Det er fortsatt sykdom i Straumen barnehage, men ifølge kommuneoverlegen er det ikke aktuelt å stenge den. Foto: Eva S. Winther
Det er fortsatt sykdom i Straumen barnehage, men ifølge kommuneoverlegen er det ikke aktuelt å stenge den.

Det er ikke aktuelt å stenge:

Bekreftet norovirus i barnehage

Etter sju uker, er det fortsatt sykdom i Straumen barnehage. Én person har testet positivt for norovirus.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Kommuneoverlege Ingar Strand opplyser til Saltenposten at det ble tatt prøver av to personer etter at Saltenposten omtalte saken for litt over en uke siden.

Da hadde det vært sykdom med oppkast og diaré i barnehagen i fem uker, og noen barn var syke på tredje runden.

Vil ikke stenge

Onsdag denne uken kom det første svaret.

- Jeg har mottatt ett prøvesvar, som viser norovirus. Ytterligere én person ble syk i helgen, så det er viktig at foreldrene følger regelen om 48 timerhjemme etter symptomfrihet, sier Strand.

Norovirus er ekstremt smittsomt.

- Har det vært aktuelt å stenge ned barnehagen for å bli kvitt smitten?

- Det har ikke vært aktuelt foreløpig, sier kommuneoverlegen.

Råd om smittevern

Kommuneoverlegen har sendt disse smitttevernrådene til kommunens barnehager:

- Hygiene: Ytterligere generelle råd om hygiene kan leses på i folkehelseinstituttets smittevernveileder for barnehager.
o ha såpedispenser og papirhåndklær ved alle håndvasker. Bruk alltid varmt vann og såpe ved håndvask.
o vask alltid hendene godt etter toalettbesøk eller bleieskift.
o vask hendene når barna kommer inn fra lek og opphold ute.
o unngå å nyse og hoste på hverandre, vask hendene når barna har pusset nesen.
o fellesleker av plast og tre bør vaskes regelmessig med rengjøringsmiddel og varmt vann, forslagsvis én gang per uke. Tøyleker kan vaskes i vaskemaskin.
o ved stell av blødende sår og neseblødninger bør engangshansker brukes. Skrubbsår og andre småsår som ikke blør stelles på vanlig måte.
o Ved stell og bleieskift med synlig avføring bør det brukes hansker.
o Ved søl av blod eller avføring på gjenstander, gulv osv. rengjøres det med husholdningsklorin. Bruk vanlige rengjøringshansker.

- Når skal barnet være hjemme fra barnehagen?
o Dårlig allmenntilstand. Vurdering av barnets allmenntilstand må alltid baseres på foreldrenes skjønn. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen.
o Feber: Barnet bør være feberfritt.
o Diare og oppkast: Ved diaré/oppkast og ulike typer diagnoser av mage-/tarminfeksjoner bør barnet være hjemme to dager (48 timer) etter symptomfrihet. Barn som konstitusjonelt har tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Det må være foreldrene som avgjør om barnet har en unormal diarétilstand. (Kommentar: Oppfordrer til dialog mellom foreldre og barnehageansatte, da også barnehageansatte kjenner barnets avføring godt.)

Må overholde regler

Disse rådene ble gitt for dette konkrete tilfellet:

- Renholdspersonalet: Renholdspersonalet er informert av barnehageledelsen om sykdom. Forsterket renhold gjennomføres. F.eks nøyere vask av overflater og kontaktpunkter
- Håndvask: Ekstra fokus på håndvask. Håndvask gjennomføres også ved ankomst og avreise fra barnehagen for barn og ansatte.
- Reglene om å holde barn hjemme må overholdes.
- Avføringsprøve: Ved fortsatt diare/oppkast neste virkedag, avtales prøvetaking på legekontoret av avføring (ev. oppkast) hos 2-3 personer med diare/oppkast.
- Det er ikke grunnlag for å stenge barnehagen.
- Dette informasjonsskrivet sendes til barnehageledelsen, helsestasjonen, kommunal administrasjon og kan videreformidles til foreldre dersom det vurderes hensiktsmessig.

Powered by Labrador CMS