- Har du alltid vært en sånn som ville kjøre store kjøretøy?
- Ja. Jeg liker store maskiner. Jeg begynte å kjøre litt traktor sammen med pappa da jeg var kanskje ni-ti år. Han er også litt sånn, så det kan være det er arvelig, sier Benjamin.
Nå har han flyttet til Sulis, og det gjorde han i oktober 2021.
Alle døgnets tider
- Jeg trives godt. Og jeg trives med jobben min, sier Benjamin og han er tilgjengelig når det trengs - nesten uansett når på døgnet det måtte være.
- Brøyting kan ikke bare skje mellom åtte og fire. Snør det så snør det, og da er det bare å komme seg på jobb. Det kan bli mye innimellom, men det går fint, sier han.
Benjamin har ansvar for alle veiene i Sulis, med unntak av fylkesveien.
Uheldig episode
- Du får mye ros?
- Ja, jeg har sett det der på Facebook. Det er jo veldig hyggelig, smiler Benjamin.
Nylig var det en sak i Avisa Nordland der det ble klaget på at det ble brøytet snø inn i en oppkjørsel.
- Jeg måtte stoppe der på grunn av at det hang masse greiner ut i veien. Jeg ville ikke ødelegge speil, lys og slikt på traktoren, så jeg fikk ikke gjort jobben slik jeg skulle. Nå ble det skoget der samme dag som saken kom i avisen, sier han og vil prøve å unngå flere slike situasjoner.
- Treffer noen jevnlig...
- De aller fleste tilbakemeldingene er heldigvis veldig gode, konstaterer brøytesjåføren fornøyd.
- Noen er så fornøyd med jobben du gjør at de har tatt til orde for å skaffe deg en samboer slik at du blir værende. Hvordan går det med den saken?
- Jeg så det der. Men det har jeg vel mer eller mindre ordnet sjøl. Ikke samboer riktig, men jeg treffer noen jevnlig, sier han og innrømmer at det blir noen Fauske-turer.
Kantslått på sommeren
Benjamin jobber hver dag hvis det trengs. Han fakturerer fast månedsoppgjør, så noen måneder er timesbetalingen bedre enn andre. Det har naturlig nok med hvor mange timer han må bruke i traktoren.
Brøytingen er vinterjobben hans og på sommeren er det kantslått det går i. I tillegg jobber han for landbruket i Steigen, og han har eget firma, Helskog multisevice, som leies inn av Eriksen buss InVia. Jobbingen i landbruket i Steigen er ikke en del av den avtalen.
Snørike Sulis
- For en som liker å brøyte så må vel Sulis være et helt ypperlig arbeidssted med all den snøen?
- Ja, det er flott. Jeg liker det godt og jeg liker å jobbe så det er midt i blinken, ler han.
Han sier at selv om det er mange både små, smale, bratte og svingete veier så går det greit å komme seg fram og få gjort jobben.
- Man blir litt imponert over at folk kom seg fram på disse veiene i gamle dager, uten firehjulstrekk og andre hjelpemidler, sier han.
Mange henvendelser
Tilbakemeldingene strømmer inn når det gjelder brøytingen. Det samme gjør henvendelsene. Mange ringer eller sender melding og spør om han kan komme til dem å hjelpe til.
- Det går fortere å ringe meg enn kommunen og jeg prøver å være en servicefyr og strekker meg så langt jeg kan, sier han videre.
I tillegg til Benjamin er det mange privatpersoner i Sulis som har godt utstyr for brøyting, så han får litt hjelp av snille folk i traktorer.
God beregning
Vi tilbakela strekningen Glastunes til Fagerli og svingte inn Kirkegårdsveien. Benjamin håndterer til enhver tid den digre traktoren med stor selvfølgelighet og viser en imponerende beregning når det gjelder å beregne avstand til veikant og rekkverk. Er det trening eller talent?
- Nei, det er kanskje litt begge deler. Man blir fort vant. Her er det jo brøytestikker. De er veldig viktige. Hvis det er mørkt eller blåser er det av og til såvidt man ser plogen, så da er det bra å ha noe å sikte etter. Det finnes de dagene også, slår han fast.
- Men det er vel på sånne dager du kan kjenne på at du og det du gjør faktisk er veldig viktig?
- Ja, det er viktig å faktisk holde veiene åpne. Det blåser fort igjen.
Godt arbeidsverktøy
Arbeidsverktøyet er en Valtra T234, med en sekssylindret motor som tilbyr 250 HK og dreimoment i massevis.
- Den har det meste man kan be om i en traktor. Den brukes også til kantslått, og her er det plog og fres på vinteren. Her hører jeg musikk og podkaster. Det går i både country, hiphop og pop. Av podkaster synes jeg Friminutt med Herman Flesvig og Mikkel Niva er veldig bra, sier Benjamin, men får også med seg noen nyhetspodkaster.
Ikke helt alene
- Ofte har jeg med meg mat, eller stikker innom butikken og kjøper en sandwich eller noe slikt. Jeg har kjøleboks her og det er veldig greit, synes han.
I vinter brøyter han i Sulis, og når det trengs så strør han veiene også. InVia har daglig en eller to personer i Sulis i tillegg til Benjamin for å ta unna på fjellet dersom det er litt mye, eventuelt hjelpe Benjamin ved stort snøfall.
- Han er våre øyne i Sulis og dersom det er behov for mer ressurser, så sender vi ut mannskap fra Fauske, sier Johan Christian Eriksen i Eriksen buss - InVia.
Det er Geir Sandbakk som har hovedansvaret i fjellet, mens Benjamin sitt hovedansvar er veien nede i Sulis.
19-åringen fra Steigen har altså stort ansvar for veiene i Sulis. Er det snø må den bort, er det glatt må det på sand - og blir det for mye busker og greiner uti veien så må de fjernes.
Tilbakemeldingene tyder på at man har funnet rett mann for jobben.