Beiarn kommune ha store områder med utmark, men den er statens grunn som Statskog tjener penger på. Nå etterlyser kommunestyret samme ordning som i Sør-Norge, der statens utmark forvaltes av fjellstyrer, som velges av kommunestyret, og inntektene forblir igjen lokalt. Foto: Lars Olav Handeland
Beiarn kommune ha store områder med utmark, men den er statens grunn som Statskog tjener penger på. Nå etterlyser kommunestyret samme ordning som i Sør-Norge, der statens utmark forvaltes av fjellstyrer, som velges av kommunestyret, og inntektene forblir igjen lokalt.

Beiarn vil ha en rettferdig fordeling av verdiene i utmarka

(BEIARN) Beiarn kommunestyre fattet tirsdag et prinsipielt vedtak om å stevne staten for å få en lokal og mer helhetlig forvaltning av utmarksressursene på statlig grunn i Nordland og Troms.

Publisert Sist oppdatert

I Sør-Norge forvaltes statens utmark av fjellstyrer, som velges av kommunestyret, og inntektene forblir igjen lokalt. I Nordland og Troms forvalter Statskog 45 prosent av landarealet, og inntektene går til staten.

I 2016 utgjorde inntektene rundt 116,5 millioner kroner.

- Ingenting har skjedd

Både Høyre og Senterpartiet hadde i sine partiprogrammer for 2017-2021 lovet at også statens grunn i Nordland og Troms skal forvaltes lokalt som resten av Norge.

- Stortinget vedtok i 2017 at Regjeringen måtte utrede dette, men ingenting har skjedd. Det politiske påtrykket ovenfor særlig Landbruks- og matdepartementet har til dags dato ikke ført frem. Det er en alvorlig urett og forskjellsbehandling i at departementet mener at fjelloven ikke gjelder i Nordland og Troms, selv om Høyesterett la dette til grunn i 1991, uttaler fungerende ordfører Andre Kristoffersen i en pressemelding.

Avvist

Elleve kommuner i det aktuelle området fattet i 2017 vedtak om innføring av fjelloven, men har blitt avvist av Landbruks- og matdepartementet. En rettslig prosess vil bli samkjørt med disse kommunene.

- Vi er lei av å vente. Nå må noe skje, sier fungerende ordfører Andre Kristoffersen og ordfører Monika Sande

Powered by Labrador CMS